Jokaisen marketin, jopa Ideaparkin, lähellä on asutusta. Yleensä asutus on niin pientä, että kauppa ei menestyisi pelkästään kävelymatkan päässä asuvien ihmisten ostoista. Tämä koskee myös Lappeenrannan marketteja. Usein kaupunkien keskustoissakaan ei ole riittävästi asukkaita kauppojen ylläpitämiseksi, mutta keskustassa on muitakin houkutuksia houkuttelemassa asiakkaita. Automarkettiin ajetaan marketin vuoksi, keskustakauppaan voidaan mennä, jos on muutakin asiaa keskustaan.
Moniin marketteihin on jonkinlainen bussiyhteys. Vaikka Lappeenrannan Prismaan kulkee bussi numero 4 kerran tunnissa ja lisäksi numero 1 muutaman kerran päivässä, eivät Prisma ja Euromarket ole mitään erityisiä joukkoliikennekauppoja. Vaasan Citymarketin oven eteen pysähtyi kymmeniä busseja päivittäin, nykyisin pysäkkejä on kai hieman muutettu.
Lappeenrannan Prisma ja Tapuli-Euromarket ovat poikkeuksellisen lähellä keskustaa ja asutusta, mutta silti hieman keskustan ulkopuolella. Autolla näihin kauppoihin matkustetaan. Hieman vastaava tilanne on Rovaniemellä, jossa Citymarket on niin lähellä keskustaa kuin voi olla, mutta silti toivottoman kaukana.
Se, että Anttilassa ei myydä ruokaa, on Keskon oma vika. Anttilassa oli ruokaosasto vielä Tukon aikaan. Kesko 'ulkoisti' ruokaosastot omiksi marketeikseen. Anttilan aikaan ruokaosastot olivat hyviä. Kun Lappeenrannan Anttila avattiin, voitti se monena peräkkäisenä vuonna parhaan Anttilan palkinnon - syynä taisi olla ruokamyynnin kasvu ja odotusten ylitys.
Myös SOK:n Sokos-tavaratalojen määrä viime vuosina on vähentynyt. Sokokset siirtyvät (tai ovat jo siirtyneet, tai osa ainakin siirtyy) alueosuuskaupoille, ja niitä avataan lisää. Osuuskaupat näkevät siis keskustatavaratalojen tulevaisuuden erilaisena kuin Kesko.