Ruter ("Oslon HSL") uutisoi tänään hankkivansa vetybusseja osana "HyrNor Oslo Buss"-projektia, jota ovat rahoittamassa mm. Oslon kunta ja Akershusin fylke, ja jolle on haettu myös EU-rahoitusta.

Tarjouskilpailun voittanut Van Hool toimittaa Ruterille aluksi viisi 13-metristä "low entry"-tyyppistä teliautoa, joiden sähkömoottorit toimittaa Siemens ja polttokennot Ballard. Autojen hinta on Ruterin mukaan nelinkertainen dieselautoon nähden, eli noin 11 miljoonaa kruunua (n. 1,5 milj.€) kappaleelta ja kauppaan sisältyy optio viidestä lisäautosta. Ensimmäisen auton on tarkoitus tulla liikenteeseen 1.1.2012 mennessä ja niillä liikennöidään vähintään 5 ja enintään 10 vuotta. Odotuksena ensimmäiselle 5-vuotiskaudelle on 20 000 tuntia liikenteessä eli 400-450 000km /auto.

Autot tullaan alustavan suunnitelman mukaan sijoittamaan Oslosta Oppegårdin puolelle kulkevalle linjalle 81A Solli-Sofiemyr, joka on osa tällä hetkellä kilpailussa olevaa "Oslo syd"-sopimuspakettia. Rosenholmin bussivarikolle tullaan rakentamaan vetyasema, jossa autojen tarvitsema vety tuotetaan paikallisesti elektrolyysillä vedestä käyttämällä uusiutuvista lähteistä tuotettua sähköä. Tarjouskilpailu vetyaseman rakentamisesta on myös käynnissä ja ratkeaa lokakuussa.

Linkki Ruterin tiedotteeseen (norjaksi).