Suomen Ilmailumuseo hankkimassa entistä Finnairin DC-9 -matkustajakonetta takaisin Suomeen
Suomen Ilmailumuseon hanke McDonnell Douglas DC-9-14 “Tumppiysi” -matkustajakoneen palauttamiseksi Keniasta Suomeen on edennyt ratkaisuvaiheeseen. Siirtolento Keniasta Suomeen on suunniteltu tehtäväksi viikonloppuna 28.- 29.11.2015 reittiä Nairobi – Aswan (Egypti) – Venetsia – Helsinki.
Siirtolennolle on nyt ennakkomyynnissä reittivälit Nairobi – Helsinki, Nairobi – Venetsia ja Venetsia – Helsinki. Kahdelle ensimmäiselle legille matkustajapaikkojen määrä on rajattu, mutta viimeiselle lennolle pyritään kone saamaan täyteen. Tuo lento on samalla koneen ja konetyypin viimeinen matkustajalento maailmassa. Lennon ajoituksen jo marraskuulle sanelee koneen operaattorin miehistöresurssit ja eurooppalaisten ilmailumääräysten tulevat muutokset
Lippujen myynti toteutetaan ennakkomyyntinä, jonka tuloksesta riippuen lopullinen päätös koneen hankinnasta syntyy. Siirtolennon lipputuotoilla on ratkaiseva merkitys hankkeen onnistumiselle. Myynti toteutetaan Matkatoimisto Traveller Oy:n kautta (www.traveller.fi). Mitä enemmän paikkoja on varattu, sitä varmempaa koneen pelastuminen romutukselta on.
Vuosina 1971 - 1984 Finnairin väreissä rekisterillä OH-LYD lentäneen Tumppiysin kotikenttä on viimeiset kymmenkunta vuotta ollut Nairobi. Sieltä sillä on lennetty East African Safari Air Expressin (B5) reittilentoja rekisteritunnuksella 5Y-XXA. Kone on yksi maailman vanhimpia edelleen reittiliikenteessä olevia suihkumatkustajakoneita. Kone lensi ensilentonsa 29. joulukuuta 1965.
Nyt hankittava suihkumatkustajakone tuo ainutlaatuisen lisän Suomen Ilmailumuseon matkustajakonekokoelmaan. Tumppiysi vastaa mitoiltaan Convair Metropolitania, joka on tällä hetkellä museon kokoelmien suurin kone. Uuden koneen hankinta liittyy myös kiinteästi Suomen Ilmailumuseon Lentoon 2015 uudistushankkeeseen.
Hankkeesta lisää: http://ilmailumuseo.fi/avainsana/tumppiysi/
Tapio Juutinen
Kokoelma-amanuenssi / Curator (collections)
Suomen Ilmailumuseo / Finnish Aviation Museum
PL 42, 01531 Vantaa
Tel. +358 44 739 1081