
Alunperin kirjoittanut
Antero Alku
Sinulla on mielenkiintoinen työn aihe. Asiaa kannattaa varmasti pohtia juuri niistä syistä, joita luettelit nykyisen tai vyohyketariffin ongelmina.
Yleisesti kaupunkiliikenteessä on kuitenkin pyrkimyksenä täysin vastakkainen hinnoittelu, eli aikalippu. Ja mieluiten pitkä, kuukausilipun tyyppinen lippu.
Erittäin hyvä perustelu tälle asialle on, että kaupunkiliikenne on luonteeltaan sellaista, ettei matkustettujen matkojen pituus vaikuta liikennöinnin kustannuksiin. Esimerkiksi Helsingissä tarjotun kapasiteetin käyttö on luokkaa 18 %. Yli 80 % liikenteestä on siten teoriassa turhaa. Myös yksittäistä vuoroa tarkasteltaessa tilanne on samansuuntainen. Päästä päähän matkustajia on hyvin vähän. Esimerkiksi metrossa, jossa linjapituus on n. 14 km, keskimatka on 7 km. Raitioliikenteessä keskimatka on n. 2 km, kun linjapituudet ovat luokkaa 6 km.
Lyhyenkin matkan tekijälle on tärkeätä, että linja on kyllin pitkä, jotta se kerää tarpeeksi matkustajia. Jos käytössä olisi kilometritaksa, linjalta on kerättävä edelleen sama raha, mutta pitkien matkojen tekijöiden hinta nousisi ehkä sietämättömäksi, ja seurauksena olisi matkustajamäärän lasku, joka johtaisi suhteessa suurempaan tulojen laskuun. Näin syntyy kierre, joka tuhoaa koko liikenteen. Siksi onkin pyritty tasatariffiin ja mieluiten aikatariffiin.
Aikatariffi vastaa kaikkein parhaiten kaupunkiliikenteen kustannusten muodostumista. Liikennettä pyöritetään, jotta se on "milloin vain" käytettävissä. Siten on oikein, että matkustaja maksaa jokaisesta päivästä kiinteän hinnan, käytti sitten palvelua miten paljon vain. Kun kapasiteetissa on pelivaraa tehdä 5 kertaa nykyisten matkojen määrä, ei siitä ole mitään haittaa, että aikalipun ostajalla on oikeus matkustaa muulloinkin kuin aamulla töihin ja illalla kotiin - mikä kuitenkin on tarjonnan peruslähtökohta.