En tässä tahdo kirjoittaa romaania, mutta minulla on vähän erilainen kuva asuntobusineksen merkityksestä sekä pankeille että rakennusalalle. En väitä, että olisit väärässä, minäkin voin olla väärässä. Sillä ei rakentaminen ja sen rahoitus ole varsinainen alani. Vahva vaikuttaja omaan mielikuvaani on Johanna Hankosen väitöskirja Lähiöt ja tehokkuuden yhteiskunta.
Minusta asuntoalan tärkeys perustuu muutamaan seikkaan, jotka eivät ehkä niin hypi silmille.
Ensinnä riskittömyys. Pankkien rahoitusasiakkaista vain asuntolainojen ottajat ovat käytännössä riskittömiä. Heiltä vaaditaan reaalivakuus (rahoitettu asunto), joka vakuutena on rankasti aliarvostettu (70 %). Lisäksi asuntojen hintakehitys johtaa siihen, että realisointitilanteessa vakuuden arvo saattaa olla 2-4 -kertainen katettavaan pääomaan nähden. Ja kuinka ollakaan, sen hyödyn kerää pankki.
Toiseksi tuotto. Asuntolainojen korot ovat usein aivan toista luokkaa kuin pankin yritysrahoitus. Tätä kai perustellaan sillä, että riskisijoituksien korot pankki laskee "omalle rahalleen" ja asuntolainakorot keskuspankkirahalle. Mutta se on toinen juttu, paljonko pankki lainaa keskuspankkirahaa todellisuudessa. Ja loppujen lopuksi, millä korolla. Pankki saa asuntolainasta sen 4,5 % ja yristyslainasta vaikka 3 %. Laina-asiakkaille ei kuulu se, miten paljon pankki käy kauppaa keskuspankin kanssa ja miten pitkillä koroilla. Nämä eivät tule uloslainauksen ehtoihin, eikä hyöty tule lainojen koroista maksaville vaan jää pankille. Se on pankkitoiminnan ansaintalogiikkaa ja sinänsä OK.
Kolmanneksi asuntorakentamisen merkitys rakennusalalle. Asunotarakentaminen on tavallaan kaiken perusta. Jos ei rakenneta asuntoja, ei tarvitse rakentaa mitään muutakaan. Asunnoissa asuvat ihmiset sitä muuta rakentamista tarvitsevat. Ja vielä niin, että asuntojen uudisrakentaminen tuottaa muun rakentamisen tarvetta. Saneeraus ei lisää asukkaita alueella, joten ei synny tarvetta uusille palveluille ja liikenneinfralle.
Kaupungistuminen on rakennusliikkeiden moottori. Maaseudulla eivät rakennusliikeet juuri juhli, sillä siellä on vain pienrakentamista, joka on omistajavetoista ja urakoitsijat ovat kirvesmiehiä ja muita pikkuyrittäjiä. Vain kaupungeissa toteutuu ansioton arvonnousu, mikä on nimenomaan rakennusliikkeen riemu - kun rakennusliikkeet myyvät asunnot markkinahintaan, ei rakennuskustannuksilla ja vain kohtuukatteella. Kaikessa muussa rakentamisessa hinnat on kilpailtu, kun rakennuttaja ei ole rakennusliike itse. No, ei ihan kaikessa. Kyllähän esim. kauppakeskukset ovat usein rakennusliikkeen itse rakennuttamia, ja ne myydään sijoittajille valmiina markkinahintaan. Näinhän oli esim. Kampin kanssa.
Kyllä naistenklinikallakin on merkityksensä...
Mutta asiallisesti ottaen meillä syntyvyys on aika heikko väestön lisääjä. Maahanmuutto taitaa olla jo merkittävämpi väestön tulevaisuuden kannalta. Paikallisesti merkittävä vaikuttaja on maan sisäinen muuttoliike.
Yhtä kaikki, kuntien yhteenlasketut kasvuennusteet ovat kovin kaukana tilastollisesta toteutuneesta ja realisitisesti odotettavissa olevasta väestönkasvusta. Kerrosalatarve perustuu suurelta osin asumisväljyyden kasvuun. Siihen taas liittyy tiettyjä rakenteellisia piirteitä, jotka sotkevat tilastoja ja ennusteita. Esimerkiksi asumisväljyyden epätasaisuus ja sellainen asumisväljyyden kasvun syy kuin leskeksi jääminen isoon perheasuntoon.
Helsingin seudun visiokilpailussa oli ajatus, että Suur-Helsingin alueen väestö kasvaisi 800.000:lla vuoteen 2050. Karkeasti siis 20.000 / vuosi tasaista kasvua - todellisuudessa kasvu kuitenkin on eksponentiaalista. Tämä vastaa 1,3 %:n vuosittaista tasaista kasvuvauhtia. Alueellisesti kasvu tuskin on näin suurta Helsingin nykyisten rajojen sisällä, koska rakennusmaata on eniten muualla.
Asuntojen hintahan ei riipu maan arvosta, vaan asuntojen kysynnästä. Maan arvolla on merkitystä kunnalle, koska joko maan omistajana tai kaavoitus- ja maankäyttömaksujen kautta kunta voi kattaa rakentamisesta ja väestönkasvusta sille aiheutuvia kuluja.
Ei kyse ole mistään luksustouhuista, vaan kouluista, päiväkodeista, terveys- ja sairaanhoitopalveluista, kunnallisesta infrasta kuten vesi- ja viemäriverkoista, energiahuollosta, jätehuollosta jne. Ihan siitä kaikesta tavallisesta, mitä varten kunta on olemassa.
Nämä palvelut ovat lisäksi täysin demokraattisia. Ne on järjestettävä yhtä lailla rallikuskeille kuin työttömillekin. IT-miljonääri toki saa sijoittaa lapsensa yksityispäiväkotiin ja -kouluun sekä hoidattaa yksityissairaalassa, mutta se ei poista kunnalta velvollisuutta järjestää nämä palvelut häntäkin varten.
Ihmiset tykkäävät sellaisista kunnista, joissa nämä palvelut pelaavat. Tästä on ollut kirjoittelua Sipoo-sodassa. Media nostelee mieluummin raflaafia otsikoita spurgu- ja narkkaripeloista, mutta käytännössä tärkeätä on päästä terveyskeskukseen silloin kun tarvitsee, saada lapset hyvään kouluun, saada puheluunsa vastaaja kun soittaa asioidakseen kunnan virastossa jne. Tai saa rakennusluvan viikossa sellaiselle talolle kun haluaa. Monet muuttavat pois YTV-kunnista, kun nämä asiat eivät toimi. Ja Sipoolaiset eivät halua helsinkiläistä kunnalliskulttuuria, kun ovat sitä pakoon lähteneet.
En halua karsinoida ihmisiä hyviin ja huonoihin. Mutta minusta kunnan tehtävä on palvella asukkaitaan, ei tukea jotain teollisuudenalaa. Siksi en tule koskaan hyväksymään sellaista ajatusta, että laman aikana kaupunki rakennuttaa vuokra-asuntoja sen vuoksi, että rakennusteollisuudella on tekemistä. Tällaisen selityksen 1990-luvun laman rakentamiselle kuitenkin antoi nykyinen ks-lautakuntamme puheenjohtaja muutama vuosi sitten.
Yhteiskunnalle on halvempaa pitää kansalaiset hengissä kuin panna heidät tuhlaamaan henkensä pitimiksi. Muttä tämä meneekin jo sitten taas uudeksi jutuksi siitä, miksi meidän työvoimapolitiikkamme ei kykene jakamaan työtä, ainoastaan toimeentuloa eli rahaa.
Antero