Ympärivuorokautinen joukkoliikenne

Safka

Suljettu tunnus
Liittynyt
29 Kesäkuu 2005
Viestit
374
Kuinka moni – – ajaa säännöllisesti henkilöautolla (omalla tai jokun muun omistamalla)? ...

Samasta syystä, mistä verottaja hyväksyy työmatkakuluni vähennettäviksi, käytän omaa autoa työmatkoillani. Siis ”matka alkaa tai päättyy yöllä (klo 00.00–05.00).” Lisäksi tarvitsen autoa työhöni [tuota verottaja taas ei hyväksyisi syyksi, että työmatkat ajaa autolla – hiukan ristiriitaista, eikö?] Vapaa-ajan matkoihin käytän ”aina” joukkoliikennettä. Työmatkojeni perusteella jouduin kuitenkin äänestämään vriston kyselyyn ”Ajan.”

Esitän kysymyksen olisiko pääkaupunkiseudulla tarpeellista aloittaa ympärivuorokautinen joukkoliikenne, koska tiedän useita ammatteja omani lisäksi missä ei ole ”nine-to-five”-työpäivä vaan työaika voi alkaa aamuyöstä tai loppua silloin. Muutama päivä sitten uutisoitiin lisäksi, että aamuruuhkan alku on siirtynyt aikaisemmaksi: ruuhkaa on jo paikoin klo 6 ja tuohon aikaanhan joukkoliikenne on vielä melko harvaa. [Itse en aamu-6:n ruuhkaa tunnusta, koska liikun autolla juuri tuohon aikaan. Sen sijaan klo 6.30…6.45 sitä on jo melko paljon.]

Olisiko runkoliikenteen (lähijunat, metro ja esim. aamuyönlinjat) liikennöinti älykästä läpi yön? Oma visioni on, että mainitsemillani linjoilla voisi ajaa yöaikaan ainakin tunnin (=tasan tunnin) välein ja ehkä paikoittain useammin. Varsinkin VR:llä, jossa junat ajelevat vähintään siirtoajoja 24h/d, kustannukset ympärivuorokautisen liikenteen aloittamiseen eivät lienisi suuria. Useat bussifirmat taas kuljettavat työntekijöitään pitkin yötä työpaikalta kotiin ja päinvastoin (näin olen käsittänyt.) Em. tapauksissa liikennöitsijät ajavat tietenkin omalla kustannuksellaan. Sanokaa, viisaat, kuinka suuri menoerä yhteiskunnalle (=pääkaupunkiseutulaisille) kertyisi, jos YTV/HKL tekisi kunnollisen yölinjaston ja millä lailla linjasto tulisi järjestää?
 
Esitän kysymyksen olisiko pääkaupunkiseudulla tarpeellista aloittaa ympärivuorokautinen joukkoliikenne

Jep. Yhdellä autolla linjaa kohti voisi ajella näitä nykyisiä myöhäisyön 0-alkuisia linjoja sekä yön seutulinjoja. Tai sitten voitaisiin järjestää jonkinnäköinen kutsutaksijärjestelmä, joka olisi bussia kalliimpi, mutta taksia edullisempi. Ottaisin mallia Keski-Uudenmaan SAMPO-kyytipalvelusta, jos joku tietää sen. Eräänlainen kimppataksi siis, jota yhteiskunta voi harkintansa mukaan subventoida, jos se vähentää auton oston tarvetta.
 
olisiko pääkaupunkiseudulla tarpeellista aloittaa ympärivuorokautinen joukkoliikenne

Aiemmat kokemukset yöliikenteestä eivät ole kovin rohkaisevia: kaikille avoimet HKL:n henkilökuntavuorot muutettiin suljetuiksi henkilökuntakuljetuksiksi vähäisen käytön vuoksi (suljettuja kuljetuksia voidaan ajaa tarpeen mukaan ennakkotilausten perusteella), keskiviikkoöiden aamuyöliikenne lopetettiin tappiollisena ja v61:lle laitettiin lyhyt liikennöintitauko aamuyöhön arkiöisin, koska matkustajia ei ollut. Jo nykyisen iltayöliikenteen matkustajamäärät arkiöinä ovat hyvin vähäiset ja liikenne vaatii huomattavan tuen.

Jos liikennettä ajettaisiin vaikkapa tunnin vuoroväleillä ja keskustassa olisi järjestetyt vaihdot toisille linjoille, olisi vuoroväli kuitenkin niin pitkä, että se tuskin houkuttelisi säännöllisesti öisin työmatkoja tekeviä. Keskellä yötä työmatkat taittuvat henkilöautolla todella nopeasti ja hankalia työaikoja tekeville esim. puoli tuntia enemmän unta maistuu varmasti.

Kallion suunnalla asuu sen verran paljon aktiivista yöelämää viettäviä, että lyhyt yölinja sinne voisi kannattaa arkiöisinkin. Saksassa on tullut vastaan systeemi, jossa joukkoliikenteen kausilipulla saa alennuksen taksimatkasta silloin, kun joukkoliikenne ei kulje. Sellainen palvelee satunnaisesti yömatkoja tekeviä (eli lähinnä baarista tulijoita), säännöllisesti työmatkoja tekeville auto tulee kuitenkin halvemmaksi kuin marginaalisesti alennettu taksimatka.

Työmatkojen kannalta voitaisiin ehkä aloittaa siirtämällä liikenteen alkua aikaisemmaksi niin, että ensimmäiset lähdöt lähiöistä olisivat heti yötaksan loppumisen jälkeen. Sillä tavalla saataisiin palveltua paremmin aikaisin aamulla töihin meneviä, keskustaan ehtisi n. viideksi ja kauempana keskustasta oleville työpaikoille puoli kuudeksi. 1 - 2 lähtöä lisää linjaa kohti ei maksaisi vielä älyttömiä.

Joissakin isommissa kaupungeissa yöliikenteelle on kyllä saatu matkustajia, esim. Tukholman yöbussit eivät ole tyhjiä arkiöisinkään. late- mainitsi muutama päivä sitten, että Lontoon yöbusseissa jo puolet matkustajista on työmatkalaisia.
 
Sellainenkin puoli asiassa on, että vaikka yöliikenne sinällään on tappiollista, se voi kuitenkin tuoda hyötyjä koko liikenteelle. Esimerkiksi yöllä töihin menevä tulee töistä kotiin todennäköisesti keskellä päivää, jolloin lisämatkustajat tuovat selvää tuloa liikennöitsijälle. Ylipäätään toimiva liikenne myös outoihin aikoihin ja outoihin paikkoihin antaa mahdollisuuden turvautua pelkkään joukkoliikenteeseen ja jättää auto ostamatta. Toimiva joukkoliikenne siis nostaa koko joukkoliikenteen käyttöastetta, vaikka sitten juuri öisin olisikin vähän kulkijoita. Monelle riittää pelkkä mahdollisuus kulkea öisin vaikka sitä sitten harvemmin tarvitsisikaan. Rahaa siis tulee takaisinkin, vaikka sitä en sitten osaa sanoa, kattaisiko tämä suorastaan yöliikenteen tappion.

Huolellinen paikka on tuon yöliikenteen miettiminen. Kulut pitäisi pitää minimissään. Etuna on, että kalusto on joka tapauksessa jo olemassa, kuluja tulee lähinnä vain palkoista. Varmastikin ympärivuorokautista liikennettä kannattaisi olla rautateillä ja metrossa, myös raitioteillä. Näillähän yksikin yksikkö voi pitää liikennettä yllä harvalla vuorovälillä.
 
Varmastikin ympärivuorokautista liikennettä kannattaisi olla rautateillä ja metrossa, myös raitioteillä. Näillähän yksikin yksikkö voi pitää liikennettä yllä harvalla vuorovälillä.

Tulee väkisinkin mieleen 3:n ratikka. Sitä voitaisiin ajaa tunnin välein yhteen suuntaan öisin. Mikä ettei 7-linjaakin. Tai kehitellä joku yön yhdistelmäraitiovaunureitti.
 
Sellainenkin puoli asiassa on, että vaikka yöliikenne sinällään on tappiollista, se voi kuitenkin tuoda hyötyjä koko liikenteelle. Esimerkiksi yöllä töihin menevä tulee töistä kotiin todennäköisesti keskellä päivää, jolloin lisämatkustajat tuovat selvää tuloa liikennöitsijälle.

Kärjistetysti yritin sanoa, että jos menet töihin julkisilla, niin sieltä pitää myös päästä julkisilla pois. Eli kuten Ville O. Turunen täsmensi.

Pääkaupunkiseudulla ei ole kokeiltu koko seudun kattavaa yöliikennettä. HKL:n ”läpi yön liikenne” alkoi syksyllä 1989 jokapäiväisenä, ja suppeni muutaman vuoden jälkeen vain viikonloppuihin. (HKL:n henkilökuntavuoroja=) HK-vuoroja ajetiin n. vuoteen 2000.
HK-vuorojen ongelma oli, ettei niitä markkinoitu ja vain harvat tiesivät niiden olemassaolosta. Yksi lopettamisen syy oli kai se, ettei niihin riittänyt aina edes henkilökuntaa ja halvemmaksi tuli jatkaa HK-vuoroja ”tilauspohjalta.”

Kuukankon mainitseman linjan v61 osalta ongelma lienee ollut se, että jos koti ja työpaikka ei ole ko. linjan varrella niin ei linjasta ole mitään hyötyä! Jos esim. vaihtoyhteydet Tikkurilassa junaan olisi olleet järjestetty, niin uskon matkustajia olleen jonkin verran enemmän.
 
Kallion suunnalla asuu sen verran paljon aktiivista yöelämää viettäviä, että lyhyt yölinja sinne voisi kannattaa arkiöisinkin. Saksassa on tullut vastaan systeemi, jossa joukkoliikenteen kausilipulla saa alennuksen taksimatkasta silloin, kun joukkoliikenne ei kulje. Sellainen palvelee satunnaisesti yömatkoja tekeviä (eli lähinnä baarista tulijoita), säännöllisesti työmatkoja tekeville auto tulee kuitenkin halvemmaksi kuin marginaalisesti alennettu taksimatka.
Henkiläkohtaisesti olen sitä mieltä että taksi on joukkoliikenneväline, joten mikä ettei. Mut joo tuo yölinja olisi hyvä, kolmonen takaisin kiertoon, tai tämmöinen yöreitti, että mennään Hakaniemestä tulevan ysin reittiä, sitten Pasilan asemalta seiskan reittiä ja lopulta jäähallilta kolmosen reittiä keskustaan.
 
Henkiläkohtaisesti olen sitä mieltä että taksi on joukkoliikenneväline, joten mikä ettei.
Menee pikkuisen saivarteluksi, mutta taksi ei ole joukkoliikennettä, joskin julkista liikennettä.

Saivartelen tästä siksi, että mm. ympäristöasioissa taksiin liittyvät lähes kaikki yksityisautoilun ongelmat. Yksityisautoiluun nähden taksi on parempi siinä, että auto on ahkerammassa käytössä kuin yksityisauto, joka seisoo vuorokaudessa keskimäärin noin 22 tuntia. Yksityisautoa huonompi taksi on taas siinä, että se ajelee lähes puolet matkoistaan turhaan toisin kuin yksityisauto.

Mutta jos vaikka ajatellaan, että työmatkaliikenne hoituisi takseilla joillekin vastenmielisen sosiaalisuutta edellyttävän joukkoliikenteen sijasta, päädyttäisiin taksienkin kohdalla autojen suureen vajaakäyttöön. Ruuhka-aikana kun takseja tarvittaisiin työmatkaliikenteen tarpeisiin moninkertaisesti muuhun aikaan nähden.

Taksia siis ei pidä yhdistää joukkoliikenteeseen siksi, ettei taksi tarjoa joukkoliikenteen etuja, eikä sillä vältetä autoilun haittoja.

Antero
 
Sellainenkin puoli asiassa on, että vaikka yöliikenne sinällään on tappiollista, se voi kuitenkin tuoda hyötyjä koko liikenteelle. Esimerkiksi yöllä töihin menevä tulee töistä kotiin todennäköisesti keskellä päivää, jolloin lisämatkustajat tuovat selvää tuloa liikennöitsijälle.

Ja jotkut yötyötä tekevät, kuten vartijat, ovat niin pienipalkkaisia, että auton ostamiseen ei ole välttämättä edes taloudellisia rahkeita. Tällöin työn vastaanottamisen edellytyksenä voi jopa olla, että pääsee kulkemaan julkisilla työmaalle ja kotiin. Muuten työ ei kannata ja työt jäävät tekemättä.
 
Vauhdittaako öinen joukkoliikenne yötyön kasvua muillakin aloilla? Syntyykö samalla kauppojen 24h aukioloon enemmän painetta? Loppuillan kulttuuritapahtumillekin asia merkitsee paljon.

Ehkä laajennettua yöliikenneverkostoa kannattaisi kokeilla yhden vuoden koeajan. Onhan työelämä ja koko maailma muuttunut ripeästi vuodesta 1989, jolloin laajaa Helsingin seudun yöliikennettä on viimeksi testattu.
 
Taksia siis ei pidä yhdistää joukkoliikenteeseen siksi, ettei taksi tarjoa joukkoliikenteen etuja, eikä sillä vältetä autoilun haittoja.
Keravalla taksi on osa joukkoliikennettä. Linjan 5 T-vuorot ja linjan 8 T-vuorot hoidetaan nimen omaan takseilla, ja kyseisissä vuoroissa käy YTV:n liput
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
yötyötä tekevien vuorot alkavat yleensä klo 22-24 välillä ja päättyvät kuuden maissa aamulla joten kyllä noihin aikoihin vielä melko hyvin pääsee töihin/töistä. Ne, joilla on varaa istua baarissa kahteen asti yöllä pitäisi olla varaa myös taksiin tai mennä sitten lähikapakkaan jotta jaksaa kävellä kotiin. Helsingissä taitaa toimia viikonloppuöisin myös nk. kimppataksi jonka idea on että samaan suuntaan menevät jakavat kyydin kustannukset keskenään, en tiedä toimiiko tämä enää vai oliko vaan jokin kokeilu mutta muistaakseni näitä kimppataksitolppia oli ainakin ydinkeskustassa mikonkadulla.
 
Kyllähän perinteinen yötyö merkitsee juuri 8h mittaista vuoroa klo 22-06. Laajennetun yöliikenteen hyöty kohdistuisi sellaiseen työvoimaan, joka saa vapaammin, joustavammin ja itsenäisemmin määritellä työaikansa myös yöllä.
 
Saivartelen tästä siksi, että mm. ympäristöasioissa taksiin liittyvät lähes kaikki yksityisautoilun ongelmat. Yksityisautoiluun nähden taksi on parempi siinä, että auto on ahkerammassa käytössä kuin yksityisauto, joka seisoo vuorokaudessa keskimäärin noin 22 tuntia. Yksityisautoa huonompi taksi on taas siinä, että se ajelee lähes puolet matkoistaan turhaan toisin kuin yksityisauto.
Toki, mutta taksi edesauttaa sitä ettei edes hankita autoa, eli on joukkoliikenteen käyttöä epäsuoraan tukevaa. Samaa kai haetaan yöliikenteelläkin.

yötyötä tekevien vuorot alkavat yleensä klo 22-24 välillä ja päättyvät kuuden maissa aamulla joten kyllä noihin aikoihin vielä melko hyvin pääsee töihin/töistä. Ne, joilla on varaa istua baarissa kahteen asti yöllä pitäisi olla varaa myös taksiin tai mennä sitten lähikapakkaan jotta jaksaa kävellä kotiin. Helsingissä taitaa toimia viikonloppuöisin myös nk. kimppataksi jonka idea on että samaan suuntaan menevät jakavat kyydin kustannukset keskenään, en tiedä toimiiko tämä enää vai oliko vaan jokin kokeilu mutta muistaakseni näitä kimppataksitolppia oli ainakin ydinkeskustassa mikonkadulla.
En nyt olettaisi että kaikki yön kulkijat ovat tulossa baarista... Ja toi kimppa toimii taksissa niin että jonossa huudetaan "Onko joku muu menossa Kallioon!?" Yleensä on.
 
Välttämättä koko seudun kattavaa jokaöistä linjastoa ei ole fiksua tehdä. Sen sijaan olisi varmasti tarpeen tarkemmin selvittää missä ja kuinka paljon sellaisia työpaikkoja on, joissa työvuorot alkavat ja/tai loppuvat klo 0 - 6 välisenä aikana. Suurin yksittäinen työntekijäryhmä muodostunee ravintolatyöntekijöistä, joista monilla työvuorot loppuvat yleisesti vasta viimeisten julkisten kulkuvälineiden vasta mentyä. Ongelmana ravintolatyöntekijöiden kohdalla on työpaikkojen hajanainen sijainti. Toki merkittävä osa ravintoloista keskittyy Helsingin kantakaupunkiin. Yksittäisistä alueista epätavalliset työvuorot korostuvat varmastikin lentokentän alueella.

Joskus on visioitu muillekin lentokentän linjoille kuin v61:lle läpi yön jatkuvaa liikettä. Näitä linjoja voisivat olla v51, 519(A) ja 615(N). Itse nostaisin esille lisäksi linjasta 451 kehitettävän hiljaisen ajan version 451N, joka ajaisi Myyrmäen ja Martinlaakson kautta (jolloin itse asiassa v51:n yöliikennettä ei välttämättä tarvittaisi). Näiden lentokenttälinjojen lisäksi yöliikennekokeiluun voitaisiin ottaa mukaan muutamia muiden päätiesuuntien linjoja. Yksi mahdollisuus olisi ajattaa viikonlopun aamuyönlinjaston mukaista liikennettä lentokenttälinjoilla täydennettynä joka yö. Lentokenttälinjat 451N ja 615N korvaisivat linjan 400N, jota ei varmaankaan tarvittaisi enää viikonloppuisinkaan.

Alkuvaiheessa voitaisiin varmasti lähteä liikkeelle tunnin vuorovälistä kaikilla linjoilla. Lisäksi olisi toivottavaa, että aikataulut sovitettaisiin siten, että vaihtoyhteydet eri linjojen välillä olisivat mahdollisimman toimivat. Voisin kuvitella, että lentokenttälinjojen haluttaisiin lähtevän aamuyölläkin kentältä hieman tasatunnin jälkeen ja toisaalta saapuvan sinne hieman ennen tasaa.
 
Takaisin
Ylös