Täynnä-valon apu/kehitysidea

Niin, tuossa on vain sellainen juttu, että suomenruotsalaiset puhuvat ja ymmärtävät suomea. Ja heidän kokonaisosuus väestöstä on noin 4%.
Helsingin seudulla on ruotsinkielisiä noin 5,5 %. Lähes joka ikinen kerta kun sinne eksyn, kuulen jonkun puhuvan ruotsia. Ihan eri juttu kuin täällä Tampereella, jossa ainoastaan rautatieaseman ja Stockan automaattikuulutukset kuulutetaan ruotsiksi.

Näinpä, tämä oli mitä hain, Kantokoski tiesi luvun vähän tarkemmin. Eihän Ahvenanmaalla ole suomen kieltä käytössä kaupoissa jne, siellä harva edes suomea osaa ja niitä jotka puhuis pelkkää suomea on todella vähäinen määrä. Miksi siis täällä pitäisi ruotsia käyttää, kun heitä on pieni määrä ja varmasti osaavat suomea (töissä Kodin1:ssä tullut tämä myös huomattua).
Miten Ahvenanmaa tähän liittyy? Se on lain nojalla yksikielisesti ruotsinkielinen maakunta. Pitäisi toki olla kaksikielinen, jos multa kysytään. Kuten myös Ruotsi.

Eli Suomeksi ja Englanniksi (TÄYNNÄ/FULL) olisi hyvä ja kaikkien ymmärrettävissä.
"Full" on myös riikinruotsiksi täynnä.
Ja juoppovuorotulkinnat aiheuttaa vain huvittuneisuutta, jolloin TÄYNNÄ/FULL olisi ihan hyvä kompromissi, eikä sitä tarvitsisi edes käännellä tekstin mahtuessa kerralla ruutuun. Haluaisiko Palomaa kokeilla TÄYNNÄ/FULL-tekstin toimivuutta?
 
Tästä Täynnä-valon käytöstä voisi sanoa sellaisen huomion, että olen useasti nähnyt Täynnä-valo päällä olevan bussin ajavan pysäkin ohi, vaikka silmin nähden seisovia matkustajia on vain etusillalta keskiovelle asti ja keskiovesta taaksepäin ei kukaan seiso ja saattaa näkyä penkkejäkin vapaana. Jos odotusaika seuraavaan bussiin on pitkä (erityisesti öisin) tällainen harmittaa pysäkille jäävää matkustajaa.

Jos kuljettaja laittaa reitin varrella Täynnä-valon päälle, onko hänellä oikeus pitää valo päällä päätepysäkille asti ja olla ottamatta kyytiin matkustajia, vaikka niitä jäisi matkan varrella pois ja bussi ei enää olisi kirjaimellisesti täynnä? Esimerkiksi lauantai-iltaisin klo 23-01 aikaan Hämeentiellä näkee usein Täynnä-valolla varustettuja busseja menossa kaupunkiin päin, jotka kyllä pysähtyvät jättämään matkustajia esim. Kurviin mutta eivät ota uusia matkustajia samalta pysäkiltä kyytiin, vaikka kirjaimellisesti ottaen bussi ei voi olla enää täysin täynnä, jos sieltä joku kerran poistuu. Pysäkiltä kyytiin yrittävät matkustajat huomaavat tämän ja ovat luonnollisesti tuohtuneita ja tulevat hakkaamaan bussin etuoven ikkunaa.

Eli onko Täynnä-valon käytöstä olemassa jotain tarkempaa ohjeistusta?
 
Viimeksi muokattu:
Entäs sellainen tyhmä kehitysidea, että Täynnä-valo poistettaisiin joutavana turhakkeena, joka aiheuttaa vain kinastelua siitä, oliko linja-auto täynnä vai ei. Jokainen, jonka näkö riittää Täynnä-valon havaitsemiseen, neäkee varmaan myös sen, että ohi ajanut linja-auto oli täynnä. Vai onko tämä Täynnä-valo jonkinlainen symboli suurkaupungista, jonka nyt vain pitää olla olemassa.
 
...
Eli onko Täynnä-valon käytöstä olemassa jotain tarkempaa ohjeistusta?

Epäilen että jokaisella kuskilla on oma mielipiteensä siitä että millon bussi on täynnä mutta olisi hyvä jos Täynnä-valon käyttöön olisi jokin suuntaa antava ohjeistus. Ihmismäärä on vähän huono peruste sillä jos bussiin mahtuisi vaikkapa (päästä heitetyt luvut) 40 istumaan ja 50 seisomaan niin tuskin bussikuski rupeaa pysäkillä laskemaan ihmisiä.
 
Silmämääräisellä vilkaisulla näkee että onko täynnä vaiko ei, jos ihmisiä on eteen asti niin silloin se on täynnä.

Toki, mutta vaikka ihmisiä on eteen asti, se ei mahdollisesti tarkoita sitä että bussi olisi aivan täynnä, vaikkaikin yleensä tällöin bussi on täynnä. Riippuu tilanteesta, jääkö ihmisiä pois yms.
 
En tiedä onko näin, mutta näyttäisi siltä että aikoja sitten ehdoittamani idea olisi mennyt läpi sillä uusien Jokeri-scalojen linjakilvistä ainakin löytyy tämmöinen teksti.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Siis, mikä tuossa on epäselvää?

Kummallinen värien sekameteli? Miksei voi olla selkeä yksivärinen, vaikka valkoinen kuten uusien ratikoiden kohdalla. Niinkuin luulin että tulee.
Kuvittele tuohon päälle loskaa ja muuta kuraa..
 
Saisko tosta linjanumerosta vielä vähän epäselvemmän :lol:

Omasta mielestäni linjanumero on myös epäselvä, ja lisäksi melko pieni. Yksivärinen (olkoon väri mikä tahansa) on ylivoimaisesti paras, niin näkyvyydeltään kuin myös kooltaan.

Mutta tuo linjakilpien täynnä-teksti itsessään on hyvä parannus.
 
Omasta mielestäni linjanumero on myös epäselvä, ja lisäksi melko pieni.

No ehkä juu vähän on pieni, mutta kyllä se erottuu, meinaan kyllä ainakin itse erotan kaukaa tuon numeron, ja eiköhän se riitä jos tulee tuonvärinen auto niin eiköhän se ole Jokeri-linjalla.. ;)
 
No ehkä juu vähän on pieni, mutta kyllä se erottuu, meinaan kyllä ainakin itse erotan kaukaa tuon numeron, ja eiköhän se riitä jos tulee tuonvärinen auto niin eiköhän se ole Jokeri-linjalla.. ;)

No hyvä jos erottuu, mutta voisi se selkeämpikin olla. Auton väristähän tosin ei enää muiden runkolinjojen perustamisen jälkeen voi päätellä linjaa. ;)
 
Auton väristähän tosin ei enää muiden runkolinjojen perustamisen jälkeen voi päätellä linjaa. ;)

Ei voi ei, mutta mistäs sitä tietää onko tuo punainen taustaväri linjakilvessä sitten kaikilla runkolinjoilla, ettei vaan tule Jokeri 2:lle esimerkiksi sininen tai vihreä taustaväri linjakilpeen.. :lol:
 
Takaisin
Ylös