Autottoman elämäntavan pohdinta on hyvin aiheellista. Esittäisin, että voitaisiin nähdä kolme erilaista ja eri palvelutason sekä julkiselta liikenteeltä että kävelyltä ja pyöräilyltä vaativaa tapaa elää autottomasti.
1. Autottomuus taloudellisesta tai henkilökohtaisesta pakosta
Työttömillä, opiskelijoilla ja eläkeläisillä ei usein ole varaa omistaa autoa. Lapsilla ja nuorilla puolestaan ei ole ajo-oikeutta, ja osalla ihmisistä ei ajo-oikeutta ole terveydellisistä tai muista syistä. Suureksi osaksi tämän ryhmän ihmiset voidaan saada hyväksymään pitkät ja hankalatkin matkat, koska vaihtoehtoa ei ole. Tämä ryhmä vastaa "pakkokäyttäjiä" perinteisessä mielessä.
Suomessa joukkoliikenne on varsin suurelta osalta mielletty tämän ryhmän tarpeiden palvelijaksi. Niillä alueilla, joilla on jokapäiväinen, koko viikon ja koko vuoden palveleva joukkoliikenne, joukkoliikenteen palvelutaso riittää yleensä tämän ryhmän tarpeisiin.
2. Autottomuuteen ympäristösyistä tai henkilökohtaisen muun harkinnan takia päätyvät
Monet ihmiset haluavat liikkua ympäristöystävällisesti tai esimerkiksi tukea joukkoliikennettä olemalla sen käyttäjä, vaikka ikä, terveys ja varallisuus riittäisi autoon. Henkilökohtainen syy voi olla myös se, että haluaa kuluttaa autoon menevät rahat muihin tarkoituksiin.
Tällä ryhmällä on myös yleensä varaa ja mahdollisuus valita asuinpaikkansa hyvien joukkoliikenne- sekä kävely- ja pyöräily-yhteyksien varresta.
Tämä ryhmä vaatii joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen yhteyksiltä enemmän ja hakeutuu asumaan alueille, joilla yhteydet ovat hyvät - esimerkiksi Helsingin seudun raideliikenteen varteen.
3. Alueet, joilla joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn palvelutaso on niin hyvä, että autoilu ei ole mielekäs vaihtoehto
Joillakin alueilla joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn yhteinen palvelutaso on niin hyvä, että auton omistaminen on yksilön kannalta järjetön vaihtoehto. Samoilla alueilla lisäksi usein auton omistaminen on hankalaa, koska pysäköintipaikkoja ei ole tai ne ovat kalliita.
Tällaisessa ympäristössä autottoman elämäntavan valitsevat myös ne, jotka eivät sitä oman tietoisen valintansa takia tee.
Nähdäkseni tällaista ympäristöä nyky-Suomessa ovat lähinnä kaupunkikeskustat sekä Helsingin "kantakaupunki" sekä mahdollisesti muutamat muut, suppeahkot alueet lähinnä Helsingin raideliikenteen vaikutuspiirissä.
Omista valinnoistani:
Asun Turun keskustassa enkä omista autoa, koska toisaalta minulla on varaa maksaa haluamastani asuintasosta ja -paikasta ja toisaalta koska sekä henkilökohtaisen vakaumuksen takia että säästääkseni autoon menevät rahat, en halua omistaa autoa. Kuulun siis hahmottelemaani ryhmään 2 mutta asun alueella, jossa myös tapaus 3 on mahdollinen.