Eipä ole vielä lisäkäyttäjiä näkynyt ...
Vakavasti ottaen, polttoaineen hinta yksinään ei lisää joukkoliikenteen käyttöä. Joukkoliikenteeseen on myös panostettava. Autolla ajetaan, vaikka se olisi kallistakin, jos joukkoliikenne ei ole varteenotettava vaihtoehto jolla pääsee jokseenkin yhtä nopeasti ja sujuvasti liikkumaan. Yksinomaan "pakkokäyttäjille" tarkoitettu joukkoliikenne ei ole vaihtoehto autolle, vaikka auton käyttö olisi miten kallista tahansa.
Joukkoliikenteen käytön lisääntyminen aiheuttaa kaksi joukkoliikenteen kehityssuuntaa, joita ei tähän asti juuri ole noudatettu Suomessa:
1. Sähkökäyttöisen joukkoliikenteen kannattavuusraja alenee huomattavasti. Tämä johtaa sekä sähköisen paikallisjunaliikenteen, raitioteiden että mahdollisesti myös johdinautojen selvään lisääntymiseen.
2. Joukkoliikennettä on kehitettävä suuntaan, jossa se on todella kilpailukykyinen auton kanssa. Tämä edellyttää nykyistä paremmin yhdyskuntarakenteeseen sovitettuja liikenneratkaisuja. Lukuunottamatta pääkaupunkiseutua tämä tarkoittaa kevyitä paikallisjunia ja pikaraitioteitä, tehokkaita teli- ja nivelbussein liikennöityjä bussilinjoja sekä joukkoliikenteen etuuksien ja kaistojen huomattavaa lisäämistä sekä myös kaupunkirakenteen uudelleenjäsentelyä avaamalla uusia väyliä joukkoliikenteelle.
Historiallisesti öljykriisi tosiaan muutti asenteita suhteessa joukkoliikenteeseen. Vaikuttaa tosin pikemminkin siltä, että se johti siihen, että joukkoliikenne päätettiin säilyttää. Tosiasia nimittäin on, että 1960-luvun tulevaisuusvisioissa tavoitteena oli joukkoliikenteen loppuminen vähitellen kokonaan lukuunottamatta koululais-, vammais- ja vanhuskuljetuksia.
Nyt polttoaineen hinnannousun pitäisi johtaa siihen, että joukkoliikennettä aletaan suunnitella myös tulevaisuuden liikenneratkaisuksi.