Sivu 21 / 21 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 111718192021
Näytetään tulokset 301-303/303

Viestiketju: Helsingin kaupunkisuunnittelua

 1. #301
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1458

  oletus Vs: Helsingin kaupunkisuunnittelua

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Kiintoisa huomio on, että tuon yli 10-miljoonaisen seudun asukastiehys on 3640 as./km2, eli sitä luokkaa kuin Suomen ”metropoli” Helsinki ennen kuin demografianumeroita vääristävä Sipoon alueliitos tehtiin. Silti Pariisissa ei ole tekeillä metrotunneleita tuon alueen ulkorajoille edes sillä perusteella, että jollain päättäjällä olisi ”kokonaisnäkemys”.
  Grand Paris Express.

  Keskimääräinen tiheys on toki jokseenkin merkityksetöntä, kuten hyvin tiedät. Merkitsevämpiä ovat a) yksittäisten käytävien tiheydet ja b) tiheällä alueella asuvien määrä/osuus väestöstä. Joukkoliikenteen kannalta vieläpä niin, että yksittäisen linjan tilatehokkuuden on sovelluttava tiheimpään alueeseen, jonka kautta linja kulkee. Keskustaan asti kulkevan linjan tulee siis olla tehokkuudeltaan keskustaan sopiva.

  ---------- Viestit yhdistetty klo 13:51 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 13:22 ----------

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Kruunuvuoren sillan tapauksessa on kyse nimenomaan matkan nopeutumisesta. Kun tehdään vertailu silta tai ei, maankäyttö on sama ja matkojen määrä on sama, reitti Kruunuvuorenrannasta pois on eri. Ratikkasillalle tullee 30.000 matkustajaa siksi, että heidän matkansa on 15 minuuttia lyhyempi kuin Herttoniemen kautta kiertäen. Kun kerran silta lyhentää matka-aikaa, silloin voidaan tutkia matka-ajan lyhenemisen vaikutusta.
  Näin merkittävää nopeutumista ei kuitenkaan tule kuin osalle sillan käyttäjistä. Kruunuvuorenrannasta moneen suuntaan matka-aika lyhenee merkittävästi, mutta Yliskylästä ei niinkään paljon. Siksi myöskään Kruunusiltojen arvioiminen pelkästään matkojen nopeutumisen kautta ei välttämättä riitä. Kruunusilloilla on kuitenkin myös merkittävä kapasiteettivaikutus, koska Laajasalon asukasmäärän kasvaessa bussiliikenne Herttoniemeen pitäisi ajan mittaan kolminkertaistaa nykyisestä, eikä se onnistu ainakaan helposti. Vaikutusta on tietenkin myös sillä, että metron junia tullaan lyhentämään.

  Kapasiteetti ja nopeus myös kytkeytyvät toisiinsa. Helsingin seudun liikennemallissa on perusteellisesti mallinnettu autoliikenteen ruuhkautumista. Matkustajaruuhkan vaikutuksia joukkoliikenteen nopeuteen ja luotettavuuteen ei sen sijaan ole mallinnettu. Välineitä olisi kyllä olemassa, mutta tätä ei toistaiseksi ole nähty tarpeelliseksi. Tiedossa kuitenkin on, että matkustaruuhka voi haitata merkittävästi myös joukkoliikenteen toimintaa.
  Viimeisin muokkaaja late-; 07.11.2015 kello 13:57.

 2. #302

  Liittynyt
  08.05.2009
  Viestejä
  64

  oletus Vs: Helsingin kaupunkisuunnittelua

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Se mikä on merkillepantavaa maan alle rakennetuissa metroasemissa on että liukuportaita on useita rinnan, ja yleensä ylös johtaa vähintään 2, eli ei synny ruuhkaa portaissa, vaan jokaine voi mennä omaan tahtiin. Töllöin siirtymien tasojen välillä metrossa ei stressaa liiemmin.

  t. Rainer
  Juu, ei stressaa ei, ja Usain Bolt kavereineen pinkaisee varmaan pohjat asemalla kuin asemalla liukuporrasryntäyksessä. Ryntäämisen hyöty vaikuttaisi vaihtelevan erilaisten vaihtojen mukaan jolloin erottuisi esim. seuraavat kolme tapausta:

  1) Ryntäily on tarpeetonta. Liikkumisnopeudesta asemalla ei ole mitään hyötyä matkustamisen kannalta, koska seuraava liikenneväline ei kuitenkaan lähde ennen kuin kaikki vaihtajat ovat kyydissä. Selvästi havaittavissa metron liityntälinjojen lähtöajoista, jotka näyttäisivät vaikka Itäkeskuksessa laaditun periaatteella "hitainkin ehtii varmasti" ja minuutti päälle.

  2) Ryntääminen saattaa kannattaa. Vaihdettaessa metrosta sellaisille linjoille, jotka kulkevat usein mutta huonosti aikataulussa. Vaikkapa vaihto Kampissa linjoille 14 ja 18.

  3) Juokseminen kannattaa. Näissä tapauksissa vaihdettavien linjojen pysäkit ovat kaukana toisistaan ja lähtö on aikataulun mukaan. Tämä on kuuluisa metrosta lähijunaan -keissi, jossa huonojalkaisten matka-aika verrattuna reippaisiin on noin liityntälinjan vuorovälin verran pidempi liityntäliikennettä käytettäessä.

  Kaikki tapaukset ovat omalla tavallaan tympeitä. Ykkösessä terminaaliseikkailu hidastaa matkantekoa, sitä enemmän mitä pidempi ja mutkikkampi on matka metrolaiturilta bussipysäkille. Kakkonen pitää matkustajan pienessä epävarmuudessa ja kannustaa kivasti lyhyemmillä matkoilla myös kävelyyn, jos rynnäköstä huolimatta bussiletkasta näkee vain takavalot. Kolmosen tympeys korostuu nimenomaan liitynnässä, kun varmaa tietoa bussin ja metron synkasta ei ole. Reipas voi ehtimällä "edelliseen" metroon ottaa rauhallisesti keskustaterminaalissa kun vaihtoehtona on menestyksellinen ryntääminen. Samassa tilanteessa huonojalkaisen on pakko tulla edellisellä liityntäbussilla, jota sitäkin kannattaa olla odottelemassa jo muutamaa minuuttia etuajassa...

 3. #303

  Liittynyt
  22.08.2009
  Viestejä
  437

  oletus Vs: Helsingin kaupunkisuunnittelua

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Se mikä on merkillepantavaa maan alle rakennetuissa metroasemissa on että liukuportaita on useita rinnan, ja yleensä ylös johtaa vähintään 2, eli ei synny ruuhkaa portaissa, vaan jokaine voi mennä omaan tahtiin. Töllöin siirtymien tasojen välillä metrossa ei stressaa liiemmin.

  t. Rainer
  Ne rullaportaat on liian tyhjät, kun jokaisessa on toinen puoli varattu kävelijöille ja toinen seisojille. Kävelijöille riittäisi tilan varaaminen yhdellä rullaportaista.

Vastaavia viestiketjuja

 1. Tiivistä kaupunkisuunnittelua joukkoliikenteen tueksi
  kirjoittanut kemkim foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 10
  Viimeisin viesti: 09.11.2005, 11:41

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •