www.hs.fi:
Niin sitä pitää. Sopimusneuvottelut kesken ja heti ollaan uhittelemassa lakolla.Alunperin kirjoittanut Helsingin Sanomat
MODEDIT/kuukanko: Yhdistetty kaksi eri lakkokeskustelua yhdeksi
Tulee mieleen muisto menneiltä vuosilta, kun AKT taas haluaa paremmat työehdot. Mikä siellä bussipuolella oikein mättää, kun koko ajan on lakkoja vireillä? Tämä syö luottamusta joukkoliikenteeseen, kun ei voi olla varma pääseekö perille vai ei...
Linkki tiedotteeseen.
www.hs.fi:
Niin sitä pitää. Sopimusneuvottelut kesken ja heti ollaan uhittelemassa lakolla.Alunperin kirjoittanut Helsingin Sanomat
MODEDIT/kuukanko: Yhdistetty kaksi eri lakkokeskustelua yhdeksi
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 22.04.2006 kello 09:45.
Eikä ole lakon tavoitteessakaan paljon kehumista. Ajatus osa-aikaisuuden totaalisesta lopettamisesta on täysin epärealistinen, eikä ole hyödyksi kenellekään, ei täysaikaisille eikä osa-aikaisille kuljettajille. Käsittämätöntä, että muutama liiton toimitsija katsoo tietävänsä, montako tuntia ihminen haluaa tehdä työtä ja sen perusteella sitten pitäisi pakottaa kaikki toimimaan samoin. Nykyiset osa-aikaiset ovat osa-aikaisia omasta tahdostaan, eikä täysaikaisista työpaikoista ole alalla mitään pulaa.
Valitettavaa, jos reilu vuosi sitten jo kertaalleen käyty ja epäonnistunut rettelö osa-aikaisuudesta alkaa taas. Jo viime kerralla lakkoon jätti osallistumatta ennätysmäärä kuljettajia, mikä osoittaa, että omilla aivoillaan ajatteleviakin on melkoiset määrät, eikä kaikkiin kapinoihin enää lähdetä ylemmän käskystä.
Jatkuvat, mielivaltaiset lakot varmistavat ainakin yhden asian: bussiala pysyy julkisuudessa negatiivisissa asioissa ja fiksut, ammatinvalintaansa miettivät ihmiset pysyvät kaukana alasta. Sekö on rähinäliiton tavoite?
Bussipuolella ei mätä muu kuin nämä elämäänsä sisältöä lakkoilusta hakevat muutamat rettelöitsijät, jotka mielivaltaisten syiden takia järjestävät näitä tempauksiaan kerran vuodessa. Heille on mahdotonta hyväksyä sitä, että enää ei ole 1980-luku, Vantaan Liikennettä ja Espoon Autoa ei ole, eikä linja-autoliikenteen hoitamisesta makseta yrityksille ja sitä kautta työntekijöille tuntuvaa ylihintaa, kuten ennen kilpailuttamista tehtiin.
Osa kuljettajistakin näyttää kyllästyneen tähän rähinöintiin. Viime kerralla lakkoa boikotoi jo kolmasosa kuljettajista.
Tässä AKT:n versio asiasta
AKT:n ja ALT:n julkisuuteen toimittamat versiot mahdollisen lakon syistä tuntuvat olevan aika lailla erilaisia. Kun AKT puhuu työnantajan esityksestä, joka "antaisi työnantajille mahdollisuuden käyttää rajattoman määrän osa-aikaisia", niin ALT sanoo "Työnantaja oli valmis takamaan sopimusteitse, että kokoaikaiset työntekijät tekevät linja-autoliikenteessä 90 prosenttia yrityksen työtunneista."Alunperin kirjoittanut Resiina
Vai liekö kyse siitä, miten asia esitetään. 90 prosenttia työtunneista ei vielä sano montako osa-aikaista voidaan käyttää. Se voi olla vaikkapa rajattomasti. Järkeä käyttäen 90% työtunneista on tässä tapauksessa paljon rationaalisempi määrite kuin lukumäärä n.Alunperin kirjoittanut tkp
--
Lauri Räty
Olin joku vuosi sitten eräässä AKT:n tiedotustilaisuudessa, jossa kysyin heidän puheenjohtajaltaan, miksei voida sopia että osa-aikaisia saa olla enintään esim. 10%. Tunnelma kiihtyi välittömästi. AKT on jo vuosikaudet ajanut absolutististista kantaansa, ettei osa-aikaisia kuljettajia saa olla lainkaan. Mitään järkevää selitystä tällaiseen ehdottomaan vaatimukseen ei ole esitetty.
AKT levittää taas julkisuudessa sellaista väitettä, että yrittäjät pyrkivät luomaan alalle "osa-aikatyöntekijöiden markkinat" ja syrjäyttämään täysaikaisen työn. Mitään tällaista pyrkimystä ei ole ollut käytännössä havaittavissa. Työvoimatoimistoissa on jatkuvasti kokopäiväisiä työpaikkoja tarjolla, eikä ketään ole pakotettu osa-aikaiseksi, vaan osa-aikaiset ovat lyhyemmällä työajalla omasta tahdostaan. Mielivaltaista touhua.
Odotamme taas sitä mediashowta, jossa kansaa liehitellään liiton tueksi sekoittamalla keskusteluun pätkätyöt (joita ei bussialalla juuri ole) ja sen kaiken kurjuuden, jota kuljettaja joutuu kokemaan ajaessaan nykyaikaisia linja-autoja koulutuksen lyhyyteen nähden varsin mukavalla palkalla.
Todelliset ongelmat: alipalkkaus, raskas työ ja liiallinen osa-aikaisten käyttö ovat naisvaltaisilla aloilla, ei linja-autoliikenteessä.
Bussiliikennettä on muuallakin kuin vain pääkaupunkiseudulla ja kuljettajien ansiotasot melkoisesti paljon alhaisemmat. Jos näitä vähiäkin sunnuntailisiä tulee ns. tuntimiehet ajamaan, niin se entisestään vaikuttaa ns. vakinaisten kuljettajien ansiotasoon heti ja vuositasolla esim. alhaisempana lomakorvauksena keskituntiansion pienentyessä. Täällä maaseudulla on aina ollut ja tulee aina olemaan (vaikka minkälaiset sopimukset saataisiin) bussifirmoilla ns. firaabelimiesten reservit, vaikka niiden käyttäminen ei olisikaan työvuorojärjestelyistä johtuvia vaan sillä yksinkertaisesti työnantaja säästää loma- yms. korvausten maksamisen.
Mitä taas tulee kuljettajien palkkoihin, niin alle 11 euron tuntipalkkaa ei kai nyky-Suomessa voi oikein hyväksi liksaksi sanoa, varsinkin jos kaiken sen työn josta kertyisi ns. olosuhdelisiä käy ns. firaabelimiehet ajamassa.
Kun en tiedä nyt neuvoteltavan sopimuksen tarkempaa sisältöä, olisiko siellä työnantajan ehdotuksena ns. vakituisten osa-aikakuljettajien järjestelmän luominen vaiko vain tämän maakunnissa käytössä olevan firaabelikuljettajajärjestelmän "laillistaminen" totean sen, että vakituisille osa-aikaisille sitten kuuluisi myös nämä loma- yms. korvaukset, joita nyt kierretään keikkamiehiä käyttämällä.
Lopuksi voin sanoa sen, että omalla työpaikallani ei ole yhtään firaabelimiestä ajamassa ja kaikki ajot ovat tulleet hoidetuksi omalla vakinaisella väellä ja työehtosopimusta noudattaen, tähänkin siis bussiliikenteessä on mahdollisuus!
Sunnuntailisiä ei oteta huomioon keskituntiansiota laskettaessa.Alunperin kirjoittanut mhbus
Vakituisella osa-aikaisella työntekijällä on sama vuosilomaoikeus kuin muillakin ja loma-aika määräytyy tehdyn työn määrän mukaan, kuten kokoaikaisillakin.Alunperin kirjoittanut mhbus
Tosiaankin on niin, ettei pyhälisät nosta keskituntiansiota, mutta asia mitä ajoin takaa varmaankin tuli selväksi ja nytkin tänään näkyi olevan paikallisesssa paikkurifirmassa ns. ei-vakituinen ajamassa juuri niitä vähiä sunnuntailisätunteja, jotka voisivat olla tarpeen tästä työstä vakituiseen toimeentulonsa ansaitsevalle.
Lakon ajankohta on mielestäni väärä jos neuvotteluhalua tosiaan olisi.
Osa-aika kuskille kertyy vuosilomaa muttei pekkasia.
Jos yhtiöt tosiaan haluaisivat saada osa-aika kuskeja pitää , tulisi mielestäni maksaa esimerkiksi 5 euroa per tunti osa-aikalisää?
Tykillähän tässä hyttysiä taas ammutaan. En ole havainnut alalla mitään laajempaa pyrkimystä osa-aikaisten käyttämiseen. Muutamasta hullusta sunnuntaivuorosta tappeleminen ei ole mikään 11 000 työntekijää käsittävän, puoli Suomea sekoittavan lakon aihe.
Aina löytyy ihmisiä, joille osa-aikatyö sopii, esim. opiskelijat. Miksi pitäisi kieltää heiltä tämä ansionsaantimahdollisuus.?
Ja joukkoliikennealan työtaisteluissahan eniten kärsii ne asiakkaat joilla ei ole omaa autoa ja myös koululaiset. Ja mitäköhän työtaistelu vaikuttaa joukkoliikenteen imagoon luotettavana tapana liikkua kaupungilla....
Onneksi tässä on vielä aikaa neuvotella...
Est modus in rebus.