Almex-leimauslaite ja pahviset kerta/sarjaliput

Bussiterminaali

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
220
Onkos missään enää käytössä Almexin leimauslaitetta ja pahvisia kerta- ja sarjalippuja? Helsingissähän ja Tampereella niitä ei taida joukkoliikennevälineissä olla? Uimastadionilla muistan joskus olleen Almexit käytössä.

Virossa oli ainakin joskus Edelaraudteen junissa Almex leimauskoneet ja lipunmyyjä/konduktööri myi siihen käyviä lippuja. Onko siellä vielä käytössä näitä em. laitteita?
 
Kööpenhaminassa Movian liikenteessä käytetään yhä Almex-leimauslaitteita ja pahvisia kerta- ja sarjalippuja. Movia suunnittelee ja tilaa Kööpenhaminan joukkoliikenteen.
 
Eikö vieläkin ole Almexit Helsingin liikuntaviraston joillakin liikuntapaikoilla, kuten mainitsemassasi Uimastadionilla ja sen lisäksi itse muistelisin, että myös Kisahallissa ja Liikuntamyllyssä olisi.

Kumpulan maauimalassa oli ainakin viime kesänä almexit käytössä.
 
Eikö vieläkin ole Almexit Helsingin liikuntaviraston joillakin liikuntapaikoilla, kuten mainitsemassasi Uimastadionilla ja sen lisäksi itse muistelisin, että myös Kisahallissa ja Liikuntamyllyssä olisi.

Kisiksessä oli ainakin vielä viime syksynä.

Mistäköhän tuollaisen vehkeen saisi ostettua?
 
Myös Biomedicumin ruokalassa Meilahden sairaalan kupeessa moinen oivallinen lippusysteemi on saanut jatkaa elämäänsä.
 
Tuossa meillä pientä projektin tynkää päällä ja tähtäämme että tuo mainio ja asjanmukainen lippusysteemi saisi jatkaa elinkaartaan myös linja-autokäytössä... ;)

Selvittelemme että mistä saisi kerta- ja sarjalippuja noihin laitteisiin.
 
Kumpulan maauimalassa oli ainakin viime kesänä almexit käytössä.

Ja oli vielä viime viikollakin. Tulin itsekin ostaneeksi 10 "matkan" uimalalipun. Edellisestä Almex-leimauksesta kotimaassa olikin jo jokunen vuosi aikaa...
 
VR Osakeyhtiö käyttää ainakin kymmenen matkan kortteja matkalippuina yhä edelleen.

Lipun muoto on tuttu Almex, mutta koska mainittu alkun perin ruotsalainen yhtiö on yritysostojen kautta siirtynyt toisenlaiseen tekniikkaan, sopivin laitevalmistaja on nykyään Saksassa.

Almexin nykyiset valikoimat löytyvät täältä. Siellä olevan uutisen mukaan ovat muuten toimittamassa VR:lle uudet konduktöörin myyntilaitteet, mallia almex.mobile.

VR:n lähijunien eteisissä olevat alun perin Klüssendorfin lipunleimauslaitteet valmistaa nykyään Automaten Technik GmbH Baumann

VR:n 10 mtk:n kortit ovat hieman korkeampia ja suorakulmaisia yläosastaan verrattuna siihen mitä HKL:kin aikoinaan käytti. VR raapustaa siihen omia ulosmyyntimerkintöjään.

Kuka on kiinnostunut lipunmitätöntämislaitteista, vilkaisee saksalaista koostesivua.

Almex-mallisia lippuja painetaan siis yhä Suomessa, niin VR:n mitoituksella kuin myös Helsingin kaupungin tarpeisiin urheilutiloihin ja keittoloihin. Almex M-koneitakin lienee jo huollon takia olemassa varastossa liuta.
 
Uusitussa, huomenna avattavassa Ratikkamuseossa on näyttelyesineenä toimiva Almex. Sen vieressä on kaupunginmuseon tekemiä "lippuja" joita voi sitten kokeilla leimata tutusti naksahtavassa laitteessa.
 
Uusitussa, huomenna avattavassa Ratikkamuseossa on näyttelyesineenä toimiva Almex. Sen vieressä on kaupunginmuseon tekemiä "lippuja" joita voi sitten kokeilla leimata tutusti naksahtavassa laitteessa.

Meidän projekti tulee oleen piirun verran parempi kun Almexia voi käyttää alkuperäisen mukaisessa ympäristössä eli liikkuvassa kulkuneuvossa. :)

Toki mielelläni voisin Helsingissä ostaa sarja-almex lipun museoraitiolinjalle jos täällä vaan olisi sellainen ;)

Mutta kun olemme Suomessa...
 
Viimeksi muokattu:
En oikein keksinyt fiksumpaakaan paikkaa kirjoittaa aiheesta, enkä viitsinyt avata uutta ketjua, joten rustaanpa nyt tähän jatkoksi. Olisiko kellään jemmassa YTV-alueen Almex-lippuja? Niitä voisi skannailla ja laittaa vaikkapa tänne. Muistelisin, että niissä mainittiin lipunhinta etupuolella. Näistä puolestaan näkisi lippujen hintakehityksen, jota ei esim. archive.orgista luonnollisestikaan 80-luvun puolelta löydy.

Mun hatara muistikuva on, että YTV:n aloittaessa toimintansa ja seutulippujen tullessa käyttöön vuoden 1986 paikkeilla, olisi kertaseutulippu tuolloin maksanut 9,00 markkaa ja 10 matkan lippu 75 markkaa. Tämä selvinnee vanhoista lipuista. Mulla taitaa vieläkin olla jossain laatikon pohjalla Almexin 10 "matkan" testilippu, jossa on erillismaininta "EI KELPAA MATKALIPPUNA".

Koska rikos on jo vanhentunut, vuodan tapahtuneen: taisi olla vuosi 1994, kun kerran 10 "matkan" Almexin testilipulla, eikä kuljettaja huomannut asiaa. Tämä rikos täyttänee joka tapauksessa lievän petoksen tunnusmerkistön. Tekohetkellä olin 17-vuotias, joten olin tuolloin myös rikosoikeudellisessa vastuussa, mikäli olisin asiasta kiinni jäänyt. Toisaalta, onko tapahtunut rikosta, mikäli matkustaja matkustaa ilman asianmukaista matkalippua? Mun nähdäkseni ei ole, sillä siitä seuraa maksimissaan tarkastusmaksu, ei siis tarkastussakko, sillä rikoksista voidaan tuomita sakkoon vain poliisin, tullin ja tuomioistuimen toimesta.
 
Takaisin
Ylös