Tietysti esimerkiksi TramWestissä tai Pikaraitiotie Turun kaupunkiseudulla - selvityksessä on jouduttu tekemään linjauksessa kompromisseja. Mutta silti saavutettiin toimiva ja taloudellinen ratkaisu.
Voisin nyt muotoilla mielipiteeni ytimen:
Jos halutaan kehittää kestävää kaupunkiliikennettä, on realistista ja edullista tehdä nykyisen maankäytön mahdollistamat kestävät liikenneratkaisut ja tiivistää maankäyttöä vajaakäyttöisillä teollisuus- kauppa- ja liikennealueilla.
Tällaisilla ratkaisuilla voidaan varmasti lisätä erittäin paljon joukkoliikenteen ja pyöräilyn osuutta liikenteestä.
On harhaista ajatella, joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseksi pitäisi ensisijaisesti purkaa nykyiset kerrostalolähiöt.
Jos kävelyetäisyys ei ole ongelma, mikä on? Oikeaoppisuuden puute?
Kontulassa taloilla on pitkät etäisyydet. Minun on vaikea kuvitella, että sieltä ei löydy myös tontti- raitti- ja puistomaalta tilaa joukkoliikennereiteille jos nykyiset kadut eivät riitä.
No voi nyyh sentään, että asuntoalueelle jää sen itsensä aiheuttama autoliikenne. Tietysti asuntoalueen kokoojakadustakin on melu- ja muuta haittaa. Haitta on kuitenkin oleellisesti pienempi kuin pääkadun aiheuttama.
Mielestäni ajatuksesi siitä, että kaikki asuntoalueet tulisi muuttaa kaavaltaan sinun mielestäsi "oikeaoppisiksi" purkamalla talot ei ole realistinen. Todellisessa maailmassa joudutaan tekemään kompromisseja.
Mielestäni se kompromissi, että raitiovaunu tai runkobussi kulkee asuntoalueen kokoojakadulla, jolla on myös asuntoalueen autoliikenne, on täysin hyväksyttävä kompromissi ja hyvin yleinen ratkaisu myös raideliikenteen mallikaupungeissa.
En todellakaan tässä ajattele tarkoittamallasi tavalla funktionalistien tavoin.
Olen toki perehtynyt funktionalistien ajatteluun varsin tarkoin ja tunnen sieltä myös paljon hyvää jota ei tule sivuuttaa sinun tapaasi. Funktionalismi ei tarkoita vain autokaupunkikaavoitusta vaan myös montaa muuta asiaa.
Ajattelen yksinkertaisesti siten, että on edullisempaa korjata korjauskelpoiset asuntoalueet, joissa asukkaat viihtyvät ja joissa on riittävä asukastiheys vetovoimaiselle joukkoliikenteelle ja lähipalveluille. Alueille on täysin mahdollista toteuttaa vetovoimainen joukkoliikenne, kävely ja pyöräily.
Täydennysrakentaminen voidaan ohjata vajaakäyttöisille liikenne- teollisuus- ja kauppa-alueille tai esimerkiksi asuintalojen pysäköintialueille.