Seudullinen joukkoliikennevisio

Liittynyt
16 Lokakuu 2007
Viestit
148
Lätkästääs tämä tänne kun oiken omaa paikkaa ei omille visioille ole. Olkoon tämä avaus tarkoitettu tarkemmalle mietinnölle joukkoliikenteen hoitamiseksi ja sille miksi ja millä perustein se tulisi tehdä. Tässä visioissa on tukeuduttu kokonaislogistiikan osaamiseen ja joukkoliikenne spesialistit saavat sitten hakee heikkouksia, kun niitä varmasti kuitnekin on.

Visioni perustuu viiden eri järjestelmän käyttöön ja niiden nivomiseen yhteen, vähän samaan tapaan kuin Hong Kongissa on tehty, mutta kuitnekin eri tavoin. Varoituksena alkuun sanottakoon, etten pidä arvossa "suoran vaihdottoman yhteyden" -tapaa ja sen tuottamia Spagettimaisia linjakarttoja. Selkeys on yksi päämäärä mihin pyrin ja siinä ohessa mahdollisimman suuri heilurilinjojen käyttö.

Metro
Aloitetaan tällä, koska tämä kuitenkin on ja lienee tulee vastaisuudessakin olemaan tämän palstan suurin kiistakapula. Nykyinen yksilinjainen metro muutetaan kahden erillisen linjan metroksi, jota tuetaan kolmannella linjalla.
1. -linja on nykyinen vuosaaren linja, joka jatketaan suunnitelman mukaisesti Matinkylään ja sieltä edelleen Kivenlahteen asti. Linjaa ajetaan 6 minuutin vuorovälillä.
2. -linja on nykyinen Mellunmäenlinja nykyisellä reitillä Kalasatamaan asti. Kalasatamasta se jatkaisi suoraan Vallilan-Pasilan kautta Meilahteen, josta se kaartaisi luoteeseen Munkkiniemen/vuoren kautta Pitäjänmäelle, jossa asema olisi junaaseman yhteydessä. Tähän tulisi myös Luoteissuunnan bussiterminaali. Linjalla käytetään niin ikään 6 minuutin vuoroväliä.
3. -linja kulkisi Pasilasta 2-linjan linjauksella Vallilaan, josta se taipuisi 1-linjan kiskoilletullen sörnäisiin. 1-linjan linjauksella se kulkisi Rautatientorilla asti, jonka jälkeen se taipuisi pohjoiseen ja mahdolliset asemat voisi olla esim. Etu-Töölö, Taka-Töölö. Näin saataisiin 6 minuutin vuorovälillä/suunta toimiva rengaslinja.

Liikenneterminaalit

Liikenneterminaalit ovat liikenteen solmukohtia, joissa järjestelmätaso on helppo ja nopea muuttaa. Sinne myös päättyvät syöttölinjat ja siltä lähtevät toisen tason syöttlinjat. Näihin tulee jokin tai joitakin runkoyhteyksiä, että nämä ovat poikittaisesti yhdistetty toisiinsa. Tälläisiä terminaaleja olisi Itäkeskus, Oulunkylä, Pitäjänmäki ja Tapiola. Pienempiä matka-asemia olisi lisäksi Kivenlahdessa, Matinkylässä, leppävaarassa, Lentoasemalla, Myyrmäessä ja Tikkurilassa

Junat
Itse en tässä kohdin kannata pisaran rakentamista. Tokihan Pisara voisi olla exra-mini-pisara, jolloin uusia asemia ei rakenneta tai louhita junaradalla, mutta lenkki tulee nykyisen ratapihan alle, jolloin saadaan selkeämmät heilurit. Aseman uloskäynnut voisivat olla Elienaukiolla ja Rautatientorilla. Mikäli tätä extra mini pisaraa ei rakenneta, niin heilurit voidaan järjestää siten, että juna seisoo asemalla 5 minuuttia eli käytännössä purkauksen ja lastauksen ajan, jona aikana kuljettaja kävelee rungon toiseen päähän, ottaa sen kaulaksi ja jatketaan uuteen suuntaan.
Jokatapauksessa liikenteellisesti tämä voisi tarkoittaa (kirjaimet viittellisiä) sitä, että K-juna kulkisi 20 minuutin vuoroväliä Kirkkonummelta Helsingin kautta Keravalle. L-juna 20 minuutin vuoroväliä Leppävaarasta Helsingin kautta Lahteen. E-juna 20 minuutin vuoroväliä Espoon keskuksesta Helsinkiin, J-juna 20 minuutin vuoroväliä Järvenpäästä helsinkiin ja R-juna 20 minuutin vuoroväliä Riihimäelle ja M1/2-junat 10 minuutin vuoroväliä U-lenkkinä (eri suuntiin siis) Lentoaseman kautta Helsinki-Helsinki väliä.

Käytännössä tuo tosin voi hyvinkin tarkoittaa sitä, että asema joudutaan tekemään kahteen tasoon, joskin sitä olen toisaalla jo ehdottanut muutenkin. Oikea oppinen heilurihan tuosta ei tule, mutta purku/lastaus aikoineen en usko, että merkittävää tappiota tulee.

Raitiovaunut
Raitovaunu verkostoa laajennetaan niin, että pääteasemat on pääsääntöisesti edellä mainittujen liikenneterminaalien tasolla. Mitään uutta linjakarttaa en piirrä tähän, mutta ideana niin, että esim. nelosta jatketaan Pitäjänmäen asemalle asti. Linja 10 puolestaan joko Huopalahteen tai Huopalahden aseman kautta Pitäjänmäelle. Ykkönen jatkuu Oulunkylään asti. Kasi muodostaan kantakaupungin halki kulkevan poikittaisen yhteyden Vanhastakapungista lauttasaareen (sikäläisen metroaseman kautta) ja edelleen Tapiolaan asti. Etelässä ykköstä jatketaan Munkkisaareen asti. Laajasalosta lähtee kaksi linjaa ensimmäinen on se ns. keskustayhteys, toinen Herttoniemen kautta kulkeva poikittainen yhteys, joka päätyy kympin kanssa samaan linjaukseen jonkin verran ennen Huopalahtea.

Pikaraitiovaunut
Pikaraitiovaunuliikenteen rungon muodotaa nykyinen Jokerilinjaus. Näiden tarkoituksena on siis tuottaa liikenneterminaalien välinen poikittainen yhteys.
1.-linja kulkee käytännössä nykyistä jokeribussin reittiä Itäkeskuksesta Viikin, Oulunkylän, Pitäjänmäen ja Leppävaarankautta Tapiolaan.
2.-linja Idäsaä tämän pohjoipuolella Myllypuronkautta Kehä yhtä myötäillen Viikkiin (esim. Latokartanonkaarta), josta pihlajamäen kautta Malmiin ja Pukinmäkeen, josta kaarretaan taisin oulunkylään. Oulunkylästä edelleen Etelä-Haagan kautta munkkiniemeen, josta Kuusisaaren ja Lehtisaarenkautta Otaniemeen ja edelleen Tapiolaan.
3.-linja Lähtee Hakunilasta, josta linjaus kulkee Tikkurilaan ja edelleen Porttipuistoon ja mahdollisesti Martilaakson kautta Myyrmäkeen.
4.-linjan tarkoitus on ennen kaikkea yhdistää edellä mainittut linja mm. huollon helpottamiseksi, mutta kun linja kuitnekin on rakennettava, niin miksi sitä ei myös käyttää liikennöintiin. Tällöin linja voisi olla esim. seuraava. Hakunila-Jakomäki-Kivikko-Myllypuro-Itäkeskus.

Bussit
Bussit muodostavat esikaupunkialueella omanlaisensa syöttöjärjestelmän, mutta silti osaltaan tuottavat myös poikittaisliikenteen tarvitsemia yhteyksiä. Tällöin bussiyhteydet on linjatta niin (siellä missä se suinkin on mahdollista) että linja lähtöpisteestään kulkee lähimmän runkoliikenteen aseman kautta päätepysäkkinä olevalle matkaterminaalille. Tällä idealla toimii tällä hetkellä suht moni itäisen Helsingin linja 95, joka toisessä pääsä on piste Keinutie ja toisessa päässä Itäkeskus. Reitinvarrelle jää Kontulan metroasema.

Tavoitetilanteena on se, että kaikki paikallinen ja seudullinen bussiliikenne jää noille Matkaterminaaleille. Kaukoliikenne jatkaisi edelleen keskustaan saakka. Tällöin keskustaan tulevia bussikaistoja ei poistettaisi, jolla osaltaan turvataan jouheva bussilla liikkuminen myös kaupunkiseudulta ulos. Täten saavutettava bussiliikenteen huomattava väheneminen kokonaisuutena, mutta erityisesti kantakaupungissa on myös merkittävä muutos ilmanlaadussa kaupunki alueella.

Tässä on myös huomioitava se, että kantakaupunkialueen raitioliikennettä on lisättävä huomattavasti sekä määrällisesti, että laadullisesti. Esim Manskulla kulkevan noin päivittäisin n. 500 ja n. 1200 bussivuoron korvaaminen puhtaasti raitioliikenteellä on paitsi mahdollista, niin myös järkevää, mutta se vaatii tupla- triplamäärän raitoivuoroja, että nykyistä jonkin verran suurempaa kalustoa. Samaan aikaan on mahdollista siirtää kiskot nykyiselle pohjoissuunnan autokaistalle ja tarvittaessa erstää se, autoliikenteen siirtyessä ko. tilasta nykyisille ratikkakiskojen paikalle. Tällöin liikennevaloetuudet yms. muu on sellaisia, että niistä ei juuri tarvitse välittää, koska risteävät tiet voidaan käytännössä katkaista lukuunottamatta Helsinginkatua ja Nördenskildinkatua, joihin molempiin suuntautuu raitioliikennettä jokatapauksessa. Näistä ensimmäisessä on jo nyt olemassa erillinen liikennetila kääntyville ja on mahdollisuuksien rajoissa, että tuo tila kuten manskun ylittävän liikenteen tarppeisiin voidaan rakentaa ramppi. eritasoon, joka poistaa tältä osin ongelman. Samantapaisia paikkoja on toki muitakin. En puutu niihin tässä kohdin tarkemmin.

Näillä mainituilla matkaterminaaleilla siis kaksi syöttävää järjestelmää (raitiovaunut ja busit) nivoutuu yhteen, kuten poikittainen pikaraitiovaunu ja runkoliikennekkin (junat/metro). Näiden asemien kohdalla on suunnitteluvaiheessa jo huomioitava se, että vaihto on pystyttävä tekemään mahdollisimman jouhevasti liikennevälineestä toiseen, mielummin vain ja ainoastaan laiturin ylityksenä. Jo olemassa olevien asemien kohdalla tosin tämä tuskin koskaan on taloudellisesti realistista, joten kompromissejä joudutaan tekemään.

Kaikkiaan kuitenkin ajatuksia mieluusti kuulisin henkilöliikenteen spesilisteilta kuulisin siitä miten tämän tai tämän kaltainen järjestelmä uppoisi mielestänne Helsinkiin.
 
Tuo on suht lähellä ns. virallista linjaa ja itseasiassa jonkin verran rahoitusrealistisempi. Temen hiha-automaatti arvoo seuraavat rakennuskustannukset (miljoonia euroja):

Metro
1. Tapiola - Matinkylä - Kivenlahti 600
2. Kalasatama - Vallila - Pasila - Meilahti - Munkkivuori - Pitäjänmäki,700
3. Vallila - Sörnäinen ja Kamppi - Töölö - Jäähalli, 500
Yhteensä 1 800

Ratikat
1. Jatkot + Laru + Pitäjänmäki... 200
2. Laajasalo 200
Yhteensä 400

Junat
Mini-Pisara n. 300 (Rautatieasema on saven päällä ja kaarresäteet tekee tuosta kuitenkin aika pitkän).

Pika-Ratikat
1. Jokeri 250
2. Itäkeskus - Myllypuro - Viikki - Malmi - Pihlajanmäki - Oulunkylä 80
3. Vantaan poikittaislinja 120
3b. Huopalahti - Tapiola 50
4. Hakunila - Myllypuro 60
Yhteensä 560

Että sanotaan kolmisen miljardia. Joka ei jollain 20 - 30 vuoden tähtäimellä ole edes ihan mahdoton summa.

Sitten jos mennään siihen toimivuuteen. En oikein ymmärrä noita terminaaleja. Miksei esimerkiksi tuo kakkosmetro voi olla saman tien vaikka juna joka jatkaa suoraan Rantadalta Kalasatamaan?
 
Metro
M1 (Porvoo)-Karhusaari-Östersundomin tuleva keskus-Länsimäki-Mellunmäki-Ruoholahti-Tapiola-Matinkylä
M2 Tapiola-Munkkivuori-Pasila-Kalasatama-Vuosaari
M3 Pasila-Lentoasema (erikoispikametrokalustolla tai Flirt-junilla, huippunopeus 160 km/h, keskinopeus jopa 90 km/h)

Pikaratikat
2 Linjat-Helsinginkatu-Mannerheimintie-Kaivokatu-Kruunuhaka-Laajasalo-Itäkeskus
5 Munkkivuori (M)-Pasila-Kumpulan kampus-Kalasatama-Laajasalo-Santahamina
550 (Raide-jokerin paranneltu versio, jos sillä omat väylänsä on niin voisi kai se kulkea muita nopeampaankin, vaikkapa 55km/h keskinopeudella [100 km/h huippunopeudella])
860 Vuosaari-Granö-Östersundomin tuleva keskus-Puroniitty-(Kalkkiranta)

Lentokentän pikabussi siihen asti kuin pikalentokenttämetro valmistuisi
615 Elielinaukio-Mannerheimintie,Helsinginkatu-Vauhtitie,Veturitie-Tuusulanväylää 615V:n reittiä
Nykyinen 615=620
615:n nyk. variaatiot = 620:n variaatioita
615:llä ei olisi rajoituksia matkustuksen suhteen mutta harvat pysäkit.
 
Sitten jos mennään siihen toimivuuteen. En oikein ymmärrä noita terminaaleja.

Tässä kohtaa terminaali olisi "liikenteen läpivirtauspaikka". Eli paikka jossa eritasoiset järjestelmät nivoutuvat toisiinsa. Tähän samaan yhteyteen tietysti liitetään riittävä liityntäpysäköinti mahdollisuus.

Yhteennivoutuminen kuten terminaalikaan eivät ehkä ole niitä parhaita termejä. Idea kuitenkin on se, että eritasoiset järjestelmät käyttävät samoja laitureita, jolloin vaihto on pääsääntöisesti asemaliturin ylitse. Esimerkiksi niin, että ylätasolla junat ovat keskellä asemaliturit näiden kumminkin puolin ja metro uloimpana. Alatasolla ratikat ja bussit järjestelty samoin.

Miksei esimerkiksi tuo kakkosmetro voi olla saman tien vaikka juna joka jatkaa suoraan Rantadalta Kalasatamaan?

Varmasti voisi. Itse kuitenkin vierastan jonkunverran ajatusta, että seudullinen ratkaisu olisi toiminnallisesti nivottu valtakunnaliseen. Vaihdollisesti se onnistuu varmasti, mutta toiminnallisesti. Sillä tällöin mahdollisessa häiriötilanteessa toisen häiriö häiritsee myös toista. Sitten on oma asiansa se, että mitkä junat tuota reittiä ajaisivat ja onko niiden suurin tarve tässä kohdin pohjoinen kantakaupunki vai eteläinen.

Raideratkaisuun liittyen miten käy vaihtojen? Sillä osa reitistä ajettaisiin tuon kehäradan puitteissa. Ajettaisiinko samoilla kiskoilla ja jos ajettaisiin niin mitä se tarkoittaisi vuorovälin osalta ja miten se vaikuttaisi silloin muun metron toimintaan? Sikäli kun ei ajettaisi ts. ajettaisiin vaikka rinnakkaisilla raitella niin miten se vaikuttaisi vahtojen toimintaa erityisesti suunnan vaihtotilanteessa sekä mitä se tarkoittaisi kustannuksissa?
Sitten on oma lukunsa moisen kääntö systeemin toimvuus tuolla Kalasatamassa ja mitä se sinne vaatisi siellä.

Ajatuksena se on hyvä, mutta tuossa on mulle ainakin toistaiseksi liian monta vaointa kysymystä, joista tiedän, että metroratkaisuna toimisi ja vieläpä siten että se yhteinen asema toimisi, mutta reittiratkaisusta en osaa ainakaan tässä kohdin sanoa juuta taikka jaata. Ideana ainakaan en tuota suoralta kädeltä tyrmää.

Tosin toisaalta voidaan ajatella toisinkin päin. Se metro jatkuisi Leppävaaraan ja se seutuliikenteen keskittymä olisi siellä, joka pitkälle ajanee saman asian. Tosin tällöin täytyy miettiä, mitä vaatii se että junarataa ajetaan useamman aseman verran rinnakkain sekä mertoa, että junaa. Jokatapauksessa jos mun ideasta joskus joku laajempi visio pitäisi synnyttää, niin tutkimisen arvoinen vaihtoehto tuo varmasti on.
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös