Olipa mukavaa luettavaa. Kunpa tällaista pohdittaisiin myös LVM:ssä, jossa pitäisi osata arvioida liikennehankkeita mahdollisimman oikein.
LVM onkin rehellisesti sanonut yhteiskuntataloudellisen kannattavuuden laskentaohjeissa, että ne eivät sovellu joukkoliikennehankkeiden arviointiin. Mutta silti samaa periaatetta vain käytetään, kun ei ole parempiakaan ohjeita. Ja suurena puutteena on, ettei ole mitään tapaa arvioida hankkeiden vaikutusta yhdyskuntarakenteeseen. Eli esimerkiksi sitä, mikä on Elmon mainitseman mahdollisuuden arvo.
Keskeinen ongelma raideliikennehankkeiden arvioinnissa on, että ei ole tiedossa, mikä on Suomessa junaliikenteen kustannus. Kun VR Oy:stä on tehty yhtiö, tästä asiasta on tullut liikesalaisuus. Ja kun ei ole kilpailua, ei voida olla varmoja, onko monopoliyhtiön toteutunut kustannus kuitenkaan oikea kustannus, vaikka se tiedossa olisikin. Yleensähän niin ei ole, koska monopoli ei pyri kustannusminimiin.
Minusta tämä kaikki johtaa siihen, että ratahankkeiden arviointia ei voi tehdä rationaalilla ja yksiselitteisellä tavalla. Siihen ei ole luotettavaa menetelmää eikä luotettavia lähtötietoja. Eikä lopulta edes luotettavia tavoitteita. Tilanne on aika onneton. Olisiko tämä syynä siihen ahdinkoon, johon rataverkkomme on nyt päätynyt?
Tiehankkeita varten on keksitty kuvitteelisiin aikasäästöihin perustuva menetelmä, jolla niitä osoitetaan tavattoman kannattaviksi. Kun vastaavaa menetelmää - kuviteltuihin tai todellisiin hyötyihin perustuvaa - ei ole raiteille, niille ei ole rahaa herunut, ja nyt alkaa tulla sitten pää vetävän käteen. Tilannetta vain pahentaa se, että monopoliyhtiötä ei edes kiinnostaa rataverkon käyttö kuin vain osittain. Siten on keinotekoisesti ja kansantalouden luonnollisen toiminnan vastaisesti rajoitettu myös rataverkon kysyntää. Näin rataverkkoon panostaminen näyttää entistä turhemmalta suhteessa tiehankkeisiin.
Paljon siis on vielä tehtävää!
Antero