Ensimmäinen tietooni tullut koronakonkurssi: nurmijärveläinen M. B. Liikenne lopettaa toimintansa. Ei varmastikaan jää ainoaksi.
Tässä vaiheessa olen markkinaehtoisen liikenteen osalta varsin pitkälti samoilla linjoilla. Ehkä voisin tarkistella tuota "valtion omista toimista" -näkökohtaa siltä osin laajemmin, että jos valtion toimet hiljensivät lento- ja laivaliikennettä, niin todennäköisesti ne hiljensivät kansainvälisen liikenteen liityntäliikennettäkin. Viimeksi mainitulla on voinut olla merkittävä rooli tulovirtojen suhteen joidenkin toimijoiden kohdalla.
Ensimmäinen tietooni tullut koronakonkurssi: nurmijärveläinen M. B. Liikenne lopettaa toimintansa. Ei varmastikaan jää ainoaksi.
Vihreiden sisäministeri Ohisalo heittää ilmoille jo suoria lukuja joukkoliikenteen tarvitseman tukipaketin koosta https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006524493.html Vihreät haluaa suurille kaupungeille miljardin euron tukipaketin. Summasta noin puoli miljardia tarvittaisiin koronavirusepidemiasta johtuvien lippu- ja verotulojen menetysten korvaamiseen ja toinen puoli raiteisiin ja muuhun joukkoliikenteen kehittämiseen. Tätä edellyttää Ohisalon mukaan hallituksen ilmastotavoite. Hänen mukaansa asiasta on keskusteltu hallituksen sisällä.
Hallituksen neljännessä lisätalousarviossa joukkoliikenne sai alkuperäisen esityksen mukaisen 100 miljoonan euron tuen. Summalla korvataan lipputulojen menetystä. https://yle.fi/uutiset/3-11381824. Käsittääkseni jo yksistään HSL olisi tarvinnut tuon summan tälle vuodelle.
Linuja-autoliiton toimitusjohtaja pelkää jo koko järjestelmän puolesta https://yle.fi/uutiset/3-11571507
Hesarin Marjan juttu on mielenkiintoinen. Jostain ulkomailta asti on etätuotettu joku guru kertomaan, mikä Höselin(kin) touhussa on pielessä. Samat asiat olisi voinut todeta jo tuon uutisen lukijakommenteistakin.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006657575.html
Sikäli mukavaa, että syytin ennen koronaa Höseliä siitä, että se näyttäytyy meille kaupunkilaisille julkean ylimielisenä. Nyt tuo guru sanoo saman asian hiukan toisin sanoin, ja lukijakommentit sitten konkretisoivat, että mikä kaikki siellä on viime vuosina mennyt pieleen.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Viestisi perusteella kuvittelin, että niissä lukijakommenteissa olisi jotakin järkevää viime vuosista. Ei ollut, suurin osa oli koronatilanteen käsittelyä ja melkein kaikki loput vanhojen uudistusten kritiikin toistamista.
En ollut kuuntelemassa tuon uusiseelantilaisen esitystä, mutta jutun perusteella se ei erityisesti vakuuta. Joukkoliikenne on sen verran vanha keksintö, että tutkimustiedon perusteella tiedetään mikä oikeasti kerää matkustajia ja mikä ei. Pyörää ei tarvitse enää keksiä uudestaan selvittämällä sitä taas kertaalleen, varsinkin kun yksittäisen tilaajaviranomaisen tekemänä tutkimuksen otos jää kuitenkin paljon pienemmäksi kuin jo tehdyissä akateemisissa tutkimuksissa. Muutokset nostaa aina kritiikkiä, koska muutos heikentää aina jonkun tilannetta ja muutokseen tyytyväiset eivät yleensä pidä melua asiasta. Ihan huonosti HSL:llä ei ole voinut kokonaisuutena mennä, kun katsoo paljonko matkustajamäärät ja lipputulot ovat nousseet ennen kuin korona iski.
Niin, "vanhojen" uudistusten kritiikkiä varmaankin toistellaan niin kauan kunnes niitä uudistuksia uudistetaan sellaiseen suuntaan, ettei kritiikkiin enää ole aihetta. Helsinkiläisiä tuntuu jurppivan erityisesti lyhyiden raitiovaunumatkojen muuttuminen poskettoman kalliiksi, kankea lippujärjestelmä (no nyt kai se nettilataus on vihdoin saatu), arvo- ja kausilippujen hintojen epäsuhta ja lipunmyyntikanavien supistuminen. Tokihan se kaikki on "vanhojen" uudistusten kritiikin toistamista. Ei kai sentään voida kritisoida sellaista, mitä vielä vielä ole uudistettu?
Mitäs arvelet, missä vaiheessa HSL nöyrtyy ottamaan tuon kritiikin huomioon?
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Satakunnan Liikenne lomauttaa ja irtisanoo kuljettajia
https://yle.fi/uutiset/3-11604676
Nyt VR suunnittelee lomauttavansa tuhansia työntekijöitä, lomautukset toteutettaneen ensi vuonna. YLEn uutisessa kerrotaan parin työntekijän mietteitä aiheesta ja alan tulevaisuuden näkymistä.
Aiemmin tänään YLE julkaisi toisenkin uutisen, jossa kerrotaan lomautussuunnitelmista. Konsernissa lomautukset voivat koskea jopa 4000 työntekijää.
...ja samaan hengenvetoon VR kertoo osinkojen maksamisesta valtio-omistajalleen. Onkohan sellainenkaan tässä tilanteessa ihan järkevää? Kun rahaa on, sitä olisi syytä käyttää toimialalla toimimiseen, vaikka liikennöinnistä tulisikin tappiota.
Vai oliko se niin, ettei VR:n ole tarkoituskaan olla muu kuin valtiolle tulouttava toimija..?
Ennen koronaa Paunu ajoi lähemmäs 30 vuoroa päivässä Tampere-Helsinki välillä, kohta enää kaksi
https://www.talouselama.fi/uutiset/e...6-d9ec7a177b51
Jouluaattona julkaistu (vielä vertaisarvioimaton) norjalainen tutkimus selvitti koronaan sairastumisen riskitekijöitä keväällä. Norjan yleisradioyhtiö NRK on uutisoinut tutkimuksesta norjaksi.
Terveydenhuoltohenkilökunnalla (joka kävi koronatesteissä säännöllisesti työnsä takia) joukkoliikenteen käyttäminen työmatkoilla lisäsi tartuntariskiä noin 50%. Minusta tulos vaikuttaa uskottavalta, koska siinä on vertailtu samaa ammattiryhmää eivätkä tutkijat löytäneet erolle muita selittäviä tekijöitä. Joukkoliikenteen välttely on siis ihan aiheellista koronan leviämisen vähentämiseksi.
Seuraavaksi tutkijat tutkivat, vähenikö koronatartunnan riski joukkoliikenteessä sen jälkeen kun Oslon seudulla tuli maskipakko julkiseen liikenteeseen. Tämän tutkimuksen aineisto oli vielä ajalta ennen maskipakkoa.
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 03.01.2021 kello 09:16.
Kuulostaa uskottavalta. Minua on kovasti huvittanut, kun on saanut lukea näitä "joukkoliikenteeseen ei ole jäljitetty yhtään tartuntaa" -juttuja (sama muuten koskee myös ruokakauppoja!). Miten ihmeessä sellainen jäljitys voisi tuottaa mitään tulosta, kun ollaan tilassa täysin tuntemattomien ihmisten kanssa, joita ei saada millään keinolla kiinni. Varsinkaan sitten viikkoa myöhemmin, kun on käyty läpi koko rumba omien oireiden saamisesta siihen, että joku soittaa sen jäljityssoiton
Joukkoliikenteessä ollaan riittävän pitkä aika, jotta altistuminen tapahtuu. Siellä on usein ahdasta, ja vaikka ei olisikaan, niin lähekkäin ollaan silti. Ilmanvaihto on huono. Joukkoliikennettä käyttävät paljon sellaiset ryhmät, joiden on todettu sairastavan koronaa muuta väestöä enemmän. Ja vaunussa puhutaan kännykkään tai kavereiden kanssa, mikä tekee siitä pahemman kuin vaikkapa leffateatterista, jossa lähtökohtaisesti istutaan hiljaa (joskin pidemmän aikaa).
Helsingissä on maaliskuusta lähtien todettu yhteensä kaiken kaikkiaan 11 000 tartuntaa, väkiluku 630 000. Jos joku ehdoin tahdoin haluaisi koronan, niin todella vaikeaahan se olisi löytää joku, jolla on tartuttava tauti päällä. Mutta kaikkein tehokkainta taitaisi silti olla hakeutuminen itähelsinkiläisen kerrostalolähiön liityntäbussiin iltaruuhkan aikaan.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Niin täällä vaarallisessa Itähelsingissä eivät bussikuskitkaan käytä maskeja!