Lienee paikallaan, että esittelen Helsingin seudun luvut vuoden 2012 laajasta liikkumistutkimuksesta. Koko seudulla (14 kuntaa) joukkoliikenteen osuus matkoista on 23 % ja autoilun 41 %. Ollaan siis lähellä Müncheniä, mutta kaukana Wienistä, joskin tuo Wienin luku taitaa kuvata keskuskaupunkia. Pääkaupunkiseudulla (4 kuntaa) joukkoliikenteen osuus on 26 % ja autoilun 38 % eli hyvin pitkälle sama kuin Münchenissä. Autoa käytetään hitusen enemmän ja joukkoliikennettä tuntuvasti enemmän.
---------- Viestit yhdistetty klo 19:48 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:46 ----------
Helsingin seudulla ja pääkaupunkiseudulla autoillaan suunnilleen yhtä suuri osa matkoista kuin Münchenissä. Voi johtua tietysti siitäkin, että meillä hajaantunut rakenne vaatii enemmän pakkoautoilua. En kyllä osaa sanoa miten tiivis tai hajaantunut Münchenin seutu on.
---------- Viestit yhdistetty klo 19:54 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:46 ----------
Riittävästi yleistäen näin on. Toisaalta meidän ruuhkamme ovat melko vähäisiä ja lyhytkestoisia, joten autoilua voisi kyllä olla enemmän, jos tarjotut vaihtoehdot olisivat nykyistä heikompia.
Autoilun "pakkokäyttäjiä" on useimmilla kaupunkiseuduilla, mutta osuus tietysti vaihtelee. Helsingin seudun hajanainen rakenne varmasti lisää autoilun tarvetta. Toisaalta pienessä mittakaavassa lähes kaikilla asuinalueillamme voi kävellä ja pyöräillä, joskaan ei aina ihanteellisesti. Ollaan kaukana sellaisista kaupunkiratkaisuista, joissa kävely on tehty lähes mahdottomaksi ja sitä myöten myöskin pääsy joukkoliikenteen pysäkeille on hyvin vaikeaa.
Toinen hajautumisen seuraus on joukkoliikenteen kalleus. Subventioaste on meillä varsin korkea ja silti liputkin ovat varsin kalliita esimerkiksi Saksaan verrattuna.