Terminologiaa: bussin ajaminen

J_J

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
24 Kesäkuu 2005
Viestit
717
Vs: Uudet bussit, syksy 2007

Allekirjoittaneen kädet syyhyävät päästä koeajamaan ja -matkustamaan tämä uusi B7RLE...

Hienoa, että vielä löytyy henkilöitä, jotka ymmärtävät eron AJAMISEN ja MATKUSTAMISEN välillä. Toisinaan kun tuntuu, että etenkin täysharrastajain keskuudessa noiden käsitteiden raja-aidat ovat käyneet matalaksi tai aidat ovat kaatuneet tyystin...

Pisteet tästä toveri Rädylle!
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Uudet bussit, syksy 2007

Varsinaiseen asiaan minulla ei ole muuta sanottavaa, kuin että toki minäkin odotan innolla sitä, että pääsen _MATKUSTAMAAN_ noilla uusilla busseilla. Tätä alla lainaamaani tekstinpätkää vain hiukan ihmettelen:

Toisinaan kun tuntuu, että etenkin täysharrastajain keskuudessa noiden käsitteiden raja-aidat ovat käyneet matalaksi tai aidat ovat kaatuneet tyystin...

Mistä päättelet, että kyseisten käsitteiden (ajaminen, matkustaminen) "raja-aidat ovat kaatuneet tyystin"? Pidätkö meitä muita harrastajia ihan idiootteina vai mistä on kyse? Itse en ainakaan henkilökohtaisesti ole missään vaiheessa sekoittanut ajamista ja matkustamista keskenään. Onko täällä foorumilla jossain sitten tapahtunut tällaista sekaantumista?

Ikävä juttu takertua tällaisiin "pikkuseikkoihin", mutta minusta tuo väittämäsi ja syyllistämisesi vain vaatii hiukan perusteluita.
 
Vs: Uudet bussit, syksy 2007

Ikävä juttu takertua tällaisiin "pikkuseikkoihin", mutta minusta tuo väittämäsi ja syyllistämisesi vain vaatii hiukan perusteluita.

Lisään sanojen "etenkin" ja "täysharrastajien" väliin sanan "eräiden". Anteeksi alkuperäinen epätarkka ilmaisuni, pahoittelen siitä aiheutunutta verenpaineen kohoamista...

Ps. Alun perin kommenttini lähti siitä, että eräiden tahojen kohdalla tuntuu olevan vallalla käsitys, että autoa/autolla AJETAAN jostain muualta kuin ohjaamosta käsin (esim. takapenkiltä). Siksi katsoin aiheelliseksi kehua herra Rätyä oikeiden termien käytöstä.
 
Viimeksi muokattu:
Tälläkin foorumilla on kyselty bussin ajamisesta, vaikka seuraavankin kysymyksen asettaja on käyttäjätietojensa mukaan niin nuori, ettei ajokorttia voi olla:

Mikä mahtaisi olla torstai-iltana klo 1730-1845 välillä oleva linja millä kannattaisi käydä ajamassa.
 
Suomenkieli on vaikeaa.....

Tämän ajaa/matkustaa verbien sekaannuksen syynä on kielemme sanasto.
Meiltä taitaa puuttua ruotsin verbin 'åka' (ajaa, matkustaa) vastine. Verbimme 'ajaa' käänättä moni ruotsiksi vain verbillä 'köra' (ajaa, kuljettaa).
Tästä aiheesta on tulossa oikein mehevä metakeskustelu....
 
Mutta kyllä on niinkin, että anoppi ajaa ja appiukko vieressä vaan ohjaa...
 
No, yleisesti ainakin puhutaan, että jos on veturin kyydissä, ollaan päästy ookalle, (ruots.åka) joka taas tarkoittaa ajamista. Toinen sananparsi oli:"Veturinkuski ajaa veturia ja konnari junaa". Niin ja onhan sitten tämä Hyacinth Bucket - ilmiö, jossa eukko istuu vieressä ja komentaa ratin takana olevaa miestään.
 
Olisikohan seuraava olennainen seikka tässä kysymyksessä:

Veturinkuljettaja ajaa junaa


Mummo ajoi Varkauteen junalla

Ehkäpä mummo pikemmin matkustaa kuin ajaa sillä junalla. Kumminkin lause "Mummo ajoi terveyskeskukseen taksilla" kuulostaa ihan hyvältä. Ehkäpä kyse on siitä, että ajaa + kulkuneuvo on vanha rakenne. Ajetaan hevoskyydillä, junakyydillä, hevosella, junalla. Jospa sana "kyydillä" onkin jätetty vain pois.

Kai sitä matkustajakin bussilla voi ajaa, muttei bussia. Kuljettaja voinee ajaa sekä bussia että bussilla, jolloin jälkimmäistä sijaa käytettäessä on syytä muodostaa lause siten, ettei kuulijalle synny erehdyksen mahdollisuutta.

Kysymys on mielenkiintoinen. Jos joku oikeasti tietää, pyydän vastaamaan. Myös tuon kuljettaja ajaa bussia/bussilla vivahteet olisi syytä purkaa, jotta tämä termi saataisiin selväksi.
 
Takaisin
Ylös