Niin, onhan sulla oikeastaan pointtia, kun tuota vähän pidemmälle miettii. Taisin jäädä kiinni omista stereotypioistani, tai omasta kuplastani, jossa mies käy töissä ja vaimo on vuoden-kaksi poissa työelämästä, kun perheeseen tuli lapsi. Että laittaako Vristo tuon vaimon Kajaaniin jäähylle?
Mutta tuleehan tässä mieleen kaikenlaista. Tyypillisesti toki perheessä, johon syntyy lapsi, on toinenkin aikuinen, joka käy töissä taikka opiskelee, jolloin homma ratkeaa sillä, koska tarkoitushan ei ole sentään lähteä perheitä hajottamaan.
Toisaalta Helsingin väestöjakaumalla varmasti tulee eteen aikamoisen paljon erikoisia tilanteita. Jos esimerkiksi kolmen vuoden välein saadaan aina uusi lapsi, jota seuraa äitiysloma ja vanhempainvapaa, ja näin ollaan vaikkapa 8 lapsen kanssa 24 vuotta pois työelämästä.
Entä jos perheen toinen aikuinen on pitkäaikaistyötön? Onko tällaisen perheen välttämätöntä, tarpeellista ja perusteltua asua Helsingissä?
Tai entä jos toista aikuista ei ole, vaan synnyttäjä tulee tasaisesti kolmen vuoden välein raskaaksi, mutta on aina ja edelleen yksinhuoltaja.
Ehkäpä joku ministeriö lähtee tätäkin pohtimaan jonakin päivänä.