Tampereen tässä kartassa on pysäkit merkittynä.
---------- Viesti lisätty kello 18:56 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 18:42 ----------
En valitettavasti ole itse tätä kirjaa nähnyt, mutta esittelyn perusteella se vaikuttaa hyvin kiinnostavalta: Berliinin U- ja S-Bahn-verkkojen historia vuodesta 1888 nykypäivään 36 linjakartan avulla. Nämä kartat kertonevat joukkoliikenteen historian ja kaupungin kehityksen lisäksi jopa poliittisesta historiasta. Jos varsinainen kiinnostus on map design, saksan kielikään ei liene este lukukokemukselle.
---------- Viesti lisätty kello 19:20 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 18:56 ----------
Pohjois-Ruotsin Luulajassa on mielestäni julkaistu aikatauluvihkossa varsin laadukas karttainformaatio. Tämän pdf-tiedoston sivulla 2 on keskustakartta ja sivulla 3 linjakaavio, jossa joka linjalla on oma väri ja reitit on ilmaistu kaaviomaisesti. Lisäksi (melkein) jokaisen linjan aikataulun vieressä on sen kartta pysäkkeineen ja eri suuntien yhdistelmäaikataulujen vieressä on yhdistelmäkartat. Tampereella on paljon enemmän linjoja, joten loppuisivatko värit kesken?
Wikipedian mukaan 10% miehistä ja 0,5% naisista kärsii värinäkökyvyn puutteesta. Yleensä se tarkoittaa punavihersokeutta. Mielestäni tämän voisi ottaa huomioon linjakartoissa ja -kaavioissa ja yleensäkin värikoodeissa. Käsitykseni mukaan asiaa auttaisi, jos käytettäisiin sopivia tummuuseroja - esimerkiksi tummanpunainen ja vaaleanvihreä samaan linjakaavioon. Sen sijaan EI tummanpunaista ja tummanvihreää samaan kaavioon. Ne voivat molemmat näyttää "ruskealta". Jos kaaviossa on vielä ruskea omana värinään, vielä pahempi.
Joihinkin rautatieammatteihin vaaditaan virheetön värinäkö, mutta mielestäni sitä ei voida vaatia kyytiin aikovilta.![]()