Tukholmassa maksaminen?

Pidempi vastaus: sekä luottokorttien että kännyköiden pitää olla ruotsalaisia matkan maksamista varten. Valitettavasti!

Lipun ostaminen onnistuu myös kansainvälisillä luottokorteilla, jotka on myöntänyt suomalainen pankki. Kokeiltu on.
 
Oma Visa Electronini (Osuuspankin sellainen) ei käynyt Rinkebyn pressbyrånilla ja meinasin jumittua sinne kun valopäänä matkustin siellä ilman paikallista valuuttaa. Onneksi joku ystävällinen paikallinen suostui vaihtamaan kaksi euroani kahteenkymmeneen kruunuun ja sain liput ostettua. Eli kannattaa aina pitää vähän kruunuja tai vaikka laivalta ostettuja metrolippuja lompakossa kaiken varalta :). Tämä tapahtui syystalvella -08.
 
Viimeksi muokattu:
Tai sitte sanoo että kun otitte ruottinvallan aikana niinpaljon sotilaita Suomesta nii mää meen ilmatteeksi :D
 
Itse olen ostellut "förköpsremsor" 180 sek, jolla pääsee 8 matkaa, jos matkassa on kaveri mukana, voi hänkin käyttää samaa sarjalippua. http://www.sl.se/templates/PriceList.aspx?id=4190 Herra JSL:n lupaus mennä ilmaiseksi vaatii Tukholmassa enemmän näppäryyttä kuin Helsingissä, siellä ei juurikaan ole avointa rahastusta missään.
 
S-Pankin Visaa on höylätty Rådmansgatanin metroaseman lippuautomaatissa menestyksekkäästi maaliskuussa 2009.

Se oli uutta mulle, aiemmin automaateissa jopa luki että korttien pitää olla Ruotsin kaupallisten pankkien myöntämiä.
Aina sitä jotain uutta oppii vanhoilla päivillä...
 
Se oli uutta mulle, aiemmin automaateissa jopa luki että korttien pitää olla Ruotsin kaupallisten pankkien myöntämiä.
Aina sitä jotain uutta oppii vanhoilla päivillä...

Voi olla, että tämä on muuttunut hiljattain, esim. vuoden alussa. Vanhempani höyläsivät viime syksynä turhaan luottokorttejaan Gubbängenin bussipysäkin automaatissa. Kahden pankin kortit eikä kumpikaan mennyt läpi jatkuvasta yrittämisestä huolimatta.
 
Herätän tässä vanhan aiheen hereille koska se edelleen ajankohtainen, ja meille suomalaisille turisteille tärkeä.

Olen matkustanut Tukholmaan n. 0.5-1 kerran vuodessa eikä minulla ole aikaisemmin ollut ongelmia (viime kertoina olen matkustanut Siljalla), mutta nyt toissapäivänä matkustin Viking linella. Siellä ei lippuja myyty, joten kävelin bussipysäkille josta tämä palsta& Viking oli kertonut lippuja saavan automaatista. Ensimmäinen lipunmyynti automaatti oli kuitenkin rikki, joten kävelin seuraavalle pysäkille. Siellä automaatia katsoessa tajusin ettei minulla ole kansanvälistä luottokorttia eikä tarpeeksi kolikkoja kerta lippuun (30 kruunua), sillä mitkään setelit eivät käyneet. Kävelin sitten Slussenin metroasemalla saakka ja yritin ostaa Pressbyran-kioskista yhden vuorokauden lippun (koska halusin matkustaa Djurgårdslinjenillä jossa eivät kupongit kelpaa) mutta ilmeisesti ymmärsi kielitaitoni väärin ja myi minulle kertalipun (olisi ilmeisesti pitänyt sanoa 24 tuntia). Paluumatkalla satamassa kuulin ihmisiltä että jonkun metroaseman kioskissa oli 24 tunnin kortit loppuneet ja yritetty tällä verukkeella saada ostamaan 72 tunnin lippua. Mielestäni SL saisi valvoa että kaikkia lipputuotteita on saatavilla.
 
Paluumatkalla satamassa kuulin ihmisiltä että jonkun metroaseman kioskissa oli 24 tunnin kortit loppuneet ja yritetty tällä verukkeella saada ostamaan 72 tunnin lippua. Mielestäni SL saisi valvoa että kaikkia lipputuotteita on saatavilla.

Tuota... Olikohan nämä kanssamatkustajat ymmärtäneet jotain väärin? Olen nimittäin ollut siinä ymmärryksessä, että nuo ajat ladataan korteille, joten tuskin mitään pulaa pitäisi tulla. Olen aika varma, että korttiani automaatilla ladatessa näytöllä ensimmäisinä lukee 24 h, 72 h ja 7 päivää, joiden jälkeen vasta tulee 30 päivää eli se, jonka itse aina valitsen. Pitääpä yrittää muistaa katsoa tämä laitteen ohi kulkiessani.

Muovikortin saa maksutta SL-centeristä tai metron lippukioskista ja kai sen voi molemmissa myös tankatakin haluamallaan ajalla. Visa Electronit, Maestrot ja muutkin kortit käyvät maksuvälineinä. Kortin voi myös hakea edellämainituista paikoista ja ladata itse automaatissa, joissa käy myös samat maksukortit.

Jos taas kyse oli vanhoista paperikorteista, niin siinähän kyse on kai vain leimasta, joka siihen lätkäistään.

Parhaaksi havaittu tapa Vikingiltä on kuitenkin vain hypätä terminaalin kohdalla mihin tahansa SL-bussiin ja huristaa pysäkinväli Slussenille. Ei edes tarvitse selitellä kuljettajalle luottokorteista tai käteisvarannostaan, niin opastetaan ystävällisesti kyytiin, koska Slussenillahan kaikki kuitenkin lipun ostaa.
 
Ainakin kun itse viimeeksi pidempiaikaista matkalippua Tukholmassa ostin, lätkäistiin käteen paperinen mutta magneettiraidalla varustettu 72 tunnin lippu. Nämä olivat muistaakseni myös eri värisiä kuin 24 tunnin vastaavat. Voi tietenkin olla, että systeemi on noista ajoista muuttunut, koska tästä taitaa olla pari vuotta.
 
Ainakin kun itse viimeeksi pidempiaikaista matkalippua Tukholmassa ostin, lätkäistiin käteen paperinen mutta magneettiraidalla varustettu 72 tunnin lippu. Nämä olivat muistaakseni myös eri värisiä kuin 24 tunnin vastaavat.

Väri on ihan satunnainen ja kortit ovat kai kaikki samanlaisia lipputyypistä riippumatta. Korttikanta vaihtuu muistaakseni 3 kk:n välein toisen väriseen, mutta koska joissain kioskeissa saattaa olla vanhoja kortteja nivaskoittain, saattaa eri kioskeilta tulla eri värinen kortti. Pressbyråneissa voi ladata muovikortteja, mutta sieltä ei sellaisia saa, vaan SL toimittaa niihin vain paperia. SL-centereistä tietääkseni saa nykyään pelkästään muovikortteja riippumatta siihen ladatusta lipputyypistä. Näin on ollut ehkä vuoden tai puolitoista. Pienellä summalla on ollut mahdollisuus saada tällainenkin. :D
 
Pienellä summalla on ollut mahdollisuus saada tällainenkin. :D
Näkisipä meilläkin joskus tällaista:
SL sanoi:
Kortet ger dig dessutom fritt inträde på Spårvägsmuseet under kortets livslängd (6 år), så länge som du också har en giltig biljett laddad på kortet.
No ei meillä tietenkään voi nähdä, kun ei ole sitä museota. Yhdessä ravintolassa on kyllä 6 vaunua rekvisiittana ja kolmea niistä saavat lapset rikkoa mielin määrin. Minä olen oppinut maailmalla, että museoratikoihin pääsee sisään silloin, kun ne ovat museoliikenteessä ja niissä käyttäydytään kuten matkustajille sopii. No, eipä kai se kunnostettu ja ainoa hevosvaunukaan minkään arvoinen ole, kun se on leikkipaikaksi annettu.

Antero
 
No ei meillä tietenkään voi nähdä, kun ei ole sitä museota. Yhdessä ravintolassa on kyllä 6 vaunua rekvisiittana ja kolmea niistä saavat lapset rikkoa mielin määrin.

Sinne sentään pääsee ilmaiseksi sisään ilman mitään häähumukorttejakin. Aika hassua, miten Ruotsissa yritetään tuota Victoria&Daniel -touhua sotkea mukaan ihan kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaankin.

Minä olen oppinut maailmalla, että museoratikoihin pääsee sisään silloin, kun ne ovat museoliikenteessä ja niissä käyttäydytään kuten matkustajille sopii.

Kyllä ainakin Lontoon ja New Yorkin museoissa pääsee sisään joihinkin museossa seisovista metrovaunuista ja busseista. Nykissä on muuten museovieraiden ihmeteltävänä nyt myös money train, eli kaksivaunuinen öisin kulkenut metrojuna, jolla kerättiin asemilta lipputulorahat.
 
Takaisin
Ylös