Paitsi, että kaupunkeja joissa noita on toteutettu liikenne eroaa aika radikaalisti Helsingin tapauksesta. Nimittäin noissa ongelma on joko keskustaan suuntautuva liikenne tai keskustan läpi kulkeva liikenne. Helsingissä sen sijaan paineet on nimen omaisesti kehäteillä ja kantakaupungin kiertävillä väylillä. Jonkin verran läpikin kuljetaan kun kehätiet eivät vedä. Ruuhkamaksut lisäisivät entisestään painetta kehäteille, joiden kapasitetti ja kapasiteetin lisärakentaminen ei kerkeää nykyiselläkään liikenteen kasvun tahdissa.
Sikäli mikäli ruuhkamaksuja tulee Helsinkiin, niin se tarkoittaa suoraan sitä, että mätetään kehäteiden laajentamiseen nykyistä puolet enemmän yhteiskunnan varoja, vaikka joka ikinen euro joka ruuhkamaksuista laitettaisiin noiden teiden kehittämiseen. Tämä puolestaan suoraan tarkoittaa jatkuvatsi heikkenevää joukkoliikenteen palvelutarjontaa, joka edelleen lisää teiden rakennustarvetta ja lisärahoituksen tarvetta jne. jne.
Jos kuitenkin keskityttäisiin siihen, että rakennetaan toimivat heiluriyhteydet kantakaupungin läpi riittävän järeällä kalustolla, jota tukisi kantakaupungin alueella riittävän järeällä kalustolla kulkeva syöttöliikenne. Käytännössä siis metro/juna runkoliikennettä hoitamaan ja raitiovaunut syöttöliikennettä.