Satunnaisten häiriöiden määrä on katutasoisessa joukkoliikenteessä niin paljon suurempi hyvin järjestettynäkin, että liikenteen nopeus jää automaattisesti jonkin verran hitaammaksi kuin eritasoisessa joukkoliikenteessä. Esimerkiksi pysäkille tulot ja lähdötkin ovat merkittävästi hitaampia, kun kuljettajat käyttävät kävely-ympäristöön sopivia nopeuksia.
Voisikohan linjanopeuksien laskennassa lähteä ihan suoraan siitä, että keskinopeudet samalla huippunopeudella, pysäkkivälillä ja mediaanipysäkkiajalla ovat kaduntasoisessa joukkoliikenteessä aina 10-20 % hitaammat kuin eristetyssä joukkoliikenteessä ja mitä vilkkaammassa ympäristössä liikennöidään sitä enemmän eroa nopeuteen tulee?
Löytyykö mistään maailmalta jalankulkijoiden kanssa samassa tasossa kulkevaa ratikkaa, jotka pääsee ruuhka-aikana yli 90 % teoreettiseen nopeuteen Anteron taulukkojen mukaan?
Helsingin metro ja Pariisin linja 14 toimivat Anteron taulukon mukaan 100-110 % teholla, mutta se voi johtua siitä, että raideliikenteen maksimisuorituskyky on taulukossa arvioitu hiukan alakanttiin tai siitä että osalla asemista on hyvin lyhyet pysäkkiajat.
Kuormituksen vaikutus pysäkkiaikaan on myös huomattava. Kun raitioliikennevälinettä ajetaan reilusti alle maksimikuorman ja vain hyvin harvoin lähellä maksimia, pysäkkinopeus pysyy hyvänä, kun ovet eivät ruuhkaudu. Helsingin metron nykyinen kuormitusaste on ruuhka-aikanakin nopeuden kannalta hyvä, samaa ei voi sanoa Helsingin raitiovaunuliikenteestä.
Yksi osasyy Helsingin raitioliikenteen hitauteen on korkealattiainen kalusto, joka on usein varsin täynnä. Vilkkaimmat pysäkit (mm. Lasipalatsi ja Kaivokatu) ovat myös turhan kapeita hyvien pysäkkiaikojen kannalta.
kuvalinkki
Raitiovaunupysäkkiratkaisu vuodelta 1967 on joukkoliikenteen nopeudelta ihan eri luokkaa kuin nykyinen tilanne. Pysäkki on ihan liian kapea, kulku pysäkeille pahasti epäonnistunut ja luonnolliset kulkureitit ovat poikki, mutta ratikat varmasti kulkivat Kaivokadulla paljon nykyistä rivakammin. Tuo ratkaisu ei ole minun ihanteeni mukainen, mutta hyvä esimerkki joukkoliikenteen nopeudelta hyvin erilaisesta pikaratikkamaisesta vaihtoehdosta tutussa paikassa.