Mikä se on?

Miksi te kutsutte, erikoisrakenteista, matkustajien kuljettamiseen tarkoitettua kuorma-autoa?

  • Linja-autoksi

    Äänet: 4 8.3%
  • Bussiksi

    Äänet: 32 66.7%
  • Onnikkaksi

    Äänet: 2 4.2%
  • Dösäksi

    Äänet: 8 16.7%
  • joksikin muuksi, mikä?

    Äänet: 2 4.2%

  • Äänestäjiä yhteensä
    48
Karossi/karosseri..? Mitenköhän kävisi sellainen nimitys? :roll:
 
Viimeksi muokattu:
Kalle Päätalo:
Ennen Talvisotaa Oulu - Kuusamo välillä ajoi ensin vain postilinja-auto. Kun myös yksityinen yrittäjä alkoi ajaa samaa reittiä, sanottiin tätä bussia Loistoksi.
 
Kaikki kelpaavat periaatteessa.

Myös sellaisia vanhentuneita esiintyy kuten "linjapiili" ja "esikka" (Joensuun esikaupunkilinjat). Myös "pussiauto", "busa" ja "prole" -nimityksiä on tullut käytettyä. Linja-autoasema on Helsingissä "dösis", ja Porvoossa "bussis" (på svenska).

t. Rainer
 
Puhekielessä se meillä vanhemmilla tamperelaisilla on onnikka, mutta kyllä bussi - naapurilainana - ja nyssekin tunnetaan. Hiukan virallisempia ollessamme puhumme linja-autoista. Myös linjuri ja linkkari kelpaavat ja tunnetaan puhekielessä. Bussikuski ja linja-autonkuljettaja ovat kaksi eerilaista tyyppiä, jotka tekevät samaa työtä eri tavalla. So. linja-autonkuljettajan kyydissä matkustaminen on mukavaa ja tasaista, kun taas bussikuskin kyydissä täytyy pidellä tangoista tiukasti kiinni.
 
Moi Risto, kiitti hauskasta kyselystä!
Ja tähän ei näillä kokemusvuosilla meitsikään voi vastata yhdellä valinnalla.
Sillä ainakin tällaisella pulibläägäisellä stadinkundilla ainakin kouluvuosien loppuun asti se kulkuväline oli nimenomaan dösä.
Sitten esim. opiskeluvuosien kesäduuneissa tarttui Salmisaaren pysäkillä samassa Kaapelitehtaan työvuorossa olleelta suulaalta Pohjois-Pohjanmaan mieheltä tuo kertakaikkiaan kaunis sana onnikka (jota ainakin lähipiirissä taidan edelleen useimmiten viljellä tästä joukkoliikennevälineestä puhuttaessa).
Mutta hyvässä suomenkielessä (siis ilman murteitamme, slangejamme, vieraskirjaimia jne.) tämän liikennevälineen nimi on kai kuitenkin linja-auto?
 
Tämä on mielenkiintoinen kysymys sikälikin, että linja-auto viittaa ainakin minusta selkeästi linjaa ajavaan bussiin. Jos bussi on tilausajossa, se ei mielestäni ole linja-auto vaan tilausajobussi tai turistibussi.
Mutta näkemyksiähän on monenlaisia. Tässä tapauksessa tuskin mikään niistä kuitenkaan lienee ihan väärä...
 
Takaisin
Ylös