Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12
Näytetään tulokset 16-20/20

Viestiketju: Köysiradat

 1. #16
  Knightrider avatar
  Liittynyt
  07.03.2009
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1435

  oletus Vs: Köysiradat

  Liukuportailla ei saada lipputuloja tai ainakin harvempi olisi sellaisista valmis maksamaan. Pispalassa on tullut käytyä ja todettua että se on jopa neljässä eri tasossa joiden välillä on vain kävely-yhteys. Sinne sopisi jokin vaijeriratikka Paasikiventieltä Pyynikintornille, pysähtyen ammattikoululla, Rinnekadulla, Pispalan valtatiellä, Koukkarinkadun kohdilla ja kääntyen lopulta venesataman länsirantaan. Uusi yhteys tornille sekä vaihtoyhteys linjalta 10 linjoihin 1,11,13,18,25-29 joilta 16:lle. Ratikka voisi laskeutua myös tornin toiselle puolelle kesäteatterille (21) ja sieltä loppua Eteläpuistolle.

 2. #17

  Liittynyt
  17.05.2010
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  166

  oletus Vs: Köysiradat

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  No höh. Turhaanko kipusimme muutama vuosi sitten kaikki ne tavalliset portaat?
  Voipi olla. Tässä on jonkinmoinen kuva ko. laitoksesta (alapäätä, taustalla näkyy jo metroaseman kyltti). Ne tosiaan toimivat vain ylöspäin, alas joutuu menemään lihasvoimalla. Suomen talvessa tuollainen vaatisi kyllä kunnon suojauksen toimiakseen.

 3. #18
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2205

  oletus Vs: Köysiradat

  Sienassa, Toscanassa, on myös huomattavan pitkiä koneporrasratoja, katetut rinnakkaiset väylät ylös ja alas. Erääseen sellaiseen funikulaarin/köysiradan korvikkeeseen tutustuin taannoin. Olisikohan ollut noin viisiosainen ja joka välitasolla suunta muuttui uusiksi. Kaikki eri osuudet olivat erimittaisia. Sellaisella systeemillä saa reitin rakennettua aikalailla zig-zag ja suuretkin nousut rakennettua miljöötä arvostaen huomaamattomiksi maastoa kunnioittaen. Välitasanne, jolloin kävellään lyhyesti uuden suunnan koneportaisiin, voi myös toimia poistumispysäkkinä. Koneporraslinjan rinnalla oli myös tavallinen portaikko, eli oli kuntoilijallekin sopiva vaihtoehto. Tai konerikon aikana järjestelmä ei tilttaa kokonaisuudessaan kelvottomaksi.

 4. #19

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki, Hamina
  Viestejä
  744

  oletus Vs: Köysiradat

  Tässä malliksi Lontoossa toteutettu köysirata, eikös tällaista ole ehdotettu Kruunuhaka - Laajasalo -välillekin
  http://www.tfl.gov.uk/modes/emirates-air-line/
  antti

 5. #20
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Köysiradat

  Lainaus Alunperin kirjoittanut antti Näytä viesti
  Tässä malliksi Lontoossa toteutettu köysirata...
  Kävin kiikkumassa joukkoliikennejärjestelmään kuuluvalla köysiradalla Kolumbian Medellinin kaupungissa helmikuussa. Siellä on parikin köysirataa, jotka lähtevät paikallisjunan/metron asemilta ja kiipeävät köyhien esikaupunkialueiden rinteitä. Nämä siis eivät ole turistinähtävyyksiksi tehtyjä, vaikka ovat sitäkin, vaan oikea joukkoliikennejärjestelmä maasto-olosuhteisiin, joissa suoraan ylös ei mennä millään muulla kulkupelillä.

  Kokemus oli kokonaisuutena myönteinen, mutta en käynytkään ajamassa ruuhka-aikana, jolloin lähtöaseman jonotuskarsina on täynnä. Eli kapasiteetista on pulaa.

  Tekninen toteutus on kannatin- ja vetovaijerin yhdistelmä. Yhden kopin tarrautuminen vetovaijeriin vapautetaan pysäkillä, joten vetovaijeri pyörii jatkuvasti. Pysäkkiaika on rajattu, sillä perässä tulevalle vaunulle pitää saada tilaa. Pysäkillä on kolmen neljän kopin kapasiteetti, eli sen verran on puskuria poikkeustilanteille. Nopeutta rajoittaa se, että kopin kiihdytys- ja jarrutusmatka on muutama metri pysäkin pituutta. Joka pysäkillä on pari henkilöä avustamassa. Kopin kapasiteetti istumapaikkoina on 6–8, riippu istujien koosta. Kopin varustuksen perusteella arvelen, että seisovia matkustajia ei sallita.

  Järjestelmän taloudesta minulla ei ole tietoa. Käyttökustannukset lienevät pienet suhteessa investointiin. Kapasiteetti ei riittä huippukysyntään, mutta bussi tai ratikka ei ole vaihtoehto, sillä vain hammasrata pystyisi samaan nousujyrkkyyteen. Vaihtoehto olisi rinteen suunnassa kulkeva joukkoliikennelinja kadulla tai raiteella. Se olisi säteittäinen yhteys kaupungin keskustaa kohden. Köysirata on vain poikittainen yhteys, joka on junan/metron syöttölinja.

  Antero

Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •