Oy Matkahuolto Ab:n omistus?

Liittynyt
19 Syyskuu 2007
Viestit
841
Matkahuolto-konsernin Taskutieto noin vuodelta 2002 kertoo, että Oy Matkahuolto Ab:n pienosakkaina ovat Esso ja Shell: kummallakin osakkeista 0,6% ja äänimäärästä 5,2%. Viime aikoina moni Esso-asema näyttää muuttuneen ABC-asemaksi. Onko Oy Matkahuolto Ab:n osakkaana nyt "ABC"?
 
Matkahuolto-konsernin Taskutieto noin vuodelta 2002 kertoo, että Oy Matkahuolto Ab:n pienosakkaina ovat Esso ja Shell: kummallakin osakkeista 0,6% ja äänimäärästä 5,2%. Viime aikoina moni Esso-asema näyttää muuttuneen ABC-asemaksi. Onko Oy Matkahuolto Ab:n osakkaana nyt "ABC"?

Merkillistä! Mitä ihmettä öljy-yhtiöt tekevät Matkahuollon bisneksissä?
 
Oletko huomannut, että MH-asiamiehinä on usein juuri Esso- ja Shell-asemia?

En tunne tilannetta isojen kaupunkien ulkopuolella. Näinkö on? Aika koomista, autoilusta elävät huoltoasemat ovat samalla Matkahuoltoja. Jos ei olisi autoilua, ei olisi myöskään Matkahuolto-asiamiehiä.
 
MH-asiamiehiä on toki myös paikkakunnilla, joissa ei ole Essoa eikä Shelliä. Kirjava joukko ulottuu R-kioskista ja kukkakaupasta ravintolaan ja videovuokraamoon... Paltamossa MH-asiamies on Nesteen asema ja Hyrynsalmella SEO-asema, Ristijärvellä kahvila, Vaalassa taajaman ulkopuolella oleva ABC (entinen Shell), Utajärvellä Sellin baari (ei kirjoitusvirhettä: todella ilman h:ta!). Joillakin paikkakunnilla MH:n sijainti on vaihtunut usein: ehkä näistäkin joku on jo entinen.

Suomen pohjoisin MH-asiamies on Nuorgamissa "Samimootor", muita samalla suunnalla Utsjoen Kyläyhdistys, Karigasniemen K-extra, Kaamasen Kievari, Inarin Siwa ja Kilpisjärven Kilpishalli (kauppa sekin).

http://mhhkiweb1.matkahuolto.fi/scripts/loginetyleinen.wsc/002osoiteopas_new?language=1&date=15/04/0873717
MH:n toimipistehausta (linkki yllä) voi (vaikka ennen pitkälle bussimatkalle lähtöä) katsoa, millaisen "pajan" pihalle bussi pysähtyy milläkin paikkakunnalla :smile: . Ikävä kyllä MH-asiamiesten toiminimistä usein ei näy selvästi, mikä on varsinainen bisnes.
 
Viimeksi muokattu:
Suomen ensimmäiset linja-autoasemat perustettiin 1920-luvun lopulla ja 30-luvun alussa huoltoasemien yhteyteen. LAL eli silloinen Linja-autoliikennöitsijäin Liitto teki yhteistyötä sekä Shellin että Nobel-Standardin (Esso) kanssa. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että öljy-yhtiöt alkoivat perustaa linja-autoasemia samoihin kaupunkeihin. Tämä ongelma ratkaistiin perustamalla vuonna 1933 Oy Matkahuolto Ab harjoittamaan keskitetysti linja-autoasematoimintaa. Öljy-yhtiöt Shell ja Nobel-Standard tulivat heti alusta alkaen mukaan osakkaiksi.
 
Exxon myi Suomen huoltoasemansa SOK:lle ja Lukoilille. Näin ollen ESSO-nimi jää pois ja tilalle ABC tai TB.
 
Oikeasti meni kyllä niin, että Esso myi suomalaisen tytäryhtiönsä SOK:lle, joka luovutti nelisenkymmentä Esson huoltoasemaa osuuskaupoille (jotka muuttavat ne ABC-merkkisiksi).

Sitten SOK myi oy Esso ab:n eteenpäin St1:lle, joka muutti nimen St1 Oy:ksi. (Yhtiön hallussa olleet asemat muuttuvat St1:ksi, mutta kauppiaitten hallussa olleita asemia muuttuu myös muihin ketjuihin.)

Lukoil ei ollut noilla kaupoilla. Sehän on viimeisimpien uutisten mukaan virittelemässä yhteistyötä Keskon kanssa.

Tuosta Matkahuollon perustamisesta tulikin jo selvitys. Muistanpa lapsuudesta Helsingin linja-autoaseman maisemaa värittäneet Esson (Eteläisen Rautatiekadun ja Olavinkadun kulmassa - muilta osin Presidentti-hotellin paikalla oli lähtölaitureita) ja Shellin (Salomonkadun varressa nykyisen Narinkkatorin pohjoislaidalla - isot linja-auton mentävät huoltohallit!). Silloin eivät vielä huoltoasemat olleet leimautuneet vain henkilöautoasemiksi.
 
Takaisin
Ylös