Kokemuksia Espanjan bussiliikenteestä

Liittynyt
27 Lokakuu 2007
Viestit
353
Matkustin Alsa nimisen yrityksen bussilla 300 kilometrin matkan. Bussi oli uusi, ilmastoitu ja siitä löytyi muun muassa turvavyöt ja kuulokeliitännät käsinojissa. Matkan aikana esitettiin elokuva ja äänen sain kuuluviin kuulokkeilla. Elokuvan lisäksi näytöiltä esitettiin bussifirman mainoksia muun muassa bussien ympäristöystävällisyydestä. Puolessa välissä pysähdyttiin huoltoasemalle 15 minuutiksi. Lippu maksoi noin 17 euroa (Matkahuollon lippu saman pituiselle matkalle maksaa kolme kertaa enemmän) ja lipun sai kätevästi ostettua netistä. Nettisivulla pystyi varaamaan paikan ja paikanvaraus muistutti leffateatterin paikan varaamista. Varatut paikat näkyivät punaisella, vapaat vihreällä ja itse valittu paikka keltaisella. Maksu tapahtui luottokortilla ja lopuksi lipun pystyi tulostamaan ja tulostetulla lipulla voi nousta suoraan bussiin tarvitsematta lunastaa varsinaista matkalippua mistään.

Zaragoza on 700000 asukkaan kaupunki mutta raitiotietä tai metroa siellä ei ole. Busseja kulkee kuitenkin on runsaasti. Linjoja on paljon ja usein vuoroväli on Jokerin luokkaa eli muutama minuutti. Tiheästä vuorovälistä huolimatta bussit ovat usein aivan täynnä ja puolet matka-ajasta kuluu liikennevaloissa. Kertalippu maksaa euron ja matka arvokortilla 60 senttiä. Kortilla maksettaessa on myös tunnin vaihto-oikeus. Käteisellä ostetulla lipulla ei voi vaihtaa. Matkakortti maksaa 7 euroa ja se sisältää 5 euroa arvoa. Kortin voi hankkia tuosta vaan tarvitsematta antaa henkilötietoja tai rekisteröidä korttia mitenkään. Myös kuukausilippuja on olemassa mutta niihin tulee käsittääkseni matkustajan valokuva. Zaragozan paikallisliikenteessä olisi kuitenkin parantamisen varaakin. Matkakortin myyntipisteitä on ainoastaan yksi koko kaupungissa ja kortin lataaminen on hankalaa tai jopa mahdotonta viikonloppuisin.

Suomessa bussiliput ovat kalliita, ei siitä mihinkään pääse. Olen matkustanut Expressbussilla sen verran harvoin etten tiedä pidetäänkö matkan aikana taukoja. Tauot ovat tarpeellisia jotta matkustajat pääsevät ostamaan esimerkiksi juomavettä ja tupakalle.
 
Suomessa bussiliput ovat kalliita, ei siitä mihinkään pääse. Olen matkustanut Expressbussilla sen verran harvoin etten tiedä pidetäänkö matkan aikana taukoja. Tauot ovat tarpeellisia jotta matkustajat pääsevät ostamaan esimerkiksi juomavettä ja tupakalle.

Tuohon voin vastata ainakin oman kokemukseni perusteella, että linja-auto asemalla bussi viipyy aika usein n. 10minuuttia, siis tarkoitan vähän isompia linja-auto asemia, esimerkiksi Lahti, Lappeenranta, Tampere, Mikkeli tms. Näiden pitkien pysähdysten luokkaan ei taas kuulu esimerkiksi Mäntsälä ja Heinola.
 
... vielä. Zaragoza Global näyttää kertovan, että Zaragozan raitiotien ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön ensi vuonna. Luonnollista kokoa oleva malliraitiovaunu on jo ollut nähtävänä Plaza Españalla.

Raitiotie rakennetaan kahdessa vaiheessa, ensimmäinen vaihe 2009-2011 ja toinen vaihe 2011-2013. Ensimmäisen vaiheen rakentaminen aloitettiin wikipedian mukaan 18.9.2009.

Paikallisbussiliikenteellä ei ole aikatauluja, on vain ilmoitettu päivän ensimmäiset ja viimeiset lähdöt. Useilla pysäkeillä on näytöpaneeli, jossa näkyy saapuvan bussin numero ja arvioitu saapumisaika. Jos pysäkillä ei tuollaista näyttöpaneelia ole niin seuraavat saapuvat bussit voi tarkistaa lähettämällä pysäkin numeron tekstiviestinä. Busseissa on satelliittipaikannusjärjestelmä. Vuoroväli on tiheä ja hyvä niin koska joskus joutuu odottamaan seuraavaa bussia jos ensimmäiseen ei mahdu.
 
Viimeksi muokattu:
Zaragozan raitiotiet

... vielä. Zaragoza Global näyttää kertovan, että Zaragozan raitiotien ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön ensi vuonna. Luonnollista kokoa oleva malliraitiovaunu on jo ollut nähtävänä Plaza Españalla.

Plaza Españalla on kaupungin ylläpitämä parakkirakennus jossa jaetaan tietoa tulevasta ratikasta. Malliraitiovaunu olisi ollut mielenkiintoista nähdä mutta enää siellä ei sellaista ole. Parakin seinillä on kuvia joukkoliikenteestä aikaisemmilta vuosikymmeniltä muun muassa valokuva hevosraitiotiestä vuodelta 1890. Zaragozaan rakennettiin sähköraitiotie 1902 ja se lakkautettiin 1977. Seinällä on myös valokuva kaupungista 1960-luvulta kun käytössä oli sekä dieselbusseja, johdinautoja että raitiovaunuja. Myös johdinautoista on luovuttu mutta en tiedä milloin. Parakissa jaetaan esitteitä jossa kehutaan raitiovaunuja ympäristöystävällisyydellä, hiljaisuudella, turvallisuudella ja niin edelleen. Hyvä että kaupunki mainostaa raitiovaunuja koska mikä tahansa hanke kuten raitiovaunuhanke aiheuttaa aina vastustusta. Netissä on sivu raitiotietä vastaan jossa perustellaan hankkeen tarpeettomuutta kustannuksilla asukasta kohtaan sekä sillä että etelä-pohjoissuuntainen ratikka palvelee vain pientä osaa radan varressa asuvista kaupunkilaisista.
 
Vs: Zaragozan raitiotiet

Myös johdinautoista on luovuttu mutta en tiedä milloin.

The World's Database of Tram, Trolleybus and Metro -cd:n mukaan johdinautoliikenne Zaragozassa loppui 9.10.1975.

Sama lähde muuten kertoo, että Espanjassa Castellon de la Plana - kaupungissa on 2008 kesäkuusta alkaen liikennöinyt johdinauto, joka on tyyppiä Optical guidance. Englanninkielisen Wikipedian mukaan tämä tarkoittaa, että kamera kuvaa tiessä olevaa maalimerkkiä ja lähettää kuvan tietokoneelle, joka lähettää käskyt moottoriin. Tarkoituksena kerrotaan olevan, että saadaan light rail performance nopealla ja taloudellisella tavalla. Siemensin Optiguide-järjestelmän mainitaan olevan käytössä myös Ranskan Rouenissa.
 
Tarkastusmaksu Zaragozan kaupunkiliikenteessä on naurettavat 6,01 euroa. Summa on noin kuusinkertainen kertalippuun verrattuna, noin kymmenkertainen arvolippuun verrattuna ja noin kuudesosa 30 päivän lipun hinnasta. Tarkastusmaksu perustuu kaupunginhallituksen vuonna 1983 tekemään päätökseen. Onkohan summa ollut tuosta vuodesta lähtien sama. Vertailun vuoksi Helsingissä tarkastusmaksu oli 50 markkaa vuonna 1980. Itse en koskaan matkusta ilman lippua missään.
 
Takaisin
Ylös