En tiedä tätä asiaa, mutta arvelen, että HSL:n sisällä kunnilla säilyy edelleen valta määritellä se, mitä liput oman kunnan asukkaille maksavat. Eli HSL päättää, paljonko se haluaa saada lipputuloja. Kukin jäsenkunta sitten maksaa tulojen ja kulujen erotuksen yhdessä hyväksytyn laskukaavan mukaan. Mutta jos Helsinki haluaa, että hesalaisen kuukausilippu maksaa vaikka 20 €, niin Helsinki saa ihan itse päättää lisäsubventiosta. Jokaisen hesalaisen lipunostajan hankinnasta siis lähtee lisälasku Helsingille. Näinhän tämä menee nytkin, joka kaupungilla on oma lipunhinta.
Korjaan muuten väittämääni siitä, että puolitus olisi demareiden juttu. HS:n mukaan aloite oli vihreiltä ja SDP kannatti sitä.
Sanottakoon myös se, että puolituksen taustalla on HKL:n selvitys lippujen hinnoista. Selvityksen mukaan puolitus olisi jonkinlainen optimi, joka maksimoisi joukkoliikenteen käytön suhteessa autoiluun, kun ilmaisuus ei tätä tilannetta parantaisi.
Selvitys perustuu ”kuuluisaan” EMME-malliin. Selvitys ei merkitse sitä, etteikö palvelun parantamisella voitaisi saada lippujen hinnan alentamista parempaa tulosta autoilun vähentämisessä. Sen asian selvittämiseksi on vain kovin vähän lähtötietoja.
Antero
Paljonko lipun hintojen puolittaminen maksaisi käytännössä? Mitä muuta sillä saisi aikaan?
Voisiko päämääriä joukkoliikenteen kehittämisessä olla pikemminkin:
1. Tiheä liikenneverkosto, joka tarjoaa runsaasti suoria yhteyksiä, tihein vuorovälein
2. Laadukkaat vaihtoyhteydet
3. Ruuhkien vaikutusten vähentäminen tai poistaminen
Joukkoliikenneharrastaja
Tuo tilanne kaikkine vaihtoineen tosiaan johtaa siihen, että reittiopas suosittelee (100 m/min kävelyasetuksella) enimmäkseen kävelyä Hiekkaharjuun, josta junalla Helsinkiin, sieltä metrolla Vuosaareen ja edelleen kävellen perille. Kaikkiin noihin bussinvaihtoihin kuluisi aika paljon aikaa ja kun reitit vielä ovat varsin hitaita ja kierteleviä, niin tässä ollaan.
Helsingin osalta noin 50 M€/vuosi.
Joka vuosi 5–10 km uutta ratikkarataa pysäkkeineen.
Kaikkea tätä voisi saada. Ja uskon, että ne lisäävät nykyisen lipun hinnan maksavia matkustajia enemmän kuin hintojen puolitus lisäisi puolen hinnan maksajia.
Mutta minulla ei ole esittää tästä EMME-mallia...
Antero
Eivät polje. Tammi-helmikuussa bussien matkustajamäärät ovat yli kaksinkertaiset heinäkuuhun verrattuna.
---------- Viesti lisätty kello 14:38 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 14:36 ----------
Kuukausilippu helpottaa työttömän matkustamista työpaikkahaastatteluun.
---------- Viesti lisätty kello 15:14 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 14:38 ----------
Mielestäni on harhaanjohtavaa verrata Helsingin sisäistä arvolippua muun Suomen kertalippuun. Helsingin sisäistä arvolippua vastaa "muualla" Suomessa sarjalippu. Oulussa 40 matkan sarjalipulla yhden matkan hinnaksi tulee 1,70 euroa eli ei oleellista eroa Helsinkiin verrattuna. Jopa Matkahuollon 44 matkan sarjalipulla alle 6 kilometrin matkalle yhden matkan hinta on alle 2 euroa. Jos matkustaa "usein", lyhyet paikallismatkat ovat jo nyt halpoja (=alle 2 eur). Jos matkustaa niin harvoin, että sarjalippu ei tulisi käytetyksi vuodessa, onko suurtakaan väliä, maksaako kertalippu 2, 3 vai 4 euroa?