Sivu 7 / 7 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 34567
Näytetään tulokset 91-94/94

Viestiketju: Eduskuntavaalitulos 2007 joukkoliikenteen kannalta

 1. #91
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7376

  oletus Vs: Eduskuntavaalitulos 2007 joukkoliikenteen kannalta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Mitä merkkejä on tieliikenteen aseman parantamiseen? Hallitushan on jo nyt karsinut tienparannuksia, tulee mieleeni tämä Vt5, mutta on kai muitakin.
  Yhtä tiehanketta on lykätty, mutta muita ei. Sen sijaan pääkaupunkiseudun raideliikennehankkeista kaikkia valtion osaksi rahoittamia ollaan lykkäämässä. Lopettamalla perinteisen perusradanpidon rahoittamisen lisäbudjeteista nopeus- ja painorajoitukset rataverkolla lisääntyvät, tieliikenteessä kuitenkin on karsittu vain parannushanke.

  Pitää myös ottaa huomioon, että muuttamatta mitään toimitaan (tietoisesti tai tiedostamatta) tieliikenteen puolesta. Joukkoliikenteen alamäki vain jatkuu, jos mikään ei muutu. Länsimetron ja kehäradan lykkääntyminen näkyy hyvien joukkoliikenneyhteyksien varressa olevan asuntotuotannon määrässä, minkä vuoksi pääkaupunkiseudun asutus leviää yhä enemmän autoilun varassa oleville alueille.

 2. #92
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Eduskuntavaalitulos 2007 joukkoliikenteen kannalta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kuukanko Näytä viesti
  Yhtä tiehanketta on lykätty, mutta muita ei.
  Tämä on outoa politiikkaa, jos on uskominen tällä foorumilla kuultuja puheenvuoroja, joissa on vastakkain autopuolue ja joukkoliikennepuolue. Nämä puolueet olisivat siis joka puolueen sisällä, eivätkä erillisiä puolueita. Olisiko sittenkin niin, että kaikissa puolueissa autopuolue olisi vahvoilla, mutta Kokoomuksessa vahvemmalla kuin SDP:ssä? Entä Keskusta, Vihreät? Mikä puolue olisi tekojensa puolesta selkeästi joukkoliikenteen puolesta?
  Yöbussissa on tunnelmaa

 3. #93
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Eduskuntavaalitulos 2007 joukkoliikenteen kannalta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kuukanko Näytä viesti
  Katutilan vieminen autoilta joukkoliikenteen käyttöön ei ole kiinni liikennesuunnittelijoiden insinööritaidoista, vaan se on poliittinen päätös. Missään ei ole edes määritelty absoluuttista totuutta parhaasta henkilöautoliikenteen ja joukkoliikenteen työnjaosta kaupungeissa. Loppujen lopuksi kyse on siis enemmän mielipideasiasta kuin ammattitaidosta.
  Sanoisin, että sekä että. Poliitikot eivät voi päättää asioista, joita heille ei esitetä päätettäväksi. Kun poliitikolla on hyvä halu olla joukkoliikenteen puolella, mutta virkamies (edustaa ammattilaisuutta) sanoo, ettei auta, pitää kuitenkin rakentaa autoille tilaa, niin silloin päätös on ollut kiinni ammattitaidosta, ei poliittisesta tahdosta.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kuukanko Näytä viesti
  Vaikka tämä hallitus on nyt heti aluksi vähentämässä raideliikenteen rahoitusta, niin mitään merkkejä ei näy siitä, että se panostaisi osaamisen lisäämiseen. Minusta tämä vaikuttaa enemmän siltä, että hallitus haluaa panostaa enemmän tie- kuin raideliikenteeseen.
  Minulla on sellainen tuntuma asioihin, että halua osaamiseen on enemmän tällä kuin edellisellä hallituksella. Mutta jos sitä osaamista ei ole tarjolla - ministerithän eivät pääsääntöisesti ole ammattilaisia vaan poliitikkoja - niin ei sitten mitään synny.

  Ajattelen tämän asian siten, että kun valtiovarainministeriö (siis virkamiehet siellä) sanoo, ettei raha kaikkiin lupauksiin riitä, niin kyllä poliitikko haluaisi pitää lupauksensa ja poliittiset pisteensä, jos olisi vaan jokin muu keino kuin raha. Mutta jos ei ole ammattitaitoa esittää mitään muuta kuin kalliita hankkeita, niin sitten ei mitään synny.

  Minun mielestäni Marjaradankin kanssa olisi oivallinen esimerkki siitä, miten asiassa voitaisiin edetä fiksusti ja ammattitaidolla sekä liikenne- että yhdyskuntarakentamisen suhteen. Eli jos ei ole heti 420 Me rahaa, niin aloitettaisiin pienin palasin. Martinlaakson rataa voi jatkaa asemaväli kerrallaan, ja se voi tapahtua samaan tahtiin kuin rakennetaan uusia lähiöitä. Hanke etenee silloin järkevällä tavalla kaikin puolin, sillä miksi pitäisi rakentaa ratatunneli metsään, kun edeltävien asemienkaan ympäristö ei valmistu kuitenkaan samaan tahtiin.

  Mutta näyttää siltä, että tämä ei käy nimenomaan edellisessä hallituksessa valtaa pitäneille demareille, jotka sekä paikallisesti että valtakunnallisesti julistavat "kaikki tai ei mitään". Koska oppositiopolitiikkaan kuuluu mustamaalata hallitusta.

  Antero

 4. #94
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Eduskuntavaalitulos 2007 joukkoliikenteen kannalta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  Keiden "ulkomaisten asiantuntijoiden"? Asiantuntijoita ja koulukuntia riittää.
  "Ulkomainen asiantuntija" ei tietenkaan tarkoita kaikkia ulkomaisia asiantuntijoita. Mutta minusta näyttää siltä, että ulkomailta löytyy suhteessa enemmän hyviä esimerkkejä ja hyvää asiantuntemusta kuin Suomesta. Vaikka ulkomaisuus sinänsä ei ole mikään tae asiantuntemuksesta sen enempää kuin suomalaisuus väärässä olemisesta.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  On vaikea kuvitella, että UITP:ssa olleet monet BRT(bussimetro)- ja metro-asiantuntijat olisivat pitäneet Helsingin ratkaisuja mitenkään huonoina.
  Valitsemani esitelmäkoosteen perusteella voin kuvitella, että UITP:ssä esityksiä pitäneistä varsin moni ymmärtää Helsingin seudun tilanteen. Mutta eivät he tule tänne pitämään esitelmiä piiskatakseen isäntäkaupunkia. Ja jos joku tulee pitämään esitelmää metroista tai BRT:stä, niin eipä hän tule tänne moittimaan omaa asiaansa.

  Itse asiassa koko esitelmäsetin vika on, että tullaan mielellään kehumaan mitä on tehty, ei koskaan kertomaan, miten on epäonnistuttu. Sellainen tieto olisi vähintään yhtä arvokasta kuin tieto onnistumisista.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  Antero, hivenen realismia kuitenkin. Suomessa ongelma ei ole se, että joukkoliikenteeseen laitettaisiin liikaa verorahaa.
  Mutta sivulliselle se siltä voi näyttää, enkä yhtään ihmettele. Jos ymmärtää asioita, ajattelee, että ensin on tietenkin tehty kaikki se, mikä on tehtävissä ennen kuin on pakko käynnistää miljardihankkeita. Ja jos sitten ymmärtää, ettei miljardihankkeesta ole mitään hyötyä, niin ilman muuta tulee ajatus, että ilmeisesti rahaa joukkoliikenteeseen on liikaa, kun sitä on varaa käyttää turhiin hankkeisiin.

  Juuri siksi länsimetron ja Marjaradan tapaiset hankkeet ovatkin joukkoliikenteelle vahingollisia. Ne vievät kaikki rahat, joita tarvittaisiin kipeämmin jossain muualla. Ja ehdottomuus näiden megahankkeiden suhteen johtaa siihen, ettei lopulta sitten anneta joukkoliikenteelle mitään.

  Kirjoitinkin jo toisaalla, etteivät Marja ja Espoon metro ole joukkoliikennehankkeita lainkaan. Ne ovat maankäyttöhankkeita ja imagohankkeita, eikä niitä pitäisikään laskea joukkoliikennehankkeiksi. Mutta autopuolue mielellään laskee, koska siten se saa perusteen vaatia ainakin saman verran autoilulle.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  En kuitenkaan usko, että investointien ja liikennöinnin verorahoitusta saataisiin pienennettyä pitkään aikaan.
  En minäkään. Eikä siinä auta mitään se, pannaanko pariin raskasraiteeseen 1,5 miljardia (arvaukseni lopullisesta hinnasta).

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  Suomalaisessa kaupunkirakenteessa ei helpolla saada aikaiseksi itsekannattavaa ja tehokasta joukkoliikennettä.
  Aivan. Juuri tämä on varsinainen ongelma. Ja se ei ratkea rahalla, vaan joukkoliikenteeseen perustuvalla kaupunkirakenteella. Sen suunnittelu ei maksa sen enempää kuin autokaupungin suunnittelu. Ja itse kaupunkirakenne on halvempi toteuttaa.

  Mutta joukkoliikennekaupunkien rakentamiseen ei päästä, jos rahaa pannaan turhiin tai tarpeettoman kalliisiin hankkeisiin sekä joukkoliikenteen tukeen, jota nämä kalliit hankkeet eivät vähennä.

  Eikä asiaa auta avokätinen kannattamattoman joukkoliikenteen tukikaan. Pitää olla jokin keino, joka ohjaa eli motivoi tehostamaan sekä joukkoliikennettä että kaupunkirakennetta. Joukkoliikenteen hoidossa tärkeämpää ovat rakenteelliset muutokset kuin lisä tukiraha. Rahan puute ei estä rakenteellisia muutoksia, mutta raha voi estää - ja on estänyt.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  Rakennemuutokset vaativat myös mittavaa rahoitusta. Esimerkiksi Bremenissä, jossa vierailin myös tällä viikolla, raitiotietä voimakkaasti laajentamalla alennetaan joukkoliikenteen subventiotarvetta. Rakennemuutokset ovat köyhälle kaupungille kuitenkin mahdollisia vain siksi, että liittovaltio maksaa 60% laajennushankkeista.
  Tällaiset rakennemuutokset vaativat rahaa, mutta:

  Raideliikenteen olennainen lisääminen ei ole realistisesti mahdollista kovinkaan monella suomalaisella seudulla. Ja suurin kynnys ei ole raha, vaan asenteet, joiden mukaan raideliikenne on ja sen tulee olla kallista ja mittavaa yhteiskunnan tukea edellyttävää.

  Rakennemuutoksia ei voi tehdä, ennen kuin tiedetään, mitä pitää muuttaa. Pelkkä rahan jakaminen on hyödytöntä. Kun tätä tietoa ei ole, on parempi olla jakamatta rahaa. Joukkoliikennepolitiikan muuttaminen kestää aikansa, ja minusta on viisasta jäädyttää rahan jako siksi aikaa kunnes järkevä rahan käyttö on selvillä.

  Tietenkin on se riski, että lopputuloksesta voi tulla huono. Mutta tuloksia voi arvioida vasta sitten kun niitä on.

  Antero

Sivu 7 / 7 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 34567

Vastaavia viestiketjuja

 1. Pääkaupunkiseudun kuntaliitokset joukkoliikenteen kannalta
  kirjoittanut JSL foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 22
  Viimeisin viesti: 21.08.2008, 10:22
 2. Tampereen joukkoliikenteen kilpailutus 1/2007
  kirjoittanut Allison foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 30
  Viimeisin viesti: 23.07.2008, 23:02
 3. YTV:n ja HKL:n joululiikenne 2007 ja vuodenvaihde 2007/08
  kirjoittanut Resiina foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 7
  Viimeisin viesti: 24.12.2007, 14:25
 4. Vastauksia: 31
  Viimeisin viesti: 20.03.2007, 08:33
 5. Joukkoliikenteen turvallisuus
  kirjoittanut Antero Alku foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 27
  Viimeisin viesti: 04.04.2006, 22:32

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •