Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12
Näytetään tulokset 16-19/19

Viestiketju: Tulevaisuuden liikkuminen

 1. #16

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5911

  oletus Vs: Tulevaisuuden liikkuminen

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Olipa mainio filmi! Minulle oli yllätys, että Tukholman autoliikenne oli jo tuolloin (1957) niin ruuhkaista kuin filmissä näkyi.
  On muuten! Tulee ihan lapsuudenajan Ruotsinmatkat mieleen vaikka en ollut syntynyt vielä elokuvan kuvausvuonna, mutta tunnelmiin pääsi!

  Ja miksikö ei Stokiksessa olisi ollut kova liikenne? Olihan se 800.000 asukkaan kaupunki jo tuolloin. Väkiluku sittemmin aleni ja käväisi 80-luvulla 600.000 paikkeella eli vastasi nyky-Helsinkiä, mutta alkoi nousta sittemmin ja on palautunut 50-luvun lukemiin. Tosin naapuri- ja ympäristökunnissa asuu sitten toisen Tukholman verran.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Piirka Näytä viesti
  "Pilvenpiirtäjien" rakennustyöt aloitettiin 1952. Keskustan myllerrys oli jo täydessä vauhdissa elokuvan tekoaikaan.
  Muistan itse että pilvenpiirtäjät olivat 60-luvun alussa jo valmiit mutta kaikki muu niiden ympärillä vielä yhtä kuoppaa.

  t. Rainer

 2. #17
  Tunnistettu jäsen karihoo avatar
  Liittynyt
  29.01.2006
  Sijainti
  Hyvinkää
  Viestejä
  540

  oletus Vs: Tulevaisuuden liikkuminen

  Sovelto on Suomi 2.0 -metropolihankkeessaan lähtenyt edistämään henkilö- ja tavaraliikenteen siirtämistä robottien ohjattavaksi. Linkki tiedotteeseen.

  3T ja MTV3 ovat muiden muassa uutisoineet hankkeen tiimoilta näyttävin otsikoin ikään kuin asiassa olisi juuri tänään jotain uutta kerrottavaa vaikka Sovelton tiedote on jo tammikuulta. Jäin kaipaamaan HSL:n omaa tiedotetta/julkaisua aiheesta, ehkäpä sekin vielä saadaan.

  EDIT: Löytyihän se Sovelton uudempikin tiedote kun jaksoi kaivella sivustoa.
  Viimeisin muokkaaja karihoo; 20.05.2013 kello 22:26.

 3. #18
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Tulevaisuuden liikkuminen

  Lainaus Alunperin kirjoittanut karihoo Näytä viesti
  Sovelto on Suomi 2.0 -metropolihankkeessaan lähtenyt edistämään henkilö- ja tavaraliikenteen siirtämistä robottien ohjattavaksi.
  Kiinnitän huomiota esitettyyn optimismiin siinä, miten nopeasti autot muuttuvat robottiautoiksi.

  Suomessa autoa käytetään keskimäärin 19 vuotta. Siten tänä vuonna ostetut autot menevät romuksi keskimäärin vuonna 2032. Yhtään robottiautoa ei myydä tänä vuonna, eikä varmasti ensi vuonnakaan. Ja sinä vuonna kun ensimmäinen tulee markkinoille, sitä tuskin myydään 160.000 kpl eli se vuosimyynti, jota 19 vuoden käyttöikä tarkoittaa.

  Kun tässä on odoteltu sähköautojen rynnistävän markkinoille jo ainakin 5 vuotta ja tänä vuonna niitä myytäneen optimististen arvioiden mukaan pari sataa, en usko robottiautojen ilmestyvän kauppoihin ainakaan 15 vuoteen. Siis vuonna 2028 voisi niitä ehkä olla kaupan. Suomen 3 miljoonaa autoa ei muutu robottiautoiksi kahdessa vuodessa niin, että robottiautoja olisi käytössä laajassa mitassa.

  Robottiautovisiossa uskotaan kovasti yhteiskäyttöperiaatteeseen. Minäkin kannatan sitä, mutta ei sekään asiaa ratkaise. Joukkoliikenteen tapaan autokaluston määrän mitoittaa huipputarve. Jos työmatka- ja kaupassakäyntikulttuuri pysyy ennallaan, yhteiskäyttöperiaate ei vähennä autokantaa merkittävästi. Autokanta vähenee merkittävästi vain sillä, että autojen tarve työmatkoihin ja kaupassakäyntiin vähenee voimakkaasti. Nämä eivät voi tapahtua kuin vahvalla joukkoliikenteen käytön lisääntymisellä ja marketkulttuurin purkamisella takaisin korttelikaupoiksi. Silloin jakeluliikenne korvaa marketautoilun.

  Tällä hetkellä ei ole kaavoituksessa ja rakentamisessa mitään merkkejä siitä, että oltaisiin menossa pois marketkulttuurista ja autoiluun perustuvasta työmatkailusta. Helsingin suurin suunnittelualue Östersundom on korutonta tulevaisuudenkuvaa tässä mielessä. Todelliset päättäjät haluavat liikenneratkaisuksi autoilua tukevan metron, jonka ansiosta autoilun osuus on suurempi kun vanhassa Helsingissä. Kaupan alan haaveissa on keskittyä entistä isompiin hypermarketteihin, joita integroidaan myös Kalasataman ja Jätkän rakenteisiin.

  Sen perusteella mitä nyt tehdän ja suunnitellaan, nykymeno jatkuu ja nykyinen autoilu haittoineen lisääntyy kohti vuotta 2030.

  Antero

 4. #19
  Tunnistettu jäsen karihoo avatar
  Liittynyt
  29.01.2006
  Sijainti
  Hyvinkää
  Viestejä
  540

  oletus Vs: Tulevaisuuden liikkuminen

  Kiitos Anterolle asiantuntevasta kommentista. Lisään tähän myllyyn vielä toisenkin ulottuvuuden: Uudenmaan Liitto on "varjohallituksen" tavoin alkanut lanseeraamaan maakunnan kehittämisohjelmaa (lue: kaupungistamisohjelmaa), uusimpana kattonimikkeenä Uusimaa-ohjelma, johon kansalaisetkin huolitaan osallistumaan.

  Em. linkissä viitattuun Uudenmaan maakuntasuunnitelmaan on merkitty monia yksityiskohtaisia tavoitteita jotka ovat kuitenkin ainakin osittain monitulkintaisia. Esimerkkinä "Strateginen tavoite 5:Uudenmaan yhdyskuntarakenne on toimiva ja
  tehokas, energian käyttöä ja liikkumistarvetta vähentävä sekä hyvinvointia edistävä."

  Mahdanko muistaa oikein, että viime aikoina on joissakin Keski-Suomen kunnissa jo kaavoituksella puututtu haja-asutusalueisiin rakentamiskielloilla? Halutaanko tästä Suomesta oikeasti isolla kädellä muutama iso kaupunki ja loput tyhjää? (kärjistys)

Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12

Vastaavia viestiketjuja

 1. Tulevaisuuden satama-/ratapihapäivystäjät
  kirjoittanut Kotkalainen foorumissa Junat
  Vastauksia: 4
  Viimeisin viesti: 28.09.2009, 11:33
 2. Tulevaisuuden joukkoliikenne
  kirjoittanut Antero Alku foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 17
  Viimeisin viesti: 14.01.2008, 10:11
 3. Tulevaisuuden joukkoliikennekaupungit -hanke
  kirjoittanut kuukanko foorumissa Paikallisliikenne muualla Suomessa
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 11.12.2007, 17:48
 4. LVM Tulevaisuuden keskisuuri joukkoliikennekaupunki
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Paikallisliikenne muualla Suomessa
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 15.02.2007, 12:31
 5. Tulevaisuuden junakuljetukset!
  kirjoittanut Dr16 foorumissa Junat
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 16.02.2006, 17:31

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •