Solaris Urbino uudistuu

Kuulostaa myöhempien käyttövuosien ja varaosahuollon kannalta vähintäänkin mienenkiintoiselta strategialta... "Miellytämme kaikkia" -taktiikka saattaa kostautua ja tulla melkoisen kalliiksi.
 
Itsellä tulee väkisinkin mieleen, että mitenkähän mahtavat nuo kosketusnäytöt toimia talvikelillä; puhelimienkaan näytöt eivät pakkasilla kovin luotettavasti toimi, toki vuosi vuodelta on tälläkin saralla menty eteenpäin. Paras yhdistelmä mielestäni olosi tuo ns. kriittisten toimintojen (ovet, valaistus, jne.) toimintojen laittaminen mekaanisille kytkimille, ja kaikki muu voisi olla näytön valikoissa saatavilla niin, että niistä saisi koottua näytölle itselle sopivat "pikakuvakkeet", ja mittarit, joita eniten tarvitsee. Ei varsinaisesti tulisi ikävä näitä nuolinäppäimillä selattavia valikoita, jos se toteutettaisiin tyylikkäästi.
 
Kosketusnäyttöä on lähes mahdoton käyttää Hämeenkadulla auton mahdollisesti heilahtaessa. Näyttö on niin iso, että peukaloa tai pikkusormea ei voi käyttää tukena näytön kehystä vasten, kun etusormella tökkii näyttöä. Auton heilahtaessa menee tökkäys muuten väärään paikkaan. Tökkimissormea lähinnä oleva tukipiste on jossain selkänojan puolessa välissä, ja toinen rattikädessä. Ovia ja niiausta toki ohjataan auton seistessä, mutta muita operointeja varten täytyy auto Hämeenkadulla pysäyttää.

Suomen oloissa pitää sormiosoitusyksiköt ja LCD-näytöt varustaa lämmityksellä. Joka talvi käy lämpötila alempana kuin noiden laitteitten pienin sallittu varastointilämpötila. Pienin sallittu käyttölämpötila on hyvän matkaa plussan puolella. Muutaman watin lämmitysteho riittää, ja akku ei siitä ihan pian tyhjene.
 
Kosketusnäyttöä on lähes mahdoton käyttää Hämeenkadulla auton mahdollisesti heilahtaessa.

Miksi sitä pitäisi käyttää juuri auton heilahtaessa? Hämeenkadulla on liikennevaloja ja pysäkkejä sen verran tiheään, että siellä bussi seisoo paikallaan vähän väliä. Sama koskee noin yleisesti muutenkin mukulakivillä päällystettyjä bussiliikenteen reittikatuja.
 
Mitään usein käytettyjä painonappeja ei pitäisi korvata kosketusnäytöllä. Mekaaninen painike on kertaluokkia parempi keksintö tiheään paineskeluun.

Tästä asiasta olen harvinaisen samaa mieltä tlajusen kanssa. Juurikin tästä syystä luovuin tabletista ja siirryin takaisin 13,3" läppärin käyttäjäksi, sillä joudun duunissani kirjoittamaan melkoisen paljon: rustaa nyt asiakkaalle tarjous heiluvassa bussissa kosketusnäytöllä. Voin kertoa, ettei tule mitään. Samoin kakkoskännykkäni on nappulapuhelin kirjoittamisen helppouden ja nopeuden ansiosta. Okei, no Jollan hankinta nyt hieman auttoi, sillä siinä sentään on värähdysvaste jokaista "nappia" painaessa, mutta ei se silti korvaa perinteistä näppäimistöä.
 
Okei, no Jollan hankinta nyt hieman auttoi, sillä siinä sentään on värähdysvaste jokaista "nappia" painaessa, mutta ei se silti korvaa perinteistä näppäimistöä.

Jatketaan asian vierestä: värähdysvasteen saanee kaikkiin Android-puhelimiin. Tämä ei siis ole Jollan erityisominaisuus.
 
Swipe-näppäimistön saanee myös Androideihin ja samankaltainen näppäimistö on myös ihan sisäänrakennettu ominaisuus Windows Phone 8.1:ssä.

Mainittakoon, että WP 8.1:n swipe-tyyppinen näppis on käytännössä käyttökelvoton. Nimim. "Olen testannut ja pettynyt ja uudelleen testannut ja taas pettynyt".
 
Mainittakoon, että WP 8.1:n swipe-tyyppinen näppis on käytännössä käyttökelvoton. Nimim. "Olen testannut ja pettynyt ja uudelleen testannut ja taas pettynyt".

Minulla taas on oikein mukavia kokemuksia kyseisestä näppäimistöstä. Tavallinen kosketusnäytön naputtelu tuntuu lähes primitiiviseltä totuttuani 1520:n näppäimistöön.
 
Takaisin
Ylös