ALV:n poistaminen lippuhinnoista?

jtm

Liittynyt
24 Tammikuu 2007
Viestit
2,222
Aamun uutisissa Jyrki Katainen sanoi, että joukkoliikenteen lippuhinnoista voitaisiin laskea ALV 8%, 0%:iin. Minä en usko tuon Kataisen puheita, mutta mitä te olette mieltä tästä?
 
Kunnallisvaalisyksy tulossa, vaalien jälkeen unohtuu tuollaiset jutut.
 
Toivottavasti toteutuu. Ei siitä ainakaan haittaa ole.*Vaikka lippujen kuluttajahinnat eivät laskisikaan, niin nostopaineet polttoaineiden hinnannousun takia helpottavat.
 
En tiedä onnistuisiko arvonlisäveron poistaminen. Vuonna 2004 Oras Tynkkynen teki kirjallisen kysymyksen linja-autoliikenteen toimintaedellytysten parantamisesta. Ministeri Luhtanen vastasi arvonlisäveron alennukseen näin:

Leena Luhtanen sanoi:
Arvonlisäverolain mukainen yleinen verokanta on 22 prosenttia. Henkilökuljetuksiin sovelletaan alennettua 8 prosentin verokantaa. Suomi ei voi kansallisin päätöksin supistaa direktiivin mukaista veropohjaa tai poiketa direktiivin verokantoja koskevista määräyksistä. Kuudennen arvonlisäverodirektiivin mukaan henkilökuljetuspalvelujen myynnin tulee olla arvonlisäverotuksen piirissä ja niihin tulee soveltaa vähintään viiden prosentin verokantaa. Edellä mainituista syistä linja-autoliikenteen arvonlisäveron laskeminen nollaan ei valtiovarainministeriön mukaan ole mahdollista.

Linkki kirjalliseen kysymykseen.

Mikäli bussilippuista poistetaan arvonlisävero niin myös junalippujen arvonlisävero on poistettava.
 
Auttaisi jo paljon, jos poistettaisiin dieselvero raskaalta liikenteeltä. Tässä tapauksessa linja-autoliikenteeltä. Sinäänsä tuo Alv:n poisto olisi hyvä juttu. Pahoin vaan pelkään, että lippujen hinnat eivät muuttuisi, eli tulisi "piilokorotus".
 
Siis linja-autoistahan ei tuota dieselvero-nimellä ennen kutsuttua veroa peritä nytkään.
 
Heinäkuussa lippujen arvonlisävero nousee 8 prosentista 9 prosenttiin ja samalla Matkahuolto nostaa lippujen hintoja. Näinkö joukkoliikennettä edistetään ja torjutaan ilmastonmuutosta?
 
Kyllä, koska tarjonnan laatu on hintaa tärkeämpää. Paitsi jos kysytään demarilta.
 
Takaisin
Ylös