Lontoon busseista ja niiden liikennöinnistä

vristo

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
4,087
Laitetaanpa tällainenkin ketju kiinnostavasta aiheesta.

Lontoo ja sen joukkoliikenne on toki maailmakuulu, eikä vähiten se punaiset Lontoon bussit (London Buses), joka on mielestäni joukkoliikennebrandina ylitsepääsemattömän tyylikäs. Kun televisiossakin (vaikkapa täällä Kiinassa) vilahtaa katukuvaa Lontoosta ei voi yleensä olla näkemättä noita tuttuja kaksikerroksisia punaisia busseja, vaikka se kaikkein aidoin Lontoon bussi, eli Routemaster, liikennöi nykyään vain erityisiä "Heritage"-linjoja, jotta ne säilyisivät Lontoon katukuvassa. Tulevaisuus voi kuitenkin tuoda kaduille uuden sukupolven Routemasterin, sillä Lontoon nykyinen pormestari Boris Johnson haluaa poistaa kaduilta edeltäjänsä Ken Livingstonen lanseeraamat matalalattiaiset nivelbussit, jotka tulivat korvaamaan nimenomaan vanhoja Routemastereita, mutta jotka ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä mm. sopimattomuudestaan Lontoon keskustan ahtaille kaduille ja risteyksiin. Nivelbussien tilalle on ehdotettu modernia Routemasteria, joka muistuttaisi etäisesti edeltajäänsä, mutta modernilla teknikkalla varustettuna. Ensimmäinen sellainen on tulossa vuonna 2011.

Transport of London-tilaajan alaisuudessa liikennöivät Lontoon bussit ovat siis punaisia ja aivan tietyn, tarkan värikoodin omaavia, vaikkakin käytännössä näkee jonkinverran yksilöeroja. Brändin punainen väri on kuitenkin se avainsana. Kaikki liikennöisijät (parinkymmentä liikennoitsijää) ovat kuitenkin tätä nykyä yksityisiä, sillä viimeinenkin valtio-omisteinen bussiyhtiö (omistajana tähän saakka Transport of London), East Thames Buses, meni myyntiin kuluneenä kesänä ja se sulautui osaksi Go Ahead-yhtiötä, joka jo liikennöi Lontoossa.
Punaiset Lontoon bussit jatkavat siis kulkuaan, mutta täysin yksityiseltä pohjalta.

Siinä vaikkapa Helsingille mielenkiintoista seurattavaa.

Pari linkkiä aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/London_Buses
http://en.wikipedia.org/wiki/East_Thames_Buses
http://www.tfl.gov.uk/corporate/media/newscentre/12324.aspx
 
Keväällä 2009 käydessäni lomamatkalla Lontoossa pisti silmään joidenkin
bussien kylkeen laitettu mainos joka meni jotenkin että "earn 500 in two weeks as a busdriver" (en ole kielimiehiä, mutta tuon tapainen se teksti oli).

Puntia tietysti, valuutan voi tarkistaa, mutta...
...ei ne kuskin palkat Lontoossakaan päätä huimaa, paikallinen asumisen hinta/vuokrataso taitaa olla jopa kotosuomen Helsinkiäkin korkeammat.
 
Takaisin
Ylös