Onkos tässä joku 'free mode' vai pitääkö tehdä tehtäviä? Alkoi teidän puheiden ja trailerivideon perusteella kiinnostaa.
Olen nyt itsekin tutorialissa (heihei opiskelu huomisen osalta) ja pakko kommentoida näitä zigen miinuksia. Varikot: linjan viimeiseksi pysäkiksi voi valita saman kuin ensimmäinen, jolloin ajoneuvo jatkaa uudelle kierrokselle jos aikataulut niin vaativat, eli jos yrittää ollenkaan matkia todellisten aikataulujen toimintaa. Kapasiteetti: ota myös huomioon, että pilvenpiirtäjässä asuu 15 ihmistä... näitä on pakko suhteuttaa todellisuuteen jonkinlaisten kertoimien kautta ja ainakin itse luotan siihen, että pelin tekijät ovat laskeneet ne suht toimiviksi.
Tämä on totta, tosin jonkin mittaluvun voisi aina yrittää skaalata realistiseksi ja käyttää sitä kerrointa sitten kaikkiin. Mutta maksoihan SimCityssäkin jokin hiilivoimala muutaman tonnin (alkuperäisessä ihan dollareita). Siinä on toki se ero, että aika moni saattaisi tietää, kuinka monta ihmistä bussiin noin keskimäärin mahtuu, mutta harvalla on mitään käryä siitä, mitä hiilivoimala oikeasti maksaisi.
Toki jos simulaatio tehdään niin, että jokainen henkilö myös animoidaan erikseen, ei sitä skaalausta voi tehdä. Silloinhan saattaisi pysäkillä nähdä 5 henkeä ja ihmetellä, miksi bussiin ilmestyykin 10 lisää. Mutta joo, vaikka laskentateho ei tuota rajoittaisi, pelin toiminta muuten saattaa rajoittaa, että näyttää ja toimii paremmin, jos kapasiteetti skaalataan puolet pienemmäksi. Kunhan suhteellinen kapasiteetti on oikein.
Ekassa osassa tosin kävi niin että oli pysäkillä jopa 600matkustajaa odottamassa.. Siis ihan ilman mitään ihmisten lisääntymis modia tms... SIinä jos niillä normaaleilla 30-40paikkaisilla kalustolla olisi ajellut niin... Ykkösosassa mulla on modi, joka kertoo kolmella pelin normaalin kapasiteetin, niin tuli reilusti realistisempi (esim. variotram 30 -> 90).
Täältä löytyy modeja, tosin tähän uuteen versioon ei tietysti vielä oikein ole saatavilla muita kuin kaksi mappia.
Muokataas tämä nyt, annoin vähän väärää tietoa.. Nyt kun olen tarkemmin seuraillut niin bussit, ratikat, metrot jne. eivät aina aloita uutta kierrosta tai lopeta varikolle, vain jos seuraavaan lähtöön on todella pitkä aika TAI kaluston kunto tippuu olikohan alle 50%. Kulkuneuvot myös odottavat sillä ekalla pysäkillään lähtöaikaansa jos ovat saapuneet etuajassa, jotkut tosin saapuvat myös lähtöajan jälkeen, siihen tosin taitaa vaikuttaa matksutajamäärät sekä liikennevalot.
No nyt on täälläkin CiM2. Paljon on opittavaa, mutta ihan mukavaltahan tuo vaikuttaa.
---------- Viestit yhdistetty 4.4.2013 klo 1:27 ---------- Previous Post was on 3.4.2013 at 23:14 ----------
Ekaksi tulee kysymys: Miten metrotunneleita tehdään? En millään saa kiskoja maan alle.
Miten tässä CiM2:ssa on matkustajien liikkumiskohteet mallinnettu? Näkeekö jokaisen matkustajan osalta missä tämä asuu ja mihin työ/asiointi/vapaa-ajan matkat suuntautuvat vai rakennetaanko linjoja ihan summanmutikassa tietämättä tarkkaa matkustustilastoa.
Minulla on semmoinen ongelma että miten ihmiset saa metroasemalle? Eli siis rakensin lyhyen metron joka kulkee maan alla mutta asemat ovat maan päällä. Vieressä kulkee tie ja on taloja. Silti kukaan ei tule metroon.... Asemalle ei mene mitään väylää tieltä, pitääkö sellainen olla?