YTV haluaa taas nostaa tarkastumaksun 100 euroon. Helsinki vastustaa taas. Tuskin ministeriö nytkään heltyy, semminkin kun siellä ovat tuoreessa muistissa pahat kipuilut lipunmyynnin kanssa ylipäätään.
Itse asiassa Helsinki esittää, että nosto olisi laiton. Tarkastusmaksu kun saa lain mukaan olla enitään 40 kertaa niin suuri kuin alueensa alin aikuisten kertamaksu. Jos kännykkälippu tulkitaan kertalipuksi, kuten Helsinki tulkitsee, tarkastusmaksu voisi olla korkeintaan 88 euroa.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
"Huoltoaseman baarissa istuvat miehet ovat tulleet työmailta kahville. He käskevät katsoa maantien varren bussipysäkkejä. Tosi hienoja. Niillä vain ei pysähdy yhtäkään bussia."
Kyllä näistä asioista päättävät tahot ovat selvästi etääntyneet siitä porukasta, joka joukkoliikennepalveluita monesti kaikkein eniten tarvitsisi. Eli köyhästä kansasta. En viittaa tässä pelkästään työttömiin ja opiskelijoihin, vaan myös sellaisiin henkilöihin, joiden kohtalaisetkin tulot menevät suhteettomiin asumiskustannuksiin.
HSL:n alueella joukkoliikenteen hinnat ovat liian korkeat suhteessa palvelun tasoon. Tarkoitan tällä sitä, että yli kahden euron lipun vastineeksi olisi tarjottava muutakin kuin liikennevaloissa seisomista. En missään tapauksessa kannata mitään Tallinnan mallia maksupolitiikkaan, mutta sehän on kaikkien myönnettävä, että jos bussit ja ratikat eivät pääse esteettömästi etenemään, on epäkorrektia vaatia niihin meneviltä asiakkailta minkäänlaista maksua.
Totta on toki sekin, että lippujen hintataso pitäisi pudottaa 1-2 euron haarukkaan siinäkin tapauksessa, että joukkoliikenne olisi toimivaa. 24 tunnin kertalipun olisi oltava max.kahden ja puolen 1 tunnin kertalipun hintainen, ja jos asiakas maksaa kolmannen kertamatkan kortilla saman vuorokauden aikana, systeemi tulkitkoon sen suoraan vuorokausilipuksi. Yhden vuorokauden hinta zetissä voisi asettua johonkin euron-puolentoista hujakoille.
Tällaisella asiallisella hintatasolla karsittaisiin pummien joukosta ne, joille nykyinen hintataso tekee joukkoliikenteen käytöstä mahdotonta. Elämäntapapummeja taas ei pysäyttäisi muu kuin rahastusportti, mutta sellaisten rakentaminenhan on monesti taidettu todeta liian kalliiksi tai muuten hankalaksi, vaikka se monessa Helsinkiä isommassakin kaupungissa toimii oikein hyvin.
Tämä on niin hervotonta huttua, että on pakko olla provo. Kommentoin kuitenkin lippujen hintatasoa. Helsingin sisäisen kuukausilipun saa alle 60 eurolla, eli kustannus on hyvin pieni. Kertalipun saa 2,20 eurolla. Kun nyt otit Tallinnan esille, niin Tallinnassa kertalippu maksaa ei kaupunkilaisille 1,10 euroa. Virossa tulotaso on noin kolmannes Suomen keskimääräisestä, eli Suomen hintataso on selvästi edullisempi suhteessa tulotasoon. Liputta matkustaminen ei Suomessa ole ainakaan tahdosta kiinni.
Totta kai provoan -ja olen myös tietoinen hintatasosta ja siitä, ettei se ole korrekti suhteessa heikkoon palvelutasoon.
Vain täysi typerys voi väittää, että kenellä tahansa olisi varaa maksaa ruuhkassa seisomisesta useampia euroja. Samaan hengenvetoon on toki muistettava, että vain täysi typerys tekee niin, jos on mahdollista päästä ilmaiseksikin. Olennaisempaa olisi siis estää pummaamisen mahdollisuus kuin miettiä, mitä sanktioita siitä seuraisi -ihmisille, joista merkittävä osa ei ikinä niitä ulosotonkaan kautta pysty maksamaan.