Taitaa olla kunnan itsensä asia päättää, kuka lausunnon antaa. YTV:n tapauksessa kunnan lausunnot sen itsensä alueella kulkevasta liikenteestä on yleensä vaikuttaneet paljonkin, muiden kuntien liikenteestä annetut lausunnot taas ei. Sitten tietysti jos kaksi eri kuntaa antaa ristiriitaiset lausunnot niiden välillä kulkevasta seutuliikenteestä, ei molempien mielipidettä voi kunnioittaa.
Poliitikkojen vallankäytöstä on nyt selvästi erilaiset mallit HKL:ssä ja YTV:ssä. HKL:llä on johtokunta, johon valitaan nimenomaan joukkoliikenteestä kiinnostuneita poliitikkoja, joilla ei välttämättä ole muita poliittisia luottamustehtäviä. Näiden ongelma on, että monet luulevat ymmärtävänsä joukkoliikenteen suunnittelua, vaikkeivat välttämättä ymmärräkään edes niin paljoa kuin edes keskiverto harrastaja. Päätöksenteosta voi joskus putkahtaa ulos yllättäviäkin ratkaisuja, jotka eivät ole joukkoliikennemielessä kovin mielekkäitä (esim. h55:lle syksyllä tuleva kirjainsekamelska). Tarkoituksena on, että tarkka poliittinen valvonta parantaisi työn tuloksia, mutta helposti käykin niin, että tarkan poliittisen valvonnan aiheuttama lisätyö vie ajan pois tehokkaalta työnteolta. Lisäksi johtokuntatason päätökset voidaan pyörtää korkeammalla poliittisessa päätöksenteossa. HKL-mallin ehdoton hyvä puoli on, että päätöksenteko on kansalaisille avoimempaa, kun pienetkin päätökset tulevat julkisiin esityslistoihin ja pöytäkirjoihin.
YTV:llä taas on hallitus, jossa on keskiraskaan sarjan yleispoliitikkoja. Heillä ei ole aikaa eikä kompetenssia puuttua pieniin yksityiskohtiin, jolloin toimiva johto voi tehdä pienissä asioissa päätöksiä vapaammin. Suuret linjat saavat kuitenkin enemmän ansaitsemaansa huomiota, kun hallitus ei joudu käymään tuntien keskustelua jokaisesta linjastomuutoksesta.