Vanhojen asuinalueiden uudistaminen

Vs: Luonnehdintoja eri Helsingin asuinalueista

HS 10.2.2007 Asunto-sivuilla oli yllättävä uutinen, jossa haastateltiin ARA:n ylijohtajaa Hannu Rossilahtea. Siinä oli otettu Tapulikaupunki malliesimerkiksi siitä, kuinka hyvillä paikoilla sijaitsevat huonot lähiöt kannattaisi purkaa ja rakentaa tilalle tehokkaampaa rakentamista. Asukkaat saisivat uudet asunnot halvalla tai lähes ilmaiseksi, koska tehokkuutta nostettaisiin.
Eipä tuossa nyt mitään yllättävää ole. Samaisen julkaisun mukaan, Hervannassa vanhan korjaaminen maksoi 1200 euroa neliö, purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle taas olisi maksanut 2000 euroa neliö. Ero siis 800 euroa neliö. Helsingissä kerrosneliön maanarvo on vähintään 500 euroa. Jos tehokkuus tuplataan, mikä ei noiden lähiöiden kohdalla ole edes kovin vaikeaa, niin on selvää että uuden rakentamisella ja vanhan korjaamiselle ei ole juuri mitään kustannuseroa. On täysin mahdollista, että uusi ja tiheämpi on jopa halvempi.
 
Huomasin Espoon kaupungin kaavoitussivuilla tämmöisen suunnitelman. Ajatuksena siinä on korvata pysäköintikenttiä pysäköintihalleilla, jolloin pysäköiminen mahtuisi pienempään tilaan ja näin entisille pysäköintikentille mahtuisi uutta asutusta.

Kuitinmäen ostoskeskuksessa on jäänyt toimistotilaa tyhjilleen ja liikkeiden määrät ovat vähentyneet. Tähän liittyen kaavoitussivuilta löytyy tälläinen suunnitelma. Suunnittelualueeseen kuuluu tässäkin pysäköintialueita ja Kuunkehrä, jossa 16 ja 121K ja 121N käyvät kääntymässä ja josta 121:llä on päättäri. Vaihtoehtoisista suunnitelmista varsinkin viides vaihtoehto vaikuttaa hyvin radikaalilta ja muuttaisi Kuitinmäen keskustaa huomattavasti.

Vaikka vanhoja lähiökerrostaloja ei purettaisi uusien tieltä, löytyy silti keinoja tehostaa lähiöiden maankäyttöa. Monissa lähiöissä on isoja pysäköintikenttiä asuinkorttelien välissä ja matalia liikerakennuksia, jotka voivat myöskin olla pysäköintikenttien ympäröimiä. Näille alueille täytyisi laatia ja toteuttaa samankaltaisia suunnitelmia kuin nämä Olaria koskevat suunnitelmat, niin lähiöiden tilanne paranisi varmasti. Mielestäni täysin asuttujen asuinkerrostalojen purkaminen on älytöntä, jos ne kerran voi remontoida kuntoon.
 
Takaisin
Ylös