Hyvä kommentti, mutta ei tyhjentävä vastaus.Alunperin kirjoittanut Ville O. Turunen
Eri kaupunkiseudut ovat rakenteeltaan varsin erilaisia. Turussa ja Tampereella kevyen liikenteen saavutettavissa oleva ydinalue on kaupungin kokoon nähden nähdäkseni suurempi kuin esimerkiksi Jyväskylässä ja Oulussa, joissa keskusalue on varsin pieni kaupungin kokoon nähden.
Toisaalta Turun ja Tampereen vertailussa näkee heti, miksi Turussa kevyen liikenteen ja Tampereella julkisen liikenteen osuus on suurempi. Turussa esimerkiksi joukkoliikenteen keskimääräinen matka on 4 km ja Tampereella 6 km. Turussa selvästi suurempi osa matkoista soveltuu käveltäväksi ja pyöräiltäväksi kuin muuten toiminnoiltaan samankaltaisella Tampereella.
Autoilun osuus vaihtelee selvästi eri keskisuurissa kaupungeissa: Turun liikennetutkimuksen 1997 liitten 9 (jossa on 10 tutkimusta 8 kaupungista) auotilun osuus on vaihdellut välillä 40 - 63% ja Helsinki sivuuttaen välillä 48-63%.
Sanoisin itse näin, että niiltä osin, kuin keskisuurten kaupunkien lähiöt ovat yhtä etäällä kuin suurten (eli esimerkiksi useissa osissa Oulua, Jyväskylää, Lahtea ja Kuopiota) joukkoliikenteen kulkumuoto-osuus voi olla sama kuin suurissakin kaupungeissa. Noin 2-5 km säteisellä alueella kaupungin keskustasta joukkoliikenteen mahdollisuudet vähenevät asteittain kevyen liikenteen kilpailukyvyn parantuessa.
Lisäksi kevyt liikenne ei selitä sitä, miksi joukkoliikenteen kulkumuoto-osuus on alhainen esimerkiksi Turun ja Tampereen lähikunnissa. Näiltä alueilta matka keskukseen on niin pitkä, ettei kevyt liikenne ole kilpailukykyinen vaihtoehto. Vaikka naapurikuntien palveluvarustus onkin osaksi parempi kuin Turun ja Tampereen lähiöiden, se ei selitä paljoakaan sitä, miksi matkustus on alle 50% Turun ja Tampereen lähiöistä. Parempi selittäjä on puutteellinen palvelutaso ja kapasiteetti.
Lisäksi kaksi loppukaneettia:
- Mielestäni on vain hyvä, että kevyttä liikennettä käytetään, se aiheuttaa tietysti vielä vähemmän ympäristöhaittoja kuin joukkoliikenne. Kevyt liikenne ja joukkoliikenne on nähtävä yhteistyökumppaneina, joka tarjoaa kestävän vaihtoehdon autoilulle (jolle toki on myöskin tarvetta, mutta ei siinä määrin kuin nykyisin).
- Suomen muissa kaupungeissa kuin Helsingissä ei ole joukkoliikennettä, joka olisi kilpailukykyinen esimerkiksi keskustan sisäisillä 1-2 km matkoilla. Turussa voi parhaimmillaan kävellä nopeammin Martinsillalta Hämeenkadun ja Uudenmaankadun kulmaan kuin kulkea bussilla.