Sellasesta olen kuullut, että Transpointin varastomies on päässyt "pilkkahintaan" PL:n pikavuorolla.
Bussiyhtiöissä on tapana, että oman yhtiön kuljettajat pääsevät henkilökortilla ilman veloitusta. Millaista käytäntöä on toisten yhtiöiden kuljettajien suhteen? Pääseekö kollega kyytiin vai otetaanko veloitus matkasta kuten keneltä tahansa?
Yöbussissa on tunnelmaa
Sellasesta olen kuullut, että Transpointin varastomies on päässyt "pilkkahintaan" PL:n pikavuorolla.
Veikkaanpa että YTV-alueella kuskin puvulla pääsee lähes poikkeuksetta kyytiin näyttämättä lippua. HKL:lle ajavien firmojen kuskeilla pitäisi tietääkseni sääntöjenkin mukaan olla työaikana ilmaiset matkat Helsingin sisällä.
Ainakin Tampereella pääsee kuskin puvulla sisään ilmaiseksi ja voi mennä mistä ovesta vaan. Myös esimerkiksi Paunun kuski pääsee Tkl:n autoon ilmaiseksi. Ainakin ennen, mutta en tiedä onko enään muulla henkilökunnalla ilmaista korttia.
Ihmettelin tuota kuljettajien tapaa tulla muistakin ovista sisään. Pääkaupunkiseudulla ei tulisi kuuloonkaan.![]()
Yleensä vapaamatkat oman yhtiön vuoroissa ovat työhön liittyvä työsuhde-etu. Kuitenkin tietääkseni tämä koskee kaikissa yhtiöissä vain omaa henkilökuntaa, mutta varmasti on yleistä että ko. etua vastoin ohjeita myönnetään myös muiden yhtiöiden kuljettajille. Matkat tulee kirjata rahastuslaitteille ja yhtiöt maksavat tämänkaltaisista "ilmaismatkoista" alv-osuuden verottajalle. Tampereen kaupungin Paunun kuljettajien matkustaminen on koskenut erikseen linjalla 15, jotta Paunun kuljettajat pääsevät Nekalan hallilta linja-autoasemalle. Kyseinen asia on mainittu mm. tampereen rahastusohjeissa yms. Paunun ja kaupungin sopimuksen tarkemmasta sisällöstä luonnollisesti en osaa sanoa mitään. Mikä tilanne tulee olemaan syksyllä, kun Väinö Paunu ottaa hoitaakseen linjan 15 on myös eri asia. Tampereen kaupungin kuljettajilla on taas kaupungin oma kortti, joka luonnollisesti korttina kelpaa kaikissa yhteistariffin autoissa. Kovin on mielestäni ollut Koiviston Auton ohjeistus, jossa kuljettaja saa ainoastaan 50% alennusta matkasta jos on puku päällä matkustamassa työn vuoksi matkaa... Tälläisen ohjeen olen aikoinani lukenut jostain kyseisen yhtiön ohjeistuksesta, mutta tästä on aikaa ja olen saattanut käsittää tekstin väärin. Toisaalta kyseisen yhtiön ohjeistuksessa on ollut myös seuraavan kaltainen hauska lause; "Jos linja-autopysäkillä tai sen välittömässä läheisyydessä on ihmisiä, sille on ehdottomasti pysähdyttävä.".![]()
Talvimaisemia Urho Kekkosen kansallispuistosta
Lain mukaanhan näin ilmeisesti tulisi toimia, että työsuhde-etuuksista maksetaan ALV:t, mutta mistä se käy sitten ilmi, jos kuljettaja ottaa toisen kyytiin tuolla kaukoliikenteessä linjalla ollessa ja jättäisi ALVin perimättä. Kaukoliikenteessähän on pelkästään kuljettajan vastuulla, että rahastetaanko matkustajat ja kukaan muu ei kyydissä olevien maksaneisuutta valvo. Sinänsä pidän tämän ALV:n perimistä hölmönä, kuljettajien ammattikunta kuitenkin on niin pieni, että tuskinpa valtiolle suurtakaan rahavirtaa tästä tulee. Tosin taitaa olla niitä tunnollisia kuljettajiakin, jotka säntillisesti tuon 8 % ALV:n näpyttelevät koneeseen?
Yöbussissa on tunnelmaa
Viimeksi toissapäivänä (torstaiarkipäivä) puolenpäivän aikoihin satuin sivullisena todistamaan tilannetta, jossa matkustaja "yritti" ostaa Helsingin sisäistä kertalippua 50 € setelillä ja kuljettaja vain elehti, että mene vaan siitä istumaan (ei halunnut alkaa riitelemään maksuvälineestä tms.). Eräänlainen vapaamatka oli siinäkin kysymyksessä.
Toisaalta pari kertaa on kaukoliikenteen matkustajana ollessa tullut kuljettajan kanssa puheeksi, että HELBinkin kuljettaja voisi saada ostettua esim. opiskelijalipun tai lastenlipun. Tuntuu olevan kovasti kuljettajasta riippuvainen tuo vapaa- tai alennushintainen matkustus.
Talvimaisemia Urho Kekkosen kansallispuistosta
Silloin rikkoo käytännössä varmasti yrityksen antamia ohjeita vastaan. Ilmaista matkaa ei ole olemassa, ellei siihen ole jotain oikeutusta. Ja jos joku firma antaa luvan antaa vapaita matkoja, niin se on heidän ongelmansa. Tuskin sellaista firmaa enää on olemassa. Yleensä toisen yhtiön vapaaliput/henkilökuntaliput kelpaavat vain sellaisissa vuoroissa, joita ajetaan yhteistyössä tämän kyseessä olevan yhtiön kanssa. Tapoja tietysti voi olla erilaisiakin eri puolilla, mutta tämä tuntuu hyvin yleiseltä käytännöltä.
Niin ainakin Pirkanmaalaisilla yrityksillä käytäntö on se, että yritysten yhteisesti liikennöimillä vuoroilla kelpaavat vapaaliput ristiin, eli esim. Paunun liput LänsiLinjoille Vaasan ja Seinäjoen kimppavuoroissa.