Kajaanin tienoon seutulippu

Kajaanin seutulippu maksaa nykyään ristijärveläisille 85 euroa. Kunnanhallitus on päättänyt asiasta 27.1.2009. Kokouksessa yksi valtuutettu oli esittänyt hinnaksi 88 euroa, mutta häntä ei kannatettu.

Viime vuonna Ristijärven kunnan kustannukset seutulipusta olivat 4400,59 euroa, joihin kunta sai lh:n päätöksen mukaan valtionosuutta 1300 e eli 29,5%. Avustusta oli haettu 2400 e. Tämän perusteella näyttäisi siltä, että Ristijärvellä myytiin viime vuonna 28 kpl seutulippua eli keskimäärin yli 2 kpl kuukaudessa eikä alle 2 kpl. Aiempi arvio oli perustunut virheelliseen käsitykseen, että valtionavustus kattaisi 48% kunnalle aiheutuvista kustannuksista. Toki määrä on silti pieni, jos Kajaanissa työssäkäyviä ristijärveläisiä on 77.

MH:n aikatauluhaku kertoo, että ensi kesänäkin Kajaaniin pääsee aamukahdeksaksi ja 16.20 takaisin. Kyseessä on pienoisbussi- tai taksivuoro, mutta matkustajat varmaan mahtuvat. Takaisin voi lähteä iltapäivällä myös 13.15, 15.15, 18.15 ja jopa 22.35.

Lopuksi vähän oftopikkia. Ristijärvellä sijaitsevaa Saukkovaaran hiihto- ja matkailukeskusta pyörittää nykyään Saukko Holidays Oy, jonka omistavat Konstantin Eglin ja Alexey Odnnodushny. Onkohan Ristijärvestä tulossa kansainvälinen paikka? Kaikki eivät tosin tykkää venäläisbisneksestä. Viime vuonna Ristijärvellä kerättiin nimiä adressiin, jolla sitä vastustettiin. Tarkkaan ottaen vastustettiin sitä, että kunta myi rakennuksia ja vuokrasi maata. Saukkovaaran nykyisten nettisivujen teksti on niin kaunopuheista, että se on varmaan käännetty venäjästä. Joukkoliikenneaiheeseen tämä liittyy seuraavasti: Nykyään Venäjältä kuulemma tulee aina uudenvuoden tienoilla useita tilausjunia Suomeen. Jos niitä tulee Kajaaniin, niin matkustaakohan niissä myös Ristijärvelle tulevia matkailijoita? Vai onko kaikille myyty jokin Vuokatti-paketti tms.?
 
Ristijärven matkahuolto on muuttanut. Uusi MH-asiamies on Ristijärven kunta / Yhteispalvelupiste Aholantiellä K-kauppaa vastapäätä. Aukioloa on M-P 8-16. Uusikin paikka on Kajaanin ja Suomussalmen välisten bussien reitin varrella, joten muutos ei pidennä matka-aikoja. Kajaanin tienoon seutulippukin lienee myynnissä Yhteispalvelupisteessä.
 
Seutulipun hinta ja käyttö Ristijärvellä

Elokuun alussa seutulipun hinta nousi 89 euroon Ristijärvellä. Kunnanhallituksen pöytäkirjassa 23.5. mainitaan, että seutulippuja myytiin viime vuonna 69 kappaletta. Tästä tulee noin 6 lippua kuukaudessa. Ketjussa aiemmin esitetyt arviot parista lipusta kuussa ovat ehkä perustuneet virheellisiin lähtöoletuksiin tai seutulipun käyttö on moninkertaistunut (tai pöytäkirjassa on virhe).
 
Takaisin
Ylös