Liikennevirasto on lähtenyt selvittämään, sisältyykö kehäradan rakennusurakkaan virka-aseman väärinkäyttöä tai epäasiallisia sopimuksia. Selvitys valmistuu ensi viikon alussa, ja sen perusteella tehdään päätökset mahdollisista jatkotoimista http://yle.fi/uutiset/rakennuslehti_...lvitys/6294157 Rakennuslehti kertoi Torstaina epäselvyyksistä, joita mahdollisesti liittyy kehäradan rakentamiseen. Lehden mukaan liikennevirastolla on rakennusurakoitsijayhtiö lemminkäinen infra oy:n kanssa yhteensä yli kahden miljoonan euron sovintosopimus. Nyt tutkitaan, minkälainen rooli virkamiehellä on ollut kehäradan lisä -ja muutostöiden maksuista ja sisältyykö kauppoihin puolueellisia kytköksiä. Liikenneviraston virkamies ja lemminkäisen päällikkö ovat rakennuslehden mukaan läheisiä perhetuttuja.
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 14.09.2012 kello 16:15. Syy: jaettu omaksi ketjukseen
Äläs nyt. Suomihan putosi vähiten korruptoituneiden maiden listalla ensimmäiseltä sijalta toiselle.
Valitettava tosiasia on, että hyväveli-verkostot ja vastaavat eivät aina teknisesti ottaen ole laittomia, ei näin ollen siis korruptiota, vaan puhdasta bisnestä. Ja laittomuuksia osataan myös piilottaa, jos niitä siellä on.
Niin että jos joku ihmettelee, miksi megaprojektit jyrätään pienempien näpläilyjen edelle hintoja kyselemättä ja katselematta, niin kiireille lienee syynsä.
Pelottavaahan tässä on se, että Suomen sijoitus korruptiolistalla saattaa hyvinkin olla ansaittu. Muualla on oikeasti vielä hullummin, ainakin monessa paikassa. Jos nyt jotain positiivista haluaa nähdä, niin näitä tapauksia on viime aikoina tullut julki niin tiuhaan, että tekisi mieli epäillä, että tilanne on ainakin paljastumisriskin suhteen paranemassa. Osansa on bloggaamisella ja nettikeskustelulla, joiden ainakin kuvittelen auttaneen asioita esim. metron automatisotkun ja terveydenhoidon tietojärjestelmien suhteen, joihin päättäjät eivät enää voi kaataa rahaa ihan mediapimennossa.
Nyt liikenneviraston sisäinen selvitys on valmistunut http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunki..._vastoin_omia/ Virasto myöntää että lähes kahden miljoonan sopimus urakoitsija Lemminkäisen kanssa on tehty vastoin viraston omia toimintavaatimuksia. Riita sai alkunsa vuonna 2010, kun tunnelityömaalle virtasi pohjavettä. Vesi virtasi selvityksen mukaan siksi, etteivät lemminkäisen asentamat pontit ulottuneet kallioon, vaan välistä pääsi vettä. Liikennevirasto sovitti riidan lisä -ja muutostöistä maksamalle urakoitsijalle liki kaksi miljoonaa euroa, vaikka puolueettoman arvion mukaan kyse oli urakoitsijan virheestä!
"Tarkennamme käytäntöjä. Sopimuksissa pitäisi aina olla kaksi allekirjoitusta. Myös sopimusten dokumentoinnissa on puutteita, eikä tässä ole konsultoitu lakimiestä. Ei ole menetelty ohjeiden mukaisesti" kuvaa viraston lakiasiain johtaja Rami Metsäpelto.
Käytäntöjä siis tarkennetaan, mutta tuleeko asiasta minkäänlaisia seuraamuksia sopimuksen tehneelle viraston virkamiehelle? Kyllähän tuo antaisi jo aihetta tutkia asiaa virka-aseman väärinkäyttönä.
Tekstistä voi myös päätellä, että käytäntöjen tarkentaminen saattaa tarkoittaa myös ihan vain sitä, että sopimuksissa on aina oikea määrä allekirjoituksia, ne dokumentoidaan hyvin ja jatkossa lakimiestä konsultoidaan. Missään ei sanota, että sopimusten sisällön järkevyydellä sinänsä olisi jatkossakaan mitään väliä. Lakimiehelle on helppo sanoa, että "joo, tokihan me tämä tiedetään". Ainakaan tuo lupaus käytäntöjen tarkentamisesta ei lupaa mitään muutosta epäterveisiin toimintamalleihin. Ehkä niitäkin tulee, mutta oikeastaan olen aika skeptinen.
Liikenneministeri Merja Kyllönen pelkää kehäratariidasta poikineen 1,85Me lisälaskun olevan jäävuoren huippu liikenneviraston toimintatavoissa. Siksi ministeriö käynnistää nyt perusteellisen ulkopuolisen selvityksen kehäradan lisätöistä ja viraston toiminnasta. http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunki...eharatariidan/ "Tämä nyt esille tullut tapaus herättää kysymyksen, miten liikennevirasto huolehtii lainsäädännön mukaisesti tehtävistään ja miten sisäinen valvonta virastossa toimii yleisimminkin suurten hankkeiden kohdalla", Kyllönen toteaa ministeriön julkaisemassa tiedotteessa.
Hyvä että viraston tekemisiä alkaa selvittää myös ulkopuolinen taho, eikä ainoastaan tyydytä sisäisen tarkastuksen raporttiin.
Siis tilaaja ja urakoitsija ovat samaa mieltä siitä, että urakoitsija mokasi, ja tästä hyvästä tilaaja maksaa urakoitsijalle, koska ei halua käräjöidä? Aukotonta logiikkaa. Urakoitsijahan ei voi niellä omaa kupruaan käräjöimättä.Alunperin kirjoittanut HS.fi Oma kaupunki
Eilisen hesari uutisoi myös kehäradan touhuista. Siinä liikenneviraston Tervala oli sitä mieltä, että liikenneviraston on yleisen edun mukaista maksaa urakoitsijan moka. Perusteena sille oli välttää oikeudenkäynti, joka "voisi maksaa satojatuhansia". Eli on siis yleisen edun mukaista maksaa 1,85 miljoonaa euroa, kuin lähteä käräjille, jonka kustannukset ovat murto-osa nyt pulitetusta summasta. (Siitäkin huolimatta, että oikeudessa liikennevirasto olisi todennäköisesti melko vahvoilla). Yleinen etu on siis siitää miljoonatolkulla verovaroja urakoitsijalle, jota tuottaa suttaa ja sekundaa.
Veliverkostossa jälleen shampanjalasit kilahtaa - hyvin meni!
Näin se nyt vaan menee
Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervala eroaa tehtävästään Tammikuun alusta lähtien, Liikenneministeri Merja Kyllösen mukaan syynä on pidemmällä aikavälillä syntynyt luottamuspula. Kyllösen mukaan Tervala on hoitanut tehtävänsä epäasiallisesti.http://yle.fi/uutiset/liikenneminist...isesti/6335737
Liikenneviraston tunkiota käännetään:
HS.fi: Liikenneviraston tilinpäätösten puutteet syyniin
Täytyy sanoa, että Kyllönen on yllättänyt positiivisesti lähes koko kautensa ajan, tosin omat odotukseni olivat nollassa hallituksen muodostamisen jälkeen. Perin negatiivinen käsitykseni Vehviläisen ja Sasin toiminnasta liikenneministereinä on sen sijaan saanut vahvistusta.
Mun mielestä on erikoista kuinka Sasi ja Vehviläinen ovat kumpikin antaneet lausuntoja joissa selkeästi puolustetaan eroavaa pääjohtaja Tervalaa, onko tosiaan näin, että Ministerin pitäisi antaa alaisensa kävellä ylitsensä eikä epäasialliseen viranhoitoon saisi puuttua! Hienoa että Kyllösellä on selkärankaa puuttua epäkohtiin eikä vain lakaista ongelmia maton alle kuten aika usein on tapana. Autopuolue on selkeästi pettynyt Tervalan potkuihin, viitostie ry:n puheenjohtaja Markku Kakriainen antoi heti lausunnon jossa Tervalan potkujen pelätään vaikuttavan kielteisesti viitostien kehittämiseen http://yle.fi/uutiset/kakriainen_ter...tappio/6336061
Aihetta sivuten: Hyvä Veli -kerho -blogin kirjoitus Tervalan tapauksesta:
http://hvkerho.blogspot.fi/2012/10/t...at-leiria.html
HV-kerhossa on kauniisti sanottuna aika pitkälle meneviä päätelmiä vähän joka asiasta (mukaan luettuna JLF), mutta se lienee totta, että Kyllösen päätöksellä on hallituksen siunaus, kun muilta ministereiltä ei ole kuulunut asiasta mitään. Eduskunnassa pidetään kuulemiset ja se siitä.