Sivu 2 / 4 EnsimmäinenEnsimmäinen 1234 ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 16-30/60

Viestiketju: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

 1. #16

  Liittynyt
  29.06.2005
  Sijainti
  Helsinki Lauttasaari
  Viestejä
  461

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Hesan kanssa samalaiseen ilmastovyöhykkeeseen kuuluvassa Tukholmasa oli 60-luvun puolestavälistä 70-luvun puoleenväliin käytössä kaksikerrosbusseja. Niistä luovuttiin koska kovinkaan moni paikallinen asukas ei viitsinyt nousta yläkertaan, yläkerrasssa oli lähinnä turisteja. Alkuinnostuksen jälkeen en usko hesalistenkaan jaksavan kavuta jyrkkiä portaita muutaman pysäkinvälin ajaksi.
  Nämä bussit eivät muodostaneet mitään huomattavaa liikenneturvallisuusongelmaa, ne mahtuivat hyvin siltojen ja raitiotien ilmajohtojen alta. Minkälaisia ne olivat liikenteessä talvella, en tiedä.
  'En ole kiinnostunut selityksistä, joita annetaan myöhästymisille. Olen kiinnostunut vain siitä mitä on todella saatu aikaan'
  (Mahatma Gandhi)

 2. #17
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Hape Näytä viesti
  Niistä luovuttiin koska kovinkaan moni paikallinen asukas ei viitsinyt nousta yläkertaan, yläkerrasssa oli lähinnä turisteja. Alkuinnostuksen jälkeen en usko hesalistenkaan jaksavan kavuta jyrkkiä portaita muutaman pysäkinvälin ajaksi.
  Joo, paras sovelluskohde tällaisilla olisivat sen takia mielestäni seutulinjat, joilla voi matkustaa pitempään ja rauhoittua istumaan siellä ylhäällä. Tosin tässä on se juttu, että halutaanko tiheämpään kulkevia busseja vai harvemmin kulkevia isompia busseja. Tampereella on tuo Tampereen tauti, että harvennetaan vuorovälejä ja lisätään kapasiteettia. Houkuttelevampaa olisi mielestäni pienentää busseja ja lisätä tiheyttä.
  Yöbussissa on tunnelmaa

 3. #18
  SlaverioT avatar
  Liittynyt
  24.01.2007
  Sijainti
  Kankaanpää/Tampere
  Viestejä
  277

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Hape Näytä viesti
  Alkuinnostuksen jälkeen en usko hesalistenkaan jaksavan kavuta jyrkkiä portaita muutaman pysäkinvälin ajaksi.
  Jos sinne yläkertaan pantaisiin paremmat penkit ja suurempi penkkiväli niin lisäisikö se houkuttelevuutta?

 4. #19

  Liittynyt
  20.07.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  1342

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Selvästikin tarvittaisiin kokemusta asiasta. Miten homma toimii esimerkiksi Lontoossa, millaiset matkustajat käyttävät yläkertaa? Taikka ylipäätään millaisilla reiteillä kaksikerrosbusseja käytetään? Niin Berliinille kuin Lontoollekin näyttäisi olevan tyypillistä melko iso kantakaupunki, jolloin voisi olettaa olevan bussireittejä, missä on yhtälailla lyhyen matkan kulkijoita kuin sitten pitempienkin koko ajan. Tasainen kuormitus on varmastikin yksi kaksikerrosbussin vaatimuksista: muutoin reitin alussa kyytiin tulevat valtaavat alakerran ja lopussa pientä väliä matkustavat joutuvat menemään yläkertaan. Jotta homma toimisi, bussin alakerrassa pitäisi olla koko ajan väkeä, jotta pitemmälle menevät jaksaisivat istumapaikan toivossa kiivetä ylös. Meillä varmaan lähinnä Jokeri voisi olla sopiva linja.
  Ville

 5. #20
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3729

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ville O. Turunen Näytä viesti
  Meillä varmaan lähinnä Jokeri voisi olla sopiva linja.
  Olisi ihan erinomainen kokeilulinja minusta, mutta siellä on matkan varrella muutamia ihan fyysisiä esteitä noin 4,3 metriä korkealle kaksikerrosbussille: muutamat sillat vievät katon mennessään.
  Toki sellaisilla asioita voidaan muuttaa.

  Mutta esimerkiksi juuri Honkkarissa kiivetään kuitenkin yläkertaan kaikenlaisia matkoja varten: ei se tervejalkaiselle ja esteettömälle ihmiselle ole mitenkään ylivoimaista. Itsekin teen sen lähes poikkeuksetta. Monissa kaupungeissa Brittein saarivaltakunnassakin siirrytään osittain tai ainakin kokeillaan matalalattiaisia nivelbusseja, mutta yhä hankitaan uusia kaksikerrosbussejakin. Näyttäisi olevan siis tarve kummallekin bussityypille.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 03.07.2007 kello 14:10. Syy: lisätty skandit
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

 6. #21
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ville O. Turunen Näytä viesti
  Tasainen kuormitus on varmastikin yksi kaksikerrosbussin vaatimuksista: muutoin reitin alussa kyytiin tulevat valtaavat alakerran ja lopussa pientä väliä matkustavat joutuvat menemään yläkertaan.
  Ja sitten alakerta on täynnä samoin kuin portaikko, joten yläkerrasta ei pääsekään enää pois. Miten tämä estetään? Pitäisikö yläkertaa varten järjestää oma sisään- ja uloskäyntinsä? Tai voisi harkita, että sisään päästetään väkeä ensin yläkertaan ja sen täytyttyä kuljettaja avaisi jonkinnäköisen portin ja pääsisi alakertaankin. Alhaalla olisi kuitenkin vanhuksille ja vammaisille varattu pieni tila, johon pääsisi joka tapauksessa, jotta heidän ei tarvitsisi kiivetä

  Tai mitä jos alakerta olisi tehty Tallinnan nivelbussien tapaan niin, että suurin osa siitä on seisomatilaa ja seiniä vasten on pitkiä penkkirivejä, jotka kuitenkin jättävät paljon tilaa seisojille. Yläkerrassa olisi normaali YTV-alueen penkkijärjestely. Ja alakerrassa tosiaan ne varatut penkit liikuntaesteisille. Tällöin yläkerta olisi houkutteleva heille, joiden matka on sen verran pitkä, että istuminen houkuttaa ja alakerrassa seisoisivat lyhytmatkalaiset. En keksi tästä järjetelystä äkkiseltään mitään huonoa.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut vristo Näytä viesti
  Monissa kaupungeissa Brittein saarivaltakunnassakin siirrytaan osittain tai ainakin kokeillaan matalalattiaisia nivelbusseja, mutta yha hankitaan uusia kaksikerrosbussejakin. Nayttaisi olevan siis tarve kummallekin bussityypille.
  Keskustalinjoille, joilla kuljetut matkat ovat lyhyitä, soveltuvat nivelbussit. Ruuhkaisille seutulinjoille taas nämä kaksikerrosbussit voisivat olla hyviä. Matkustusmukavuus ja kyydin hiljaisuus voisi olla se juttu, joka puoltaisi kaksikerrosbusseja seutulinjoilla nivelbussien sijaan. Nivelet kun ovat meluisampia, keskustalinjoilla bussin sisällä liikkumisen helppous korvaa tuon meluisuuden. Poikittaislinjoilla riippuu keskimääräisestä kuljetun matkan kestosta. Esimerkiksi linjaa H54 käytetään pidempiin siirtymisiin aluekeskusten välillä, joten sillä voisi olla kaksikerrosbussi. 550:llä pitkämatkalaisten mukavuus voisi olla hyvä yläkerrassa, alakertaan taas menisivät lyhyen matkan taittajat.
  Viimeisin muokkaaja kemkim; 03.07.2007 kello 13:48.
  Yöbussissa on tunnelmaa

 7. #22

  Liittynyt
  19.12.2006
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  296

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Maailmalla taitaa olla joitakin kaksikerrosbussikaupunkeja, joissa päättäjillä on jonkinlainen päähänpinttymä, että kaupunkibussi on kaksikerroksinen. Muunlaista mallia ei sitten ajatellakaan. Vähän samaan tapaan kuin Suomessa monilla on päähänpinttymä, että raitiotie on vain Helsingin keskustassa ekä sitä muualle voi ajatellakaan.

  Omat kokemukseni kaksikerrosbusseista ovat 60-70-luvun vaihteen Tukholmasta ja 80-luvun Wienistä ja Bombaysta. Tietysti turistina oli kiva katsella korkealta kaupunkimaisemia, mutta eipä se portaiden kiipeily niin kivaa ollut, että sitä päivittäin haluaisi harrastaa. Sitä paitsi yläkerta ei ollut mitenkään viihtyisä, vaan tuntui matalalta ja ahtaalta ainakin saman ajan yksikerrosbusseihin verrattuna. Tukholmalla ja Wienillä ei ollut mitään entisaikojen rasitetta, että aina ennenkin olisi ollut kaksikerrosbusseja. Yksikerroksiset on niissä ilmeisesti ajan mittaan todettu paremmaksi vaihtoehdoksi. Bombayssa taas kaksikerroksisuus taisi olla britti-imperiumin peruja, ei mitenkään paikallinen innovaatio.

  Tietysti tässä on vielä sellainenkin mutta kuin kalustosta huolehtiminen, ainakin Nyky-Helsingissä. Varsinkin sen kaupungin omistaman osakeyhtiön autot ovat monesti sellaisessa kunnossa kuin huolto- ja siivoushenkilökunta (jos sellaista enää edes on) ei olisi koskaan vaivautunut ovesta sisälle eikä ainakaan bussin perälle asti. Minkähänlaisia mukavia sikolättejä ne kaksikerrosauton yläkerrat samanlaisella hoidolla olisivatkaan? Tietysti syytä on matkustajissakin, mutta valmiiksi rähjäinen tuppaa ränsistymään entisestään alle aikayksikön.

  Ja eikö meillä korjaamotilat ja pesukoneet (jos niitä on) ole mitoitettu yksikerroskalustolle. Jossain muistan nähneeni kuvia Tukholman kaksikerrosbussien käsinperusta pitkillä harjoilla ja letkuilla, mutta sellaiseen ei kai tänä päivänä Helsingissä ole varaa: mieluummin annetaan rapistua, niin "säästetään".
  Viimeisin muokkaaja Ilmari Syrjälä; 03.07.2007 kello 14:18. Syy: tekstin täydennys ja selkeyttäminen

 8. #23
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3729

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Ja sitten alakerta on täynnä samoin kuin portaikko, joten yläkerrasta ei pääsekään enää pois. Miten tämä estetään? Pitäisikö yläkertaa varten järjestää oma sisään- ja uloskäyntinsä? Tai voisi harkita, että sisään päästetään väkeä ensin yläkertaan ja sen täytyttyä kuljettaja avaisi jonkinnäköisen portin ja pääsisi alakertaankin. Alhaalla olisi kuitenkin vanhuksille ja vammaisille varattu pieni tila, johon pääsisi joka tapauksessa, jotta heidän ei tarvitsisi kiivetä.
  Yleisesti kaksikerroskatureissa ei ole seisomapaikkoja yläkerrassa ja myöskin portaikossa oleskelu on kiellettyä ajon aikana; se on lähinnä vain läpikulkua varten. Väittäisin kokemuksesta, että kyllä matkustajat oma-aloitteisesti hakeutuvat heille sopivaan matkustuspaikkaan, oli se sitten kummassa kerroksessa tahansa. Kun kaksikerrosbussi on täynnä, on siinä kaikki istumapaikat täytettyjä niin ylä- kuin alakerrassakin ja loput matkustajat sitten seisovat alakerrassa ihan normaaliin tapaan.
  Kuljettajan tehtäviin ei kyllä voisi kuulua se, etta hän päättää, mihin matkustajat sijoitellaan bussissa em. tavalla. Uskoisinkin, ettei tälläisten asioiden kanssa olisi ongelmia Suomessakaan.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 03.07.2007 kello 14:13. Syy: lisätty skandeja
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

 9. #24
  Aleksi.K avatar
  Liittynyt
  27.04.2006
  Sijainti
  Leppävaara
  Viestejä
  2697

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut vristo Näytä viesti
  Kuvitellaas hypoteesi, että YTV-alueelle päätettäisiin hankkia koe-erä kaksikerrosbusseja. Mille linjoille ne soveltuisivat ja missä olisi ihan fyysisiä esteitä niiden korkeuden takia niillä liikennöimiseen?
  Aloitetaan, että minne ne eivät soveltuisi. Kaikki Leppävaaran liityntälinjat. Ratsukadun alta ei mahdu. Ellei sitten reittejä muuteta. Toinen Jokeri. Ahtaita tunneleita riittää. Mihin sopisi, jos reittejä ei muuteta. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi 206. Ei matkustajamäärät oikein riittäisi, mutta sen reitillä ei taida olla yhtään sillan alitusta.
  Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.

 10. #25
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1461

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Matkustusmukavuus ja kyydin hiljaisuus voisi olla se juttu, joka puoltaisi kaksikerrosbusseja seutulinjoilla nivelbussien sijaan.
  Kaksikerroksisen kaupunkibussin matkustusmukavuus on aika suhteeellista. Lontoossa yläkerrassa matkustaessa huomaa hyvin miten vahvasti bussin heilahdukset tuntuvat ylhäällä. Jos seisominen olisi sallittua, tangoissa saisi roikkua tosissaan jarrutusten ja kiihdytysten aikana. Monet seutulinjat ajavat moottoriteitä, joilla kaupunkibussit heiluvat muutenkin epämiellyttävän paljon.

 11. #26

  Liittynyt
  29.06.2005
  Sijainti
  Helsinki Lauttasaari
  Viestejä
  461

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Kemkim ja Slaverio, Tukholmassa kaksikerrosbussit olivat entisten raitiovaunulinjojen tilalla kulkeneilla linjoilla. Matkustajat käyttivät busseja vain erittäin lyhyisiin matkoihin. Siksi kai ne koetiin epäkäytännöllisiksi. Kukapa viitsisi nousta jyrkkiä portaita yläkertaan vain muutaman pysäkkivälin takia? Mutta idea saada pitkille esikaupunkilinjoille, jopa seutulinjoille kuulostaa loistavalta.
  'En ole kiinnostunut selityksistä, joita annetaan myöhästymisille. Olen kiinnostunut vain siitä mitä on todella saatu aikaan'
  (Mahatma Gandhi)

 12. #27
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3729

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut late- Näytä viesti
  Kaksikerroksisen kaupunkibussin matkustusmukavuus on aika suhteeellista. Lontoossa yläkerrassa matkustaessa huomaa hyvin miten vahvasti bussin heilahdukset tuntuvat ylhäällä. Jos seisominen olisi sallittua, tangoissa saisi roikkua tosissaan jarrutusten ja kiihdytysten aikana. Monet seutulinjat ajavat moottoriteitä, joilla kaupunkibussit heiluvat muutenkin epämiellyttävän paljon.
  Kolmiakselinen, nykyaikainen kaksikerrosbussi varustettuna riittävän tehokkaalla moottorilla kulkee kyllä huomattavan tasaisesti. Eikä tämä ole vain minun puhettani, vaan olen kuullut muidenkin toteavan tämän. Kuljettajan ajotapa tietysti vaikuttaa myös siihen paljolti. Ja minusta ylempi kerros on nimenomaan kun istumasalonki: mennään vaan pehmeästi ja nautitaan matkasta sekä näköaloista.
  Viimeisin muokkaaja vristo; 04.07.2007 kello 12:36.
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

 13. #28

  Liittynyt
  19.12.2006
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  296

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut vristo Näytä viesti
  Ja minusta ylempi kerros on nimenomaan kun istumasalonki
  Juuri niin, siksi kaksikerrosauto ei olekaan omiaan lyhyisiin matkoihin kaupunkikeskustoissa, vaan pitemmille reiteille, joilla on aikaa istua rauhassa eikä tarvitse hötkyillä pitkin käytäviä ja portaita.

  Siinähän se Tukholman ongelmakin oli, että keskustaliikenteen kaipaamat seisomapaikat loistivat poissaolollaan. SL:n kaksikerrosautojen "pointti" oli suuri istumapaikkojen määrä, mutta matkustajapaikkojen kokonaismäärä ei juurikaan ollut yksikerrosautoja suurempi. Siitä kertoo ainakin tämä linkki.

  Jokeri-linjan ideana on olla poikittaisyhteyksiä tarjoava vaihtolinja, joten sille en kaksikerrosautoja missään nimessä suosittelisi. Mieluummin joillekin pitkille säteittäisreiteille, esim 731 tai 150, mutta niissäkin tulee ongelmaksi linjan kummassakin päässä tihentyvä pysähtely. Pysäkkiajat pitenevät huomattavasti, jos ja kun portaissa kulku on ajon aikana kielletty. Ehkä kaksikerrosauto onkin omimpiaan kaukoliikenteen erikoispikavuoroihin, joissa välipysähdykset on minimoitu.

 14. #29
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3729

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ilmari Syrjälä Näytä viesti
  ,mutta niissäkin tulee ongelmaksi linjan kummassakin päässä tihentyvä pysähtely.
  Saa portaikossa toki liikkua matkankin aikana, muutenhan olisi hieman hankalaa ja hidasta jäädä pois yläkerrasta tai ylipäätään siirtyä ala- ja yläkerran välillä. Mutta ei siis ole tarkoitus, että nimenomaan portaikossa seistään ja tehdään matkaa.

  Hauska yksityiskohta muuten noista uusista matalalattiaista kaksikerrosbusseita: niissä on piilotettu polttoainetankki juuri tuon portaikon "nurjalle puolelle", eli siihen tilaan, joka jää noiden nykyään suorien portaiden "alle".
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

 15. #30
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3729

  oletus Vs: Kaksikerrosbussien mahdollisuudet kaupunkiliikenteessä Suomessa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ilmari Syrjälä Näytä viesti
  Ja eikö meillä korjaamotilat ja pesukoneet (jos niitä on) ole mitoitettu yksikerroskalustolle. Jossain muistan nähneeni kuvia Tukholman kaksikerrosbussien käsinperusta pitkillä harjoilla ja letkuilla, mutta sellaiseen ei kai tänä päivänä Helsingissä ole varaa: mieluummin annetaan rapistua, niin "säästetään".
  Näin pestään kaksikerrosbussit niiden vankimmalla toiminta-alueella Brittein saarilla:

  http://www.youtube.com/watch?v=lKZGKA2Bk4c
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

Vastaavia viestiketjuja

 1. Kaksikerrosbussien paluu Tukholmaan
  kirjoittanut Lasse foorumissa Muuta busseista
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 13.08.2011, 14:55
 2. Museojunaliikenteen mahdollisuudet Suomessa
  kirjoittanut Resiina foorumissa Junat
  Vastauksia: 32
  Viimeisin viesti: 01.06.2009, 12:22
 3. Vaihdot kaupunkiliikenteessä
  kirjoittanut kuukanko foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 41
  Viimeisin viesti: 30.01.2009, 07:35
 4. Tasatahtiaikataulujen mahdollisuudet Suomessa
  kirjoittanut Antero Alku foorumissa Junat
  Vastauksia: 60
  Viimeisin viesti: 29.09.2007, 19:33
 5. Kilometritariffi kaupunkiliikenteessä
  kirjoittanut Nakkiputka foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 15
  Viimeisin viesti: 26.10.2005, 22:43

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •