Rakennusliikkeiden tuotto-odotukset eivät ole asiassa tulppaa tekeviä, vaan maan ja rakennusoikeuden hinta eli uudisrakennuksen hankintameno kokonaisuutena. Betoni on suunnilleen saman hintaista koko Suomessa ja samat määräykset ovat rakentamisessa voimassa niin Pohjois-Karjalassa kuin kehitysalueellakin esim. Leppäsuolla. Kantakaupungissa rakennettaessa tulee lisäkustannuksia työmaasuojauksesta ja olemassa olevien rakenteiden, liikenteen yms. väistelystä, muttei mitenkään kohtuuttomassa määrin. Pääkaupunkiseudun yleinen tuotannollinen tehottomuus tuo oman pienen hintalisänsä asiaan, mutta keskeisesti esim. Leppäsuon tapauksessa ei käsittääkseni ollut siis niinkään rakennusliikkeen "ahneudesta" kuin neliöhinnan noususta hankinta- ja tuotantokustannusten seurauksena. Neliöhinta nousi rakennettaessa soiselle kalliolle entiseen merenpohjaan paikkaan, jossa piti maksaa rakennusoikeudesta paljon. Niinpä kallita neliöitä ei voisi olla paljoa yhdessä nipussa myytäväksi, koska huoneiston kokonaishinta menee niin korkeaksi, että työtätekevälle kansalle sellaisia on turha tarjota. Samoin tulee käymään rakennettaessa pinnalle nostettuun merenpohjaan taloja esim. Koivusaaressa, kaupunki rahastaa rakennusoikeuden myynnillä ja maantäyttö sekä raskaat pohjatyöt nostavat kuluja, jolloin loppuhinta on korkea.
Parempi tieto päätetään lautakunnissa ja niissä majailee pitkä rivi erilaista tupsuniskaa vailla pienintäkään liittymää reaalimaailmaan. Perheasunnon 8.000 €/m² kun lasketaan tasoon 5.000 €/m² jyvittämällä kustannukset saman lähtöhintaisen yksiön neliöhintojen päälle, tulee kalliita perheasuntoja jotka menevät kaupaksi nipin napin ja sikakalliita pienasuntoja, joissa ei kenelläkään töissä käyvällä ole vara asua. Onneksi on Sossu, joka maksaa asumisen ilman toimeentuloa.
Kaupunki holhoaa, eli tekee asuntopolitiikkaa vaatimalla perheasuntoja uudistuotannossa. Invavessat ovat puolestaan lähtöisin Kasarmikadun ajatushautomosta Ympäristöministeriöstä ja muistaakseni v. 1995 alusta voimaan tulleissa G3-rakennusmääräyksissä sojottaneet jokaiseen suomalaiseen huusholliin rakennettavaksi siitä lukien. Taisi olla Sirpa Pietikäisen suuria aikaansaannoksia Kalle Könkkölän ja kumppaneiden säestyksellä.
Kysymyksessä ei ole siis helsinkiläinen innovaatio, joka olisi vaikuttanut vain siinä maaperässä, vaan sama loistokeksintö on toteutettu Suomessa jo 550.000 kertaa.
Ei menis.