
Alunperin kirjoittanut
Aamulehti
Reilu meininki joukkoliikenteessä. Tukemalla joukkoliikennettä muualla on saatu matkustajakato kääntymään jo nousuksi; Tampere sentään pitää päänsä. Jos turhasta höpöttämisestä kilpailtaisiin, joukkoliikenneväki sijoittuisi kisan kärkipäähän. Puheitten hyötysuhde jää melkein olemattomaksi. Heitä ei ole kuitenkaan syytä syyllistää, ainakaan yksin. Kokoavatpa liikenteen asiantuntijat millaisia faktapaketteja, maallikot ampuvat ne yleensä alas. Maallikoiksi voi laskea muun muassa valtaosan kaupunkien valtuutetuista. Kuitenkin heille on annettu valta ja voima päättää joukkoliikenteen rahoituksesta
Todellisuutta hahmotti viimeksi joukkoliikennejärjestö Emta. Se vertaili sitä, miten eurooppalaisissa kaupungeissa tuetaan julkista liikennettä. Oma taskumetropolimme Helsinki sijoittui parin espanjalaisen kaupungin kanssa listan hännille. Onneksi Helsingissä sentään kävellään nopeasti
Epäilemättä moni hurraa sitä, että pääkaupunkiseudulla tuettiin vuonna 2004 joukkoliikennettä 43,5 prosentilla tuotoista. Sehän on paljon vähemmän kuin monissa Euroopan kaupungeissa. Tällainen joukkoliikenteen vastustus elää vielä väkevänä suomalaisissa. Välinpitämättömyydenkin voi laskea vastustukseksi
Suuressa osassa eurooppalaisisia kaupunkeja joukkoliikennettä tuetaan yli puolella sen kuluista. On aika vaikea uskoa, että kaikissa noissa kaupungeissa oltaisiin niin tyhmiä, ettei siellä ymmärrettäisi kustannusten päälle"
Eivät ehkä vielä olekaan kuulleet Suomalaisesta toiminnan tehostamisesta. Siinähän vähennetään palvelua, kunnes se ääripisteessään ei maksa enää mitään. eikä kukaan matkusta. Siinä on suomalainen talousihme.
Kansainvälisen joukkoliikenneliiton UITP:n maailmankokouksessa Helsingissä toukokuussa ei juuri törmäillyt paikallispoliitikkoihin. siellä se porras olisikin joutunut nielemään ikävää propagandaa, Eurooppalaisia kokemuksia julkisen liikenteen järjestelyistä. Toimivista ratkaisuista.
Ei yksin Euroopassa vaan muuallakin maailmassa on päädytty tukemaan joukkoliikennettä. sen takana on toisenlainen matematiikka, sellainen mikä kääntää kierteen toiseen suuntaan. Se toinen suunta on nousu. Se on päinvastainen kuin esimerkiksi Pirkanmaan omassa metropolissa Tampereella.
Useissa keski-euroopan kaupungeissa sijoitus joukkoliikenteeseen on tuottanut tulosta. sitä on vaon jouduttu hetki odottamaan. Esimerkiksi Itävallan Wienissä investoinnit kasvoivat viidessä vuodessa 73%. matkustajamäärä kasvoi kolme prosenttia. Saattaa tuntua vähältä, mutta merkitsee 22 miljoonaa matkaa parin miljoonan asukkaan kaupungissa.
Tampereen kaupunki, siis me, on tukenut liikennelaitostaan parikymmentä prosenttia. Jossakin euroopassa lukema herättäisi sääliä. Mutta sielläpä eivät ole kuulleetkaan reilusta suomalaisesta meiningistä. Taidosta sotkea asiansa ihan itse.