Mielestäni päinvastoin: (prosessi)teollisuuden työntekijät käyttävät selvästi vähemmän joukkoliikennettä kuin palvelualojen palveluksessa työskentelevät. Esimerkiksi Kemissä Stora Enson tehdas sijaitsee 7km kaupungin keskustasta Veitsiluodossa. Ennen vanhaan "Veitsiluodon liikennöitsijät" ajoivat bussejaan keskustasta kaikille mahdollisille päivä- ja vuorotyön alkamisajoille ja takaisin. Veljekset Salmela ajoi naapurikunnasta Simosta vastaavalla tavalla. Ei aja enää. Keskustasta pääsee kouluvuoden aikana klo 7 alkavaan työhön ja klo 16 takaisin. Ne muut vuorot, joilla pääsi Veitsiluotoon täydeksi tunniksi ja täyden tunnin jälkeen pois, on lopetettu ja jäljellä on ne vuorot, joilla pääsee aamulla keskustaan täydeksi tunniksi ja myöhemmin päivän aikana täyden tunnin jälkeen keskustasta pois. Prosessiteollisuuden automaatio on vähentänyt työvoiman tarvetta, mutta jäljelle jääneet ajavat mieluummin omilla autoillaan tai ehkä joku pyöräilee, mutta bussi on vasta kolmantena, jos kyytiä on tarjolla. Tornion Outokummun terästehtaan joukkoliikennettä käyttävät vuorotyön tekijät mahtuvat (aikataulun mukaan) taksiautoon. Arvaan, että ei ole edes tungosta. Oulussa paikallisbussiliikenne alkaa sunnuntaisin klo 6 tienoilla yhden bussin voluumilla ja se ajaa - ei mihinkään tehtaalle vaan - Oulun Yliopistolliselle Sairaalalle. Myös Porvoossa ajetaan vastaavanlaista sairaalavuoroa sunnuntaiaamuisin. Kemian teollisuus Porvoossa on ilmeisesti niin suurta, että sinne on siksi tarjolla aika runsaasti bussikyytiä. Tiedossani ei ole, onko se ostoliikennettä joltakin osin?
---------- Viesti lisätty kello 2:05 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 1:24 ----------
Pikavuorot tuottavat voittoa, koska niissä peritään kiskurihintoja pakkomatkustajilta. Nimimerkki Ajokortiton.
(Ristijärvellä se mitä aiemmista pikavuoroista on jäljellä, on osaksi ostoliikennettä ja siksi vakiovuoroja ja osan liikennöitsijä ymmärsi itse muuttaa vakiovuoroiksi. Nyt kyytiin pääsee lähimmältä pysäkiltä ja maksukaan ei ole enää kohtuuton. Sitä paitsi: naapurin kertoman mukaan pikavuoroon pääsi tavalliseltakin pysäkiltä. Mielestäni on parempi, että noudatetaan järkevää sääntöä (vakiovuorojen pysähtyminen) sen sijaan, että ollaan noudattavinaan tiukkaa sääntöä (pikavuorojen pysähtyminen), mutta livetään siitä tilaisuuden tullen. Ja sehän oli Pohjolan Matka, joka niitä pikavuoroja liikennöi.)
---------- Viesti lisätty kello 2:30 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 2:05 ----------
Yhteiskunnan yksityiselle toimijalle myöntämä monopoli (esimerkiksi linjaliikennelupa) ei ole oikein tätä päivää.
Pientä suuremmat julkiset hankinnat pitäisi kilpailuttaa, sen sijaan että raha (esimerkiksi seutulipputuki) annetaan historiallisen nautintaoikeuden haltijalle.