Suljettu kuljettajarahastus yöllä vaatisi selkeää konkreettista eroa päiväliikenteeseen, jotta ihmisillä olisi useammin mahdollisuus erottaa se päiväliikenteestä (etenkin "harmaan vyöhykkeen" aikoina, n. 1:30 eteenpäin), eivätkä esim. tunkisi sisään takaovesta poistujan jälkeen. Tähän sitten päälle ne, jotka itsepäisesti pitävät kiinni vanhoista oikeuksistaan...
Teknisestihän se vaatisi vakituiseen yökalustoon ainakin vivun, joka kytkee ovisysteemistä takaovet kuljettajaohjatuiksi. Lisäksi Buscomit pitää saada aivan eteen. Oviviritys on ainoa teknisesti haasteellinen, mahdollisesti vaatien kalustoon teknisiä muutoksia laajemmaltikin.
Tarvittava tarkastajien määrä lasketaan niin, että niiden aiheuttama lipputulojen nousu ja palkkakustannus ovat optimaalisessa suhteessa.
Lukijalaitteen siirto eteen olisi tarpeen, mutta muita muutoksia ei tarvita. Mainitsimiesi "vipujen" toiminnot ovat ihan vakiotoimintoja nykyvaunuissa. Sen sijaan matkustajien nousujen estäminen takaovista samalla kun muut ei oikei onnistu.
Lipputulot eivät juuri voi nousta bussiin verrattuna, koska bussissa käytännössä kaikki maksavat ilman tarkastajiakin. Busseja tosin saatetaan tarvita useampia samaan lähtöön, mutta omien käytännön kokemusten perusteella jo yhden nivelbussin lastaaminen ja rahastaminen täyteen kestää melko pitkään. Olisi aika kohtuutonta ensimmäiseksi tulleita kohtaan, jos raitiovaunua lastattaisiin vielä pidempään, että selvittäisiin yhdellä kalustoyksiköllä. Tämän lisäksi ensiksi sisään tulleet alkavat pitkästyä ja aiheuttaa häiriötä.
Eiköhän vaan pidetä ne raitiovaunut hallilla yöllä.![]()
Moottori keskellä lattian alla - sijainti, joka on yrityksellenne sijoitus.
Busseissa on vähemmän ovia valvottavaksi kuin raitiovaunuissa, joten takaovesta sisään tuleminen huomaamatta ei ole niin helppoa.
Helsingissä iltayönliikenteessä lähes kaikki ja aamuyönliikenteessä kaikki bussit lähtevät keskustan terminaaleista, mistä myös lähes kaikki matkustajat tulevat kyytiin. Silloin takaovia ei edes tarvitse avata. 20N on heilurilinja iltayöllä, ja sillä kuljettajat välillä päästävät keskustassa ensin poistuvat matkustajat pois, sulkevat sitten takaovet ja avaavat vasta sitten etuovet. Raitiovaunuilla vastaava käytäntö ei varmaan onnistuisi, koska matkustajat ovat tottuneet tulemaan sisään kaikista ovista ja tekisivät niin tässäkin tapauksessa. Jos raitiovaunuilla olisi suljettu rahastus öisin, pitäisi niilläkin yölinjaston todennäköisesti olla sellainen, että päätepysäkki on Kaivokadulla tai Lasipalatsilla.