Täystyöllisyydestä ja syrjäytyneiden akanvirrasta

Liittynyt
24 Syyskuu 2005
Viestit
2,703
Kainuun maakunnassa sijaitseva Paltamo, jossa työttömyysaste on tällä hetkellä yli 20, aikoo saavuttaa täystyöllisyyden vuonna 2008. Aikomuksena on käyttää työttömyystukiin varatut rahat työllistämistoimenpiteisiin. Ideana kuulostaa erinomaiselta ja kenties muuttotappioinen Kainuun kantapitäjä saa tämän ansiosta jopa muuttovoittoa, kun toimettomuuteen kyllästyneet ihmiset ympäri Suomea muuttavat paikkakunnalle työn perässä. Eräänlainen käänteinen pääkaupunkiseutu-ilmiö siis! Siihen liittyykin olennaisesti tämä jälkimmäinen asia.

Paltamon työtä kaikille-hanke:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Työtä_kaikille-hanke

Syrjäytyneiden akanvirta on ilmiö, jossa syrjäytyneet muuttavat kasvukeskuksista syrjäseudulle. Vuokrat alkavat olla niin kovia mm. Helsingissä, että sosiaalituilla niitä ei enää pysty maksamaan, ja vuokra-asunnot ovat kiven alla. Sen sijaan maakuntien syrjäisillä pikkupaikkakunnilla kokonaisia kerrostaloja on jopa tyhjillään, koska työtä tekevä väestönosa ja nuoret ovat muuttaneet kasvukeskuksiin ja vuokrat ovat luonnollisesti halpoja.

Ongelma-asujat ovat lisäksi saaneet häätöjä normaaliasunnoista jatkuvan häiriköinnin takia, jolloin ainoa asumisvaihtoehto saattaa olla tällainen halpa-asunto korvesta. Liikemiehet vieläpä avittavat asunnottomuuden poistumista saneeraamalla asunnottomille edullisia asuntoja mm. vanhoihin kyläkouluihin. Kasvukeskuspaikkakunnat avustavat mielellään muutossa ja maksavat muuttokulut syrjäseudulle, jotta pääsevät sosiaali- ja terveyspalveluja paljon käyttävistä asukkaistaan eroon. Työtä tekevät pääsevät muuttamaan syrjäytyneiltä vapaiksi jääneisiin asuntoihin ja syrjäytyneet muuttavat vastaavasti maalle näihin asuntoihin.

Moniin maaseutukuntiin kasautuu tämän seurauksena epämääräistä ainesta ja kuntien imagonrakennus rauhallisina eläkepäivien asuinpaikkoina menee myttyyn, kun kunnantalon ovesta alkaa löytyä luodinreikiä. Verotulot jäävät saamatta ja budjetti heittää häränpyllyä, kun kunnan asukkaat alkavat koostua lähinnä vanhuksista ja syrjäytyneistä. Toisaalta joukkoliikenne saa autottomista uusia matkustajia, kyläkauppa asiakkaita ja baarinkin toiminta piristyy sitä enemmän, mitä ongelmaisempaa väkeä alueelle muuttaa.

Syrjäytyneiden akanvirta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Syrjäytyneiden_akanvirta
 
Takaisin
Ylös