Näytä äänestyksen tulokset: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä?

Äänestäjiä
94. Et voi äänestää tässä äänestyksessä
 • Tilaajaväritys

  72 76,60%
 • "Pilaajaväritys"

  22 23,40%
Sivu 2 / 4 EnsimmäinenEnsimmäinen 1234 ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 16-30/59

Viestiketju: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

 1. #16
  Max
  Max ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  26.08.2008
  Viestejä
  1141

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Hape Näytä viesti
  Bussin pitää toki olla eri värinen kuin ratikka tai metrojuna, toki sama teema saa toistua, mutta eri värien kanssa...
  Helsingissä ehkä ihan hyvä näin, mutta on maailmalla olemassa sellaisiakin onnistuneita ratkaisuja, joissa bussit ja ratikat ovat saman värisiä, esim. Krakova. Ja jos Turkuun ratikoita tulee, niin tosiaankin toivoisin myös niiden olevan keltaisia...

 2. #17

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki, Hamina
  Viestejä
  724

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Enpä viitsi edes äänestää, kun kysymyksen asettelu on ohjaileva, että valitseeko tilaajavärityksen vai pilatun värityksen. Olisi ollut oikein äänestyttää vaikkapa tilaaja vai yksilöllinen väritys ilman että jo kysyttäessä otetaan kantaa. Omasta mielestäni olisi kivampi jos joka firmalla olisi omat värinsä eikä tasapaksua tasapäistämistä. Tulee ihan mieleen Maon Kiina, missä joka äijällä oli samanlainen harmaa puku.
  antti

 3. #18

  Liittynyt
  07.08.2009
  Viestejä
  2279

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Max Näytä viesti
  on maailmalla olemassa sellaisiakin onnistuneita ratkaisuja, joissa bussit ja ratikat ovat saman värisiä, esim. Krakova.
  Berliinissä ovat U-bahnin junat, ratikat ja bussit kaikki täyskeltaisia, samaten Dresdenissä ratikat ja bussit. Mielestäni ainakin Berliinin väritys toimii hyvin. Uudessa kalustossa on ikkunoiden ympärillä paljon foorumillakin valiteltua mustaa, mistä syystä keltainen ei ainakaan ratikoissa muodostu puuduttavan tasaväriseksi.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Max Näytä viesti
  Ja jos Turkuun ratikoita tulee, niin tosiaankin toivoisin myös niiden olevan keltaisia...
  Tämä on vähintäänkin todennäköistä, kun aikanaan poistetut ratikat olivat keltaisia ja 'uutta tulemista' varmaan halutaan korostaa. Turun nykyinen tilaajaväritys on mielestäni varsin onnistunut, bussien valkoinen perä vaan ei tietysti kura-aikana ole kovin valkoinen.

 4. #19
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3727

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Ei ollut tarkoitus ohjailla äänestystä; käytin nimitystä "pilaajaväritys", koska sitä on käytetty mm. tällä foorumilla tilaajavärityksestä, negatiivissa mielessä.

  Voitte yhtä hyvin ajatella, että äänestyksen kohta "tilaajaväritys" tarkoittaa ko. värityksen kannattamista joukkoliikenteen imagoa nostattavana ("brändäys") keinona.

  Kohta "pilaajaväritys" tarkoittaa, ettet hyväksy sitä, vaan se on mielestäsi joukkoliikenteen imagoa huonontava (ja kannatat siis yksilöllisiä värejä) asia.
  Viimeisin muokkaaja vristo; 13.07.2011 kello 15:45.
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

 5. #20
  Nak
  Nak ei ole kirjautuneena
  Nak avatar
  Liittynyt
  05.03.2010
  Sijainti
  HSL-alue
  Viestejä
  2845

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Itse en pidä tilaajavärejä minkään arvoisina, kun eivät ne poista sitä tosiasiaa, että kolhut ja naarmut näkyvät siltikin. Yksilövärit erottuvat massasta kivasti. Enkä ymmärrä miksi se Helsingin sininen pitää tunkea Esposeen ja Vantaalle jossa päävärit ovat olleet ammoisina aikoina vihreä ja kelta-oranssi.

  Samoihin aikoihin kun tätä tilaajasoopaa alettiin soveltaa, bussien väriksi määriteltiin sininen, ratikat ovat lähes aina olleet vihreita, metrot oransseja ja junat punaisia, niin miksi Vr:n piti sotkea se muuttumalla vihreäksi?

 6. #21

  Liittynyt
  09.07.2005
  Viestejä
  567

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut hmikko Näytä viesti
  Berliinissä ovat U-bahnin junat, ratikat ja bussit kaikki täyskeltaisia
  Ratikat ja bussit eivät Berliinissä ole olleet aina nykykeltaisen värisiä. Berliinissä (kuten monenmonessa saksalaisessa kaupungissa) ratikat olivat kermankeltaisia ("elfenbein"). Tatra-vaunuilla oli oma poikkeava värityksensä, joka antoi niille ehkäpä hieman vanhahtavan ulkoasun.

  Vuonna 1984 kokeiltiin Itä-Berliinissä ratikoissa "veristä" maalausta. Etu- ja takapäädyt sekä ovet maalattiin veriappelsiinin värisiksi ("blutorange"), loppuosien jääden valkoiseksi/vaalean kermankeltaiseksi. Yksi kaksi-akselinen juna sekä joukko KT4D -vaunuja ehdittiin maalata tähän väritykseen.

  Veriappelsiiniväritys ei kuitenkaan miellyttänyt, joten taas uudistettiin. Vaunujen alaosa maalattiin oranssilla - yläosan jääden vaalean kermankeltaiseksi tai maalattiin valkoiseksi, kuten esimerkiksi tämä telivaunujuna. Tatran tehtailta toimitettiin Berliiniin uusia vaunuja uudella värityksellä vuodesta 1985 alkaen. Tsekkitehtaalla maalatut vaunut saivat himpun verran heleämmän värityksen kuin Berliinissa uudelleenmaalatut sisarukset.

  Vuoden 1992 loppupuolella alkoi Tatravaunujen modernisointi. Samalla aloitettiin ratikoiden maalaaminen nykyisellä auringonkeltaisella-harmaalla-valkoisella värimaailmalla.
  Viimeisin muokkaaja Piirka; 14.07.2011 kello 20:45.
  :P

  Matkustajat, tehkää kasoja kadun reunaan!

 7. #22
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7193

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Piirka Näytä viesti
  Ratikat ja bussit eivät Berliinissä ole olleet aina nykykeltaisen värisiä. Berliinissä (kuten monenmonessa saksalaisessa kaupungissa) ratikat olivat kermankeltaisia ("elfenbein").
  Suomen saksalaisimmassa kaupungissa eli Viipurissa oli myös mitä suurimmalla todennäköisyydellä tällainen norsunluuväritys, jota punaiset koristeraidat täydensivät. Aiemmin on puhuttu sitruunankeltaisista vaunuista kirsikanpunaisin koristeraidoin, mutta uudessa muistelutiedossa on mainittu nimenomaan kermankeltainen vaunujen päävärinä. Se tuntuukin loogiselta värivalinnalta Viipurille. Värikuvia ei taida olla viipurilaisista ratikoista säilynyt.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 8. #23

  Liittynyt
  07.08.2009
  Viestejä
  2279

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Piirka Näytä viesti
  Ratikat ja bussit eivät Berliinissä ole olleet aina nykykeltaisen värisiä.
  No eivätpä tietenkään, eivätkä S-bahn -junat ole nykyäänkään. Historian varrella käytössä olleilla erinäköisillä värityksillä ei tosin mielestäni ole kovin paljon ketjun aiheen kanssa tekemistä. Pointti oli siinä, että yhtenäisellä värityksellä on mielestäni ainakin näin satunnaisen turistin näkövinkkelistä luotu mielikuvaa yhtenäisestä järjestelmästä, josta vastaa yksi organisaatio ja jossa liput kelpaavat ja linjasto on ymmärrettävissä (oli tämä käsitys sitten tarkalleen ottaen totta tai ei). Usein kuulee turistin sanovan, jopa tällä foorumilla, että hän menee metrolla kun se on selkeä, eli linjat ja aikataulut ovat hahmotettavia ja erehtymisen mahdollisuuksia on rajallisesti, ja vastaavasti bussiin ei uskaltauduta, kun ei olla varmoja siitä, että minne se menee ja mistä lippu pitäisi ostaa. Ainakin omalla kohdallani eräitä vuosia sitten Berliinin yhtenäiskeltainen auttoi välttämään tätä käsitystä, tosin en ole kaupungissa matkustanut kuin U-bahnilla ja ratikalla.

 9. #24
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  6586

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  Mielestäni suurempi ihmettelynaihe kuin tilaajaväritys on se, miksi tilaajaväritystä ei otettu käyttöön jo silloin, kun YTV ja HKL sekä Turun joukkoliikennetoimisto aloittivat joukkoliikenteen kilpailutuksen.
  Sekä pääkaupunkiseudulla että Turussa liikennettä hoidettiin ennen kilpailutusta sekamallilla, jossa osan liikenteestä ajoi kunnallinen liikennelaitos ja osa hoidettiin sopimusliikenteenä. Molemmilla alueilla oli sen vuoksi käytössä lukuisia eri värityksiä. Kun kilpailutus aloitettiin, liikennöitsijöiden omien värien käyttö ei muuttanut olemassaolevaa käytäntöä, joten siinä mielessä se on ymmärrettävä ratkaisu. Kilpailutuksen aloittaminen oli joka tapauksessa vaikea poliittinen päätös ja tilaajavärityskysymyksen koplaaminen samaan olisi todennäköisesti lisännyt kilpailutuksen vastustusta ja saattanut siten vaarantaa paljon tärkeämmän kysymyksen ratkaisun.

  Kuten tiedetään, sekä Turussa että pääkaupunkiseudulla päädyttiin myöhemmin tilaajavärityksen käyttöönottoon. Ainakin pääkaupunkiseudulla tilaajavärityksen vastustus oli kuitenkin äänekästä ja ratkaisevaa vetoapua saatiin Turusta, josta pystyttiin kertomaan hyviä kotimaisia kokemuksia siirtymisestä yrityskohtaisesta värityksestä tilaajaväritykseen. Tilaajavärityksen aikaisempaan käyttöönottoon pääkaupunkiseudulla ei siis todennäköisesti olisi ollut poliittista valmiutta.

 10. #25

  Liittynyt
  23.08.2005
  Viestejä
  3332

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Nak Näytä viesti
  Enkä ymmärrä miksi se Helsingin sininen pitää tunkea Esposeen ja Vantaalle jossa päävärit ovat olleet ammoisina aikoina vihreä ja kelta-oranssi.
  Juuri siksi. Ei ole enää Helsingin busseja ja Espoon busseja. On vain HSL, joka vastaa koko seudun liikenteestä. Yhtenäinen väritys viestii juuri sitä, että liikenteen brändi ei muutu, vaikka astut jonkun hallinnollisen yksikön rajan toiselle puolelle.

 11. #26

  Liittynyt
  17.09.2009
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  690

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Tilaajaväritys on mielestäni ennenkaikkea joukkoliikenteen brändi, jolla markkinoida itseään uudelle matkustajakunnalle. Esimerkiksi Tampereella, jossa nysse on "aina ollut" sininen, kilpailutuksen myötä siirtyminen tuottajaväreihin olisi vain aiheuttanut sekaannusta.

  Käytännön kokemuksesta voin myös sanoa, että pelkkä yhteistariffitunnus auton etuosassa ei kerro varsinkaan satunnaiselle matkaajalle sitä, että tälläkin autolla pääsisi haluttuun määränpäähän samalla hinnalla. Jäädään pysäkille ennemmin odottamaan sitä oikean väristä autoa, jolla päästään (parhaimmillaan) samaa reittiä määränpäähän.

  Työnantajalla on oikeus päättää työntekijöidensä töissä käyttämästä vaatetuksesta, miksei siis bussiyhtöiden "työnantajalla" olisi oikeutta päättää liikennöintiinsä käytettävien autojen ulkonäöstä?

 12. #27
  Knightrider avatar
  Liittynyt
  07.03.2009
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1423

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Rester Näytä viesti
  Työnantajalla on oikeus päättää työntekijöidensä töissä käyttämästä vaatetuksesta, miksei siis bussiyhtöiden "työnantajalla" olisi oikeutta päättää liikennöintiinsä käytettävien autojen ulkonäöstä?
  Koska työn ulkopuolella kuljettaja voi vaihtaa vapaavalintaiset vaatteet päälle, mutta bussien "vaatteiden" vaihto HSL-ajojen ja tilauajojen välissä ei onnistu niinkään helposti.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 16.07.2011 kello 17:32. Syy: lyhennetty lainausta

 13. #28
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  3727

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Eivät tilausajot ole mikään este ainakaan HelBille, jolla konserniin kuuluva STA hoitaa tuon bisneksen omine värityksineen.
  Risto Vormala
  Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja
  HSL-alueella

 14. #29

  Liittynyt
  17.09.2009
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  690

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Knightrider Näytä viesti
  Koska työn ulkopuolella kuljettaja voi vaihtaa vapaavalintaiset vaatteet päälle, mutta bussien "vaatteiden" vaihto HSL-ajojen ja tilauajojen välissä ei onnistu niinkään helposti.
  Ei kai bussin väritys ole mikään este sille, missä sitä voi käyttää? Ellei sitten HSL ole kieltänyt näin väritettyjen autojen käytön muussa liikennöinnissä; en ota tuohon kantaa, koska ei tietoa asiasta ole. Ja koska itse on töissä yrityksessä, jonka oma (Scala-)väritys otettiin lähes sellaisenaan käyttöön tilaajaväritykseksi, niin en osannut ajatella sitä tuota kannalta.

 15. #30
  Tunni avatar
  Liittynyt
  27.09.2007
  Viestejä
  58

  oletus Vs: Tilaaja- vai "pilaajaväritys" bussiliikenteessä

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Rester Näytä viesti
  Ei kai bussin väritys ole mikään este sille, missä sitä voi käyttää? Ellei sitten HSL ole kieltänyt näin väritettyjen autojen käytön muussa liikennöinnissä; en ota tuohon kantaa, koska ei tietoa asiasta ole. Ja koska itse on töissä yrityksessä, jonka oma (Scala-)väritys otettiin lähes sellaisenaan käyttöön tilaajaväritykseksi, niin en osannut ajatella sitä tuota kannalta.
  Tilausajojen ongelma on siinä, että kun joltakulta tilausmatkalaiselta kysyy, kenen bussilla menitte, vastaus tulee olemaan että menimme HSL:n bussilla. Ajon ajava yritys ei siis jää asiakkaan mieleen, kun bussin väritys ei toimi mainoksena.

Vastaavia viestiketjuja

 1. "Huono seura on monien mielestä hyvä syy välttää joukkoliikennettä"
  kirjoittanut Harri Turunen foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 43
  Viimeisin viesti: 17.07.2011, 21:38
 2. HSL: Helsingin bussin 55 pysäkki "Marian sairaala" siirtyy
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 02.05.2011, 14:10
 3. Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 24.02.2010, 09:16
 4. Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 27.01.2010, 11:08
 5. Vastauksia: 3
  Viimeisin viesti: 16.09.2009, 11:52

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •