Kaikki katuajokelpoiset junat eivät olekaan raitiovaunuja - vaikka kaikki raitiovaunut ovatkin katuajokelpoisia. Mutta mikä ihmeen duovaunu? Mitä ovat ne kaksi, jotka tuohon vaunuun liittyvät? Yhdysvalloissa on ajetaan nykyisinkin Amtrakin matkustajajunia kadulla, mutta ei niitäkään duojuniksi nimitetä.
North Shore Line oli interurban-rata. Minä en ole tälle keksinyt parempaa suomennosta kuin (pika)raitiotie (Stadtbahn ei ole suomea). Electrolinerien lisäksi kaikki muu matkustajaliikenne radalla ajettiin sen ajan pikaraitiovaunuilla: neliakselisilla tankovirrotteisilla yhteenkytkettävillä sähkömoottorivaunuilla. Radalla ei siis ollut muuta veturivetoista liikennettä kuin vähäinen tavaraliikenne. Jos tuo ei ole raitiotie, niin mikä sitten? Esikaupunkirautatie? Suomessa ja Norjassa tuota tietysti voisi nimittää metroksi.
Nimistä välittämättä toteutus on hieno: 130 kilometriä pitkä rata, jota ajetaan pelkästään katuajokelpoisella kalustolla. Linjan päissä tarjotaan pysähdyksiä suhteellisen tiheästi kävelymatkojen lyehtämiseksi.
---------- Viesti lisätty kello 23:09 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 22:48 ----------
Mihin tämä lausahdus nyt liittyy? North Shore Line on perustettu ennen kuin Diesel-moottorin toimintaperiaate julkisesti esitettiin. Electroliner tuli liikenteeseen vuonna 1941, jolloin Yhdysvalloissa oli vasta pari tuhatta dieselveturia.
Chicago oli edelläkävijä dieselvetureiden käytössä matkustajajunissa. Esimerkiksi mainitulla Chicago-Minneapolis/St. Paul -välillä liikennöi kolme yhtiötä dieseljunilla: Burlington Route oli dieseljunien edelläkävijä ja vuonna 1941 ajoi tuota väliä dieselmoottorijunalla, jonka teho oli 600 hv. Chicago & North Western oli paria vuotta aikaisemmin ottanut tuolla välillä käyttöön ensimmäiset dieselveturinsa matkustajajunassa. Milwaukee Road sai ensimmäiset matkustajadieselveturinsa tuolle välille suunnilleen samaan aikaan kuin Electroliner aloitti liikennöinnin. Yhdysvallat oli sähköisen matkustajaliikenteen edelläkävijä varmaan vielä 1940-luvullakin.