En kyllä löytänyt Pajusen ehdotusta asiasta mutta sitä vastoin asia on ehdotuksena listattu sivulla 8 isännättä, lieneekö sitten alkujaan Pajusen esitys. Jos on, niin hyvä niin, onpahan esityksellä isäntä. Jutussa sanotaan ehdotetun "metro- ja raitioliikenteen yhtiöittämistä" ja se kai on eri asia kuin HKL:n yhtiöittäminen. Aikaisemmin tässäkin ketjussa on jo todettu että HKL:ää on tilaajaorganisaationa ja tuottajaorganisaationa. Mahdollinen yhtiöittäminen edellä lainatussa muodossa tarkoittaisi ja koskisi siten tuottajapuolen orgaaneja eikä tilaajapuolta ilmeisesti lainkaan.
Yhtiöittäminen ei tarkoita myymistä. Ne ovat kaksi eri asiaa. Kunnat ja valtio omistavat useita yhtiöitä joko kokonaan tai osin ilman mitään myymistarkoitusta. Yhtiömuodossa toimimisella on muitakin syitä kuin päästä käymään omistuksella kauppaa.
Jos kävisi niin kuin ennustat että "Yksityiset ratikkafirmat voivat siis tulla verkolle" niin kalustoa hankitaan varmaankin samalla tavalla kuin bussipuolellakin eli tarkoitukseen soveltuvaa ja paikalliset vaatimukset täyttävää.
Bussipuolella en ole tullut näkemään erityistä eroa. Käsittääkseni molemmat osallistuvat kilpailuun kilpailuehdot täyttävällä kalustolla.
Tilaaja siellä bussipuolellakin kuitenkin päättää kovin yksityiskohtaisesti jo nyt sen että millä siellä saa ihmisiä kuljettaa ja millä ei. Pelkkä tieliikennelain mukainen kunto ei riitä vaan vaaditaan eri asioita kalustolta perusvaatimusten lisäksi.
Asia varmaankin järjestettäisiin ennustamassasi tilanteessa kiskoliikennepuolella vastaavalla tavalla.